Przejdź do treści

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie
Ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Ryba po grecku to – paradoksalnie – polski klasyk rybny. Planujecie ją wśród wigilijnych potraw? Świetnie. Pamiętajcie tylko, że w tradycyjnej wersji jest dosyć tłusta. Podpowiadam, jak ją odchudzić, by nie tylko nie straciła, ale wręcz zyskała na smaku.

Ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Bretanią, czyli niewiele. To wbrew nazwie bardzo polskie danie, bo bazuje na marchewce i cebuli, składnikach, które nasi przodkowie jedli już w średniowieczu. Jedno jest pewne: to niezwykle łatwe do przyrządzenia danie, z którym poradzi sobie nawet osoba stawiająca w kuchni pierwsze kroki.

Ryba po grecku w klasycznej wersji jest dosyć tłusta. Warzywna pierzynka otulająca rybę smażona jest na sporej ilości tłuszczu, a sama ryba ma panierkę z mąki lub bułki tartej. Wystraczy jednak bardzo prosty zabieg, by ryba po grecku straciła nieco kalorii, a nadal była pyszna.

Zaczynam od zmniejszenia ilości tłuszczu w części warzywnej. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę podsmażam na jednej łyżeczce klarowanego masła, po czym duszę z pomidorami z dodatkiem papryki wędzonej. Ta ostatnia przyprawa urozmaica smak potrawy, ale jeśli nie macie ochoty na lekko dymny posmak, zastąpcie ją odrobiną słodkiej papryki w proszku.

Pyszna ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Spokojnie można z niej zrezygnować, bez szkody dla smaku potrawy. Filety duszę na 1 łyżeczce masła (koniecznie klarowanego, dzięki niemu ryba ma ładny zapach). Kto chce zupełnie zmniejszyć kaloryczność ryby po grecku, może przygotować filety na parze. Też będą smaczne.

Lżejsza ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku na lekko. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (przepis na 2-3 porcje):
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– ¼ selera
– 1 cebula
– szklanki pomidorów z puszki, zmiksowanych (można użyć przecieru pomidorowego)
– ½ listka laurowego
– 1 ziele angielskie
– 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 filety z dorsza (mintaja, soli)
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do posypania

Obieramy warzywa, marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę klarowanego masła i podsmażamy na niej chwilę cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy kilka minut, mieszając.

Warzywa zalewamy pomidorami (jeśli są zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody), dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Rybę solimy i pieprzymy, kroimy na kawałki (ok. 7cm). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła i smażymy na niej rybę.

Gdy warzywa się ugotują, układamy na półmisku ich połowę, na warstwie warzywnej układamy kawałki ryby, przykrywamy pozostałą częścią warzyw i posypujemy natką pietruszki.

Ryba po grecku w wersji light gotowa – smacznego!
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Świąteczny barszcz na szybko

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

6 świątecznych grzechów za stołem

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Domowa skórka pomarańczowa

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Buraczkowy detoks

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru