Przejdź do treści

Red flag: zranienia

Red flag: zranienia
Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Kiedy niegroźna dolegliwość zamienia się w poważną chorobę? „Czerwone flagi” (z angielskiego „red flags”) to sygnały ostrzegawcze, które wysyła nam organizm, gdy sytuacja z błahej robi się poważna i wymaga postawienia diagnozy. Sprawdź, kiedy możesz spać spokojnie, a kiedy konsultacja ze specjalistą jest koniecznością.

Zazwyczaj wystarcza przemycie środkiem dezynfekującym i opatrunek. Jedyne, o czym musimy pamiętać, to regularna zmiana opatrunku i odkażenie rany. Z pewnością nie powinniśmy radzić sobie sami z raną, której wielkość przekracza 1 cm i której krawędzie mają tendencje do rozchodzenia się, a krwawienie nie ustępuje po kilkunastu minutach od założenia uciskowego opatrunku. Takie miejsca krwawienia wymagają szycia. Pilnej wizyty u lekarza wymagają rany zadane brudnym narzędziem lub te, które miały kontakt z ziemią, bo ich powikłaniem może być tężec. Nigdy nie próbuj samodzielnie usuwać jakiegokolwiek przedmiotu, który tkwi głęboko w ranie! Musi to zrobić chirurg w sali zabiegowej.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem