Przejdź do treści

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiemy, jak wyciągnąć z niego jeszcze więcej dobra i przyrządzić sałatkę, od której wasze podniebienia oszaleją!

Ryba ta ma w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Dzięki zawartości cynku i selenu wzmacnia odporność. Selen zapobiega również powstawaniu nowotworów, ma też dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Łosoś skutecznie uzupełnia niedobór potasu. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B, D i E.

W łososiu najcenniejsze jest to, że jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w jedzeniu. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zapobiegają nowotworom i zwalczają komórki nowotworowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i regulują rytm serca.

Ależ Talerz 29: pieczony łosoś na wieczną młodość

W badaniach dowiedziono, że działanie kwasu omega-3 jest mocniejsze w połączeniu kurkumą. Dlatego jedz łososia albo inną tłustą rybę z tą przyprawą.

Warto wiedzieć, że kurkuma samodzielnie również ma działanie antynowotworowe. Przyprawa ta chroni nasz organizm przed zachorowaniem na Alzheimera. Oprócz tego dobrze wpływa na trawienie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Obniża poziom cholesterolu i glukozy.

Do naszej sałatkowej propozycji dodamy bób, bo sezon na niego jest w pełni. Poza tym jest wartościowy, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego oraz obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku sałatki, dodamy suszone pomidory, zielony pieprz i kolendrę, która świetnie pasuje do łososia i kurkumy. Takiego połączenia jeszcze nie znacie!

Sałatka z łososiem i kurkumą

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– porcję surowego łososia bez skóry
– dwie garście rukoli
– 2 łyżki świeżej kolendry
– 3/4 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
– kilka suszonych pomidorów
– garść bobu
– oliwę
– sól do smaku
– sok z połowy limonki 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wetrzyj w łososia kurkumę i zawiń w folię aluminiową. Wstaw na 20 minut, aż się upiecze. W garnku zagotuj wodę i umieść w nim bób. Gotuj, aż zmięknie, pozbądź się skórki i obrany wrzuć do miski. Dodaj dwie garście umytej rukoli, posiekany zielony pieprz i suszone pomidory. Wlej 2 łyżki oliwy, szczyptę pieprzu i posiekaną kolendrę. Dodaj upieczonego łososia, skrop sokiem z limonki. Całość delikatnie zamieszaj i jedz od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kobieta trzyma szklankę herbaty

Co wspomaga proces detoksykacji organizmu? Dlaczego czasem jest zaburzony? Wyjaśnia farmaceutka

Dłonie starszej kobiety z czarno-białymi zdjęciami

Choroba Alzheimera – etapy, objawy, leczenie. Jakie są jej przyczyny?

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Przepis na ciasto na pizzę. Zdrowe, bo razowe

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę