Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni towarzystwo natki pietruszki. Sprawdźcie, dlaczego warto pielęgnować ten związek, i przyrządźcie sycącą fasolkową sałatkę!

Fasola biała jest bogatym źródłem żelaza, ma go jednak mniej niż produkty pochodzenia mięsnego. Jest jednak dobra wiadomość dla wegetarian lub osób z niedoborem żelaza. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego, zjadaj produkty będące jego źródłem w obecności witaminy C. Bardzo dobrym jej źródłem jest natka pietruszki i cytryna, dlatego tych produktów nie może zabraknąć w naszej sałatce.

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na procesy trawienne i skutecznie zapobiega infekcjom układu moczowego. Jedzenie natki pietruszki szczególnie zaleca się w stanach osłabienia organizmu.

Nasza sałatkowa propozycja zawiera aż trzy rodzaje fasoli. Fasola oprócz żelaza zawiera mnóstwo białka, potasu, fosforu i wapnia. Jest w niej także lekkostrawna skrobia oraz substancje hamujące wzrost tkanek nowotworowych. 

Do sałatki dodamy też miętę, która odświeży i wzbogaci smak, oraz jajko w koszulce, dzięki któremu poczujesz sytość bez obciążenia żołądka. Sos do sałatki przygotujemy na bazie masła orzechowego z migdałów. Pamiętaj, aby przy wyborze masła orzechowego zwrócić uwagę na jego skład. Nie kupuj takiego, które zawiera substancje konserwujące i słodzące. Najlepiej przygotuj masło samodzielnie, przepis na masło z orzechów znajdziesz tutaj – orzeszki ziemne w przepisie możesz zastąpić migdałami.

Sałatka z białą fasolą i natką pietruszki

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis dla jednej osoby):

- pół garści białej fasoli
- garść pietruszki
- parę listków mięty
- 4 sztuki fasoli mamut
- pół garści zielonej fasoli w strąkach
- 5 sztuk groszku w łupinach (może być bez)
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka masła orzechowego z migdałów
- pół łyżeczki musztardy
- oliwa
- pieprz do smaku
- jajko 

Przygotowanie:

Jeśli chcesz użyć świeżej białej fasoli, dzień wcześniej zalej ją wodą i mocz przez noc, a następnie odcedź. Jeśli używasz fasolki puszkowanej, odcedź ją z puszki, przelej zimną wodą. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolę mamut, fasolę i groszek w łupinach. Całość powinna być zakryta wodą. Gotuj, aż produkty będą miękkie. W małej miseczce umieść masło orzechowe, musztardę, sok z cytryny, szczyptę pieprzu, wymieszaj i dodaj taką ilość oliwy, aby uzyskać konsystencję gęstego, lejącego sosu. W głębokim garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu. Kiedy woda osiągnie stopień wrzenia, zamieszaj łyżką, aby postał wir, zmniejsz ogień i z małej wysokości wbij delikatnie jajko. Po 1,5‒2 minutach wyjmij jajko. Na talerzu połóż wszystkie ugotowane fasolki i groszek, dodaj kilka listków mięty, posiekaną pietruszkę, jajko w koszulce, całość polej sosem i jedz od razu. 




Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Co łączyć na talerzu?

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań...
Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent!

Zdrowe gofry – są takie!

Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast...
Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Fasolka szparagowa - dama do towarzystwa

Nie jest tak elegancka jak jej majowy kuzyn szparag, ale za to łatwiej dostępna i bardziej towarzyska....
Nie jest tak elegancka jak jej majowy kuzyn szparag, ale za to łatwiej dostępna i bardziej towarzyska. Fasolka szparagowa doskonale czuje się z innymi warzywami i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem. Wybierajcie!

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Gorąco, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć...
Gorąco, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć w pysznych sałatach, by wydobyć ze składników to, co najlepsze. Na pierwszy ogień propozycja owocowa: bo jabłka kochają maliny!