Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu
Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać do koktajlu. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.

Rzeżucha: słodki koktajl

Najprościej i najszybciej przygotujecie koktajl - wystarczy garść zielonej rzeżuchy zmiksować z mlekiem kokosowym, pikantnym imbirem, bananem i odrobiną soku z limonki. Jeśli nie macie pod ręką mleka kokosowego, możecie użyć migdałowego lub ryżowego, a zamiast banana i limonki możecie dodać na przykład mrożonych malin lub świeżego ananasa. 

rzezucha

Rzeżucha - słodki koktajl. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- pół mrożonego banana, może być też świeży
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- garść rzeżuchy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki koktajl, spróbować  i w razie potrzeby dodać więcej limonki lub syropu z agawy. Pić schłodzony, a jeśli banan nie był zmrożony, dorzucić kilka kostek lodu do szklanki. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci...
Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci chętnie pozują z nimi do zdjęć. O co chodzi z tym zielonym i skąd ten szał?

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.

Rzeżucha - święta na zielono

Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków....
Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków. Tylko po co, skoro ona jedna wystarczy za wszystkie ozdoby? Rzeżucha. Soczyście zielona, wiosenna, zdrowa i smaczna!