Przejdź do treści

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Ryba po grecku
Ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marta Żmuda-Trzebiatowska, Anna Dereszowska, Maja Bohosiewicz
„Gdy podmuch wiatru sprawia ból”, czyli dziś Światowy Dzień Autyzmu
Farmaceutka w aptece - koronawirus
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło reglamentację leków Arechin i Plaquenil. Mają trafić przede wszystkich do szpitali z chorymi na COVID-19
Okładki magazynu Grazia UK z pielęgniarkami
Brytyjski magazyn „Grazia” zastąpił gwiazdy na okładce bohaterkami, które walczą z pandemią koronawirusa
Ekstrakcja ósemek / istock
Przed tobą ekstrakcja ósemek? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tym zabiegu
Lek. Dorota Kotowska / http://kotowskamedycyna.pl/
„U coraz większej liczby pacjentów, zwłaszcza młodych, pierwszym objawem koronawirusa są zaburzenia węchu i smaku”. Czym jest anosmia?

Ryba po grecku to – paradoksalnie – polski klasyk rybny. Planujecie ją wśród wigilijnych potraw? Świetnie. Pamiętajcie tylko, że w tradycyjnej wersji jest dosyć tłusta. Podpowiadam, jak ją odchudzić, by nie tylko nie straciła, ale wręcz zyskała na smaku.

Ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Bretanią, czyli niewiele. To wbrew nazwie bardzo polskie danie, bo bazuje na marchewce i cebuli, składnikach, które nasi przodkowie jedli już w średniowieczu. Jedno jest pewne: to niezwykle łatwe do przyrządzenia danie, z którym poradzi sobie nawet osoba stawiająca w kuchni pierwsze kroki.

Ryba po grecku w klasycznej wersji jest dosyć tłusta. Warzywna pierzynka otulająca rybę smażona jest na sporej ilości tłuszczu, a sama ryba ma panierkę z mąki lub bułki tartej. Wystarczy jednak bardzo prosty zabieg, by ryba po grecku straciła nieco kalorii, a nadal była pyszna.

kutia

Zaczynam od zmniejszenia ilości tłuszczu w części warzywnej. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę podsmażam na jednej łyżeczce klarowanego masła, po czym duszę z pomidorami z dodatkiem papryki wędzonej. Ta ostatnia przyprawa urozmaica smak potrawy, ale jeśli nie macie ochoty na lekko dymny posmak, zastąpcie ją odrobiną słodkiej papryki w proszku.

Pyszna ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Spokojnie można z niej zrezygnować, bez szkody dla smaku potrawy. Filety duszę na 1 łyżeczce masła (koniecznie klarowanego, dzięki niemu ryba ma ładny zapach). Kto chce zupełnie zmniejszyć kaloryczność ryby po grecku, może przygotować filety na parze. Też będą smaczne.

Lżejsza ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku na lekko. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Lżejsza ryba po grecku – składniki (przepis na 2-3 porcje):

– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– ¼ selera
– 1 cebula
– szklanki pomidorów z puszki, zmiksowanych (można użyć przecieru pomidorowego)
– ½ listka laurowego
– 1 ziele angielskie
– 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 filety z dorsza (mintaja, soli)
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do posypania

Obieramy warzywa, marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę klarowanego masła i podsmażamy na niej chwilę cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy kilka minut, mieszając.

pierniczki

Warzywa zalewamy pomidorami (jeśli są zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody), dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Rybę solimy i pieprzymy, kroimy na kawałki (ok. 7cm). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła i smażymy na niej rybę.

Gdy warzywa się ugotują, układamy na półmisku ich połowę, na warstwie warzywnej układamy kawałki ryby, przykrywamy pozostałą częścią warzyw i posypujemy natką pietruszki.

Ryba po grecku w wersji light gotowa – smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości