3 min.
Najnowsze
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
13.01.2021
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Ratatouille to nic innego jak warzywny gulasz. We Francji, skąd pochodzi, danie podaje się ze świeżą bagietką albo grillowanym mięsem. My postanowiliśmy odrobinę zamieszać w garnku i dodać orientalne przyprawy oraz komosę ryżową. Skorzystaj z przepisu.
Nie bez przyczyny zamiast bagietki czy ryżu sięgnęliśmy właśnie po komosę ryżową, inaczej zwaną quinoa lub ryżem peruwiańskim. Ma mnóstwo wartości odżywczych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona – często nazywa się ją matką zbóż albo świętym zbożem. Zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz tego jest bogata w błonnik, wapń, potas, fosfor oraz cynk. Zawiera witaminy z grupy A, B i E. Może być doskonałą alternatywą dla mięsa, głównie ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Zapobiega chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Tylko ją jeść!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nasze danie jest lekkie, rozgrzewające oraz sycące. Dodatkowo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc weganie też powinni być zadowoleni. I jest pyszne!
Składniki:
– 500 g młodych, małych ziemniaków
– 1 czerwona cebula
– 2 duże czerwone papryki
– 200 g zielonego groszku
– 160 g pomidorów
– 1 suszona papryczka chilli
– 3 łyżki pasty z tamaryndowca
– pestki dyni do posypania
– świeża kolendra
– 2 garści komosy ryżowej
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka mielonej kurkumy
– łyżeczka nasion kozieradki
– pół łyżeczki kopru włoskiego
– pół łyżeczki czarnej gorczycy
– łyżeczka kminu
– łyżeczka czarnuszki
– pół łyżeczki kardamonu
– olej ryżowy do smażenia
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj tak, aby były prawie miękkie. Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę i cebulę. Dodaj szczyptę soli i pastę z tamaryndowca. Smaż przez 3 minuty. Dodaj groszek i pokrojone w duże kawałki pomidory. Wlej wodę i włącz duży ogień, niech woda trochę odparuje. W międzyczasie ugotuj komosę. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Do gulaszu dodaj ziemniaki. Wszystkie przyprawy, razem z chilli, umieść w moździerzu i połącz ze sobą. Dodaj do dania. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z komosą, pestkami dyni i świeżą kolendrą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020