Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzodkiewki pieczone

Rzodkiewki pieczone
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Stoiska na targach uginają się pod ciężarem nowalijek. Kuszą kolorami, świeżością i zawartością witamin. Chętnie po nie sięgamy, i dobrze, bo to idealny moment na jedzenie tych warzyw.

Intensywnie różowe rzodkiewki na bazarku oznaczają jedno - wiosnę! Rzodkiewki są łatwe i proste w przygotowaniu, mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem nadają się do spożywania na surowo, podsmażone albo pieczone. Niestety często marnujemy liście rzodkiewki. To pewnie dlatego, że nie wszyscy wiedzą, że są jadalne i świetnie smakują w sałacie albo pesto. My postanowiliśmy iść z duchem czasu, nie marnować jedzenia i przygotować lekkie, wiosenne danie z wykorzystaniem w całości warzywa. Wiedzieliście, że rzodkiewki po upieczeniu zmieniają smak? Stają się lekko słodkie, soczyste i tracą ostrość.

Ta wszystkim znana, czasami nieciekawa rzodkiewka to tak naprawdę hit na stole! Jest niskokaloryczna - warto po nią sięgać podczas odchudzania. Zawiera błonnik, co oznacza, że przyspiesza metabolizm oraz wodę, czyli oczyszcza z toksyn i ma działanie moczopędne. Uważana jest za naturalny antybiotyk, bo ma właściwości przeciwzapalne. Warto ją jeść, gdy ma się problem ze słabymi paznokciami i włosami - wzmacnia je. Zawiera moc witamin i wartości odżywczych. Wśród nich: potas, fosfor, miedź, cynk, witaminę C, A, kwas foliowy i niacynę.

Składniki:

- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 2 kromki pieczywa
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta 1/4 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka miodu
- olej ryżowy
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek fety, sera koziego albo owczego

Przygotowanie:

Rzodkiewki razem z liśćmi dokładnie umyj.

pieczone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Warzywa przekrój na pół,

przepis-na-pieczone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

skrop olejem,

przepis-pieczone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp majerankiem, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut, aż się zarumienią. Do piekarnika możesz włożyć pieczywo. W tym czasie do blendera wrzuć listki rzodkiewki, sok z pomarańczy, skórkę, musztardę, czosnek, miód i kilka łyżek oleju. Całość zmiksuj, dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę oleju. Rzodkiewki podawaj posypane serem, chlebem i skropione sosem.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Kiszone… rzodkiewki!

Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie...
Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie życia ulubionych warzyw. Ale żeby kisić rzodkiewki? Tak! W tej wersji smakują świetnie.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam...
Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Chrupiemy je więc tak po prostu albo…...
Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Chrupiemy je więc tak po prostu albo… pieczemy i dodajemy do sałatki.

Rzodkiewka – na obiad w sam raz!

Rzodkiewka to herb wiosny. Pełna smaku, uroczo różowa, aromatyczna. Tyle tylko, że jej kariera kończy...
Rzodkiewka to herb wiosny. Pełna smaku, uroczo różowa, aromatyczna. Tyle tylko, że jej kariera kończy się zazwyczaj na twarożku… Więc dziś zapraszam ją na obiad. Co powiecie na placki z kaszy jaglanej z rzodkiewkowymi tzatzikami?