Przejdź do treści

Pyszna ryba po grecku – przepis na lekką rybę bez smażenia

Ryba po grecku
Ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pyszna ryba po grecku to – paradoksalnie – klasyczne polskie danie rybne. W tradycyjnej wersji jest dosyć tłusta. Zastanawiasz się, jak zrobić rybę po grecku w lżejszej wersji? Podpowiadamy, jak można ją odchudzić, by nie tylko nie straciła, ale wręcz zyskała na smaku. W tym przepisie na pyszną rybę po grecku bez smażenia wykorzystamy filety z dorsza, mintaja lub soli bez panierki, które wspaniale łączą się z duszonymi warzywami korzeniowymi. 

Jak przygotować pyszną rybę po grecku?

Klasyczna ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Bretanią, czyli niewiele. To wbrew nazwie bardzo polskie danie, bo bazuje na marchewce i cebuli, składnikach, które nasi przodkowie jedli już w średniowieczu. Jedno jest pewne: ryba po grecku to niezwykle łatwe do przyrządzenia danie, z którym poradzi sobie nawet osoba stawiająca w kuchni pierwsze kroki.

Pyszna ryba po grecku wymaga połączenia elementów klasycznych dania (ryba, warzywa korzeniowe, cebula, pomidory) z aromatycznymi przyprawami. Jakie przyprawy dodać do ryby po grecku, by miała wyrazisty smak i przyjemny zapach? W naszym przepisie na rybę po grecku bez smażenia wykorzystaliśmy liść laurowy i ziele angielskie oraz wędzoną paprykę, która nadaje warzywom nowego, bardziej intensywnego charakteru.

kutia

Jak zmniejszyć kaloryczność pysznej ryby po grecku?

Ryba po grecku w klasycznej wersji jest dosyć tłusta. Warzywna pierzynka otulająca rybę smażona jest na sporej ilości tłuszczu, a sama ryba ma panierkę z mąki lub bułki tartej. Wystarczy jednak bardzo prosty zabieg, by ryba po grecku straciła nieco kalorii, a nadal była pyszna.

Jak zrobić rybę po grecku, by była mniej kaloryczna? Zaczynam od zmniejszenia ilości tłuszczu w części warzywnej. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę podsmażam na jednej łyżeczce klarowanego masła, po czym duszę z pomidorami z dodatkiem papryki wędzonej. Ta ostatnia przyprawa urozmaica smak potrawy, ale jeśli nie macie ochoty na lekko dymny posmak, zastąpcie ją odrobiną słodkiej czerwonej papryki w proszku.

Pyszna ryba po grecku nie wymaga nasączonej tłuszczem panierki. Spokojnie można z niej zrezygnować, bez szkody dla smaku potrawy. Filety duszę na 1 łyżeczce masła (koniecznie klarowanego, dzięki niemu ryba ma ładny zapach). Kto chce zupełnie zmniejszyć kaloryczność ryby po grecku, może przygotować filety na parze. Też będą smaczne.

Lżejsza, ale pyszna ryba po grecku – przepis

Pyszna ryba po grecku na lekko. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Lżejsza ryba po grecku – składniki (przepis na 2-3 porcje):

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • szklanki pomidorów z puszki, zmiksowanych (można użyć przecieru pomidorowego)
  • ½ listka laurowego
  • 1 ziele angielskie
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 filety z dorsza (mintaja, soli)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Obieramy warzywa, marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę klarowanego masła i podsmażamy na niej chwilę cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy kilka minut, mieszając.

pierniczki

Warzywa zalewamy pomidorami (jeśli są zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody), dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Rybę solimy i pieprzymy, kroimy na kawałki (ok. 7cm). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła i dusimy na niej rybę.

Gdy warzywa się ugotują, układamy na półmisku ich połowę, na warstwie warzywnej układamy kawałki ryby, przykrywamy pozostałą częścią warzyw i posypujemy natką pietruszki.

Pyszna ryba po grecku w wersji light gotowa – smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: