Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Rosołki – chemia w kostce

Rosołki – chemia w kostce
Ilustracja: Hosanna Salamon

Zgotują nam nie tylko „bulion”, ale też migrenę, nadciśnienie i otyłość. Składają się głównie z soli. Na próżno szukać w nich śladów warzyw czy mięsa – te są znikome. Za ich smak odpowiada wiele tajemniczych substancji – czysta chemia!

Ilustracja: Hosanna Salamon



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
bwp zapytał(a) 12 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Rosołki – chemia w kostce
Czy kostki bez glutaniamianu sodu , ze sklepu ze zdrową żywnością też szkodzą?
Dominika Sza odpowiedział(a) 12 stycznia 2015
Tak

Powiązane artykuły

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek...
Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek gotowy! Jest ekspresowo, ale nie jest zdrowo. A przecież i rosołki i vegetę można zrobić samemu – bez grama chemii!

Domowa „jarzynka”

Jeśli korzystacie z gotowych przypraw typu „jarzynka”, koniecznie czytajcie skład i wybierajcie te bez...
Jeśli korzystacie z gotowych przypraw typu „jarzynka”, koniecznie czytajcie skład i wybierajcie te bez polepszaczy, z największą zawartością warzyw. A jeszcze lepiej zróbcie sobie taką przyprawę sami – to banalne!

Gotowanie z proszku?

Lubimy gotować szybko i bez komplikacji. Marynata klasyczna – gotowa, sos boloński – dodaj tylko wodę,...
Lubimy gotować szybko i bez komplikacji. Marynata klasyczna – gotowa, sos boloński – dodaj tylko wodę, a mieszanka przypraw - proszę bardzo. I to wszystko w torebce, przygotowanie zajmie nie dłużej niż 5 minut. Czy warto używać gotowych mieszanek?

Ależ Talerz 3: rosół na przeziębienie

Na pierwszy front walki z jesiennym przeziębieniem Paweł Loroch proponuje uzdrawiający rosół.
Na pierwszy front walki z jesiennym przeziębieniem Paweł Loroch proponuje uzdrawiający rosół.