Przejdź do treści

Raw bars – zdrowe mrożone batony

Raw bars - zdrowe mrożone batony
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!

Co wchodzi w skład lodów kupionych w sklepie? Zazwyczaj na pierwszych miejscach są biały cukier, barwniki i konserwanty, choć lody powinny zawierać przede wszystkim owoce i mleko. Niestety, rzadko tak jest.

Przejadły ci się domowe wersje lodów, które zazwyczaj przygotowuje się, mrożąc zmiksowane owoce z mlekiem, jogurtem albo sokiem? Jeśli tak, to mamy dla niespodziankę! Proponujemy lody, które wyglądem przypominają trochę ciastka, a trochę batony. Oczywiście będą mrożone, czyli idealne na lato. Zamiast cukru użyliśmy miodu, tłuszcz to olej kokosowy, oprócz tego znajdziesz tam płatki owsiane, kokosowe, amarantus, jagody i orzechy. Nasze lody warto podawać dzieciom, na pewno lepiej wyjdą im na zdrowie niż lody z sklepu. A ile będzie przy tym frajdy!

Jagody są jednym z głównych składników naszej propozycji, na pewno są najbardziej widoczne, to one nadadzą kolor lodom. Jagody to przede wszystkim kopalnia witamin! W tych maleńkich kuleczkach znajdziesz witaminę C, B1, B2, PP i E. Dobrze wpływają na układ moczowy, wzrok i obniżają poziom cukru we krwi. Oprócz tego zawierają pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Poza tym dobrze jest po nie sięgać podczas problemów trawiennych, bo odkwaszają organizm i działają przeciwzapalnie.

Lody z zielonego groszku

Raw bars – mrożone batoniki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 100 g płatków owsianych
– 80 g wiórków kokosowych
– 80 g ulubionych orzechów
– 20 g amarantusa ekspandowanego
– 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– szklanka orzechów nerkowca
– 1/3 szklanki miodu
– 3/4 szklanki jagód
– sok z jendej cytryny
– płatki kokosa do posypania na górze
– silikonowa foremka do pieczenia 

Przygotowanie

Dzień wcześniej namocz orzechy nerkowca i odstaw na 8 godzin. Następnego dnia zmiksuj 80 g ulubionych orzechów na grube okruchy. Wrzuć je do miski, dodaj wiórki kokosowe, amarantus, płatki owsiane, 2 łyżki miodu i olej kokosowy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość wymieszaj i wyłóż foremkę o długości 23 cm i szerokości 11 cm (może być parę centymetrów większa). Przyciśnij do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Nerkowce odcedź.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wrzuć do blendera i dodaj jagody, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Wylej na wcześniej podpieczony spód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyrównaj i posyp płatkami kokosa. Wstaw do zamrażarki. Gdy lody częściowo zamarzną, należy podzielić je nożem na duże kawałki, bo po całkowitym zamarznięciu będzie to trudne. Kiedy już całkiem zamarzną, rozdziel je i przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Mogą tak czekać do 2 tygodni, ale najlepiej jeść je od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę