Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzeżucha - święta na zielono

Rzeżucha - święta na zielono
Sadzimy rzeżuchę! Zdjęcie: Marta Wajda

Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków. Tylko po co, skoro ona jedna wystarczy za wszystkie ozdoby? Rzeżucha. Soczyście zielona, wiosenna, zdrowa i smaczna!

Ostatni raz sadziłam rzeżuchę w przedszkolu… Zupełnie nie wiem czemu, bo tę uroczą roślinkę z rodziny kapustowatych zasadzić można banalnie prosto. Rzeżucha wyrośnie dosłownie we wszystkim, i to błyskawicznie ‒ wystarczą trzy dni, by była gotowa do zjedzenia. Warto to zrobić, bo to nie tylko piękna ozdoba, ale też źródło witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu i jodu. Poza funkcją ozdobną można ją wykorzystać podczas wielkanocnego śniadania. To doskonały dodatek do jajecznicy, jajek na twardo lub kanapek.

Jak zasadzić rzeżuchę?

Wystarczy pojemnik, trochę mokrej waty i nasiona. Watę układamy na dnie pojemnika (ja wybrałam małe typu kieliszki na jajka i filiżanki oraz skorupki od jajek), zwilżamy i rozsypujemy nasionka ‒ im więcej, tym lepiej, rzeżucha będzie gęsta i dorodna. Upewniamy się, że nasionka są równomiernie rozłożone (inaczej między pojedynczymi kępkami będą nieestetyczne łyse placki waty…), i odstawiamy w ciepłe miejsce. Podlewamy dwa razy dziennie. Po około trzech dniach mamy rzeżuchę, która nadaje się do zjedzenia. Smacznego!


Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Krakersy – chrupnij sobie!

Nie znam nikogo, kto by nie lubił sobie czasem pochrupać, a okazji do chrupania nigdy nie brakuje. Tyle...
Nie znam nikogo, kto by nie lubił sobie czasem pochrupać, a okazji do chrupania nigdy nie brakuje. Tyle że sklepowe chrupacze mają w sobie całą masę chemii i mnóstwo kalorii. A przecież pyszne ziołowe krakersy można zrobić samemu!

Sernik lekki jak piórko

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez sernika? Dla tych, którzy są na diecie albo po prostu starają się...
Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez sernika? Dla tych, którzy są na diecie albo po prostu starają się przejść przez święta bez dodatkowych kilogramów, mam przepis na delikatny sernik z… gęstego jogurtu. Przysięgam, smakuje jak taki z twarogu!

Ale pasztet!

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego,...
Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Rzeżucha: życie po życiu

Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co...
Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.