Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sałatkowy dream team: pomidory i soja

Sałatkowy dream team: pomidory i soja
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pomidory same w sobie są zdrowe i nie jeść ich kilogramami w środku sezonu byłoby grzechem. A jeśli połączymy je z soją w pysznej sałatce, dodamy im mocy!

Pomidory oprócz soczystego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych, zasługują na miejsce w czołówce najzdrowszych warzyw! Wzmacniają odporność, zawierają dużo antyoksydantów, w tym witaminę C, która chroni naszą skórę przed starzeniem się. Zawierają sporo potasu, dlatego regulują pracę układu nerwowego. Mają działanie moczopędne, dlatego poleca się je jeść w przypadku infekcji dróg moczowych. Są też niskokaloryczne. A to nie wszystko! Pomidory zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Likopen usuwa z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Głównym źródłem likopenu są właśnie pomidory i przetwory pomidorowe.

Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych. Soja ze względu na swoje właściwości powinna znaleźć się nie tylko w diecie dla wegetarian. Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, a dzięki zawartości izoflawonów zmniejsza ryzyko nowotworów. Naukowcy uwodnili, że spożywanie pomidorów z produktami zawierającymi soję gwarantuje jeszcze mocniejsze działanie przeciwnowotworowe. Dlatego właśnie połączymy pomidory i tofu!

Do sałatki dodajemy kaszę bulgur, która syci, ale nie obciąża żołądka. Kasza ta jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, obniża poziom cukru we krwi oraz koi nerwy.

Papaja również znajdzie się w naszej propozycji sałatkowej. Owoc ten zawiera mnóstwo witamin i substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dobrze wpływa na układ trawienny, wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Proponujemy przygotować sos na bazie tahini, bo świetnie smakuje z tofu i pomidorami. Poza tym jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia i magnezu.

Do sałatki dodamy jeszcze musztardowiec i kolendrę, które wzbogacą jej smak. 

Sałatka z pomidorami i tofu

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com 

Składniki:

- garść pomidorków koktajlowych (albo jeden średniej wielkości pomidor)
- 1/2 opakowania tofu
- 1/2 garści kaszy bulgur
- garść musztardowca
- 1/3 papai
- sól, pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego
- olej ryżowy
- parę listków świeżej kolendry
- 3/4 łyżeczki sezamu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżka soku z cytryny
- łyżka pasty tahini
- 1/2 ząbka czosnku
- lodowata woda

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Umyj musztardowiec i pokrój papaję. Tofu pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj kurkumę i pieprz cayenne, zalej dwiema łyżkami oleju i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmaż chwilę i dolej sos sojowy. Tofu poczernieje i może wyglądać, jakby się przypalało, ale to przez kolor sosu sojowego, smaż więc jeszcze przez chwilę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Na koniec dodaj sezam. Zdejmij tofu z patelni. W małej miseczce umieść pastę tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki i dolej tyle wody, aby sos stał się lejący, ale nie rzadki. W misce umieść pokrojoną papaję, tofu, pomidorki, kaszę, obsyp kolendrą i polej sosem z tahini. Jedz od razu. 

 

Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni...
Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni towarzystwo natki pietruszki. Sprawdźcie, dlaczego warto pielęgnować ten związek, i przyrządźcie sycącą fasolkową sałatkę!

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Gorąco, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć...
Gorąco, więc wrzucamy tryb lekkostrawny i przerzucamy się na sałatki. Podpowiadamy, co z czym łączyć w pysznych sałatach, by wydobyć ze składników to, co najlepsze. Na pierwszy ogień propozycja owocowa: bo jabłka kochają maliny!

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu....
Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiemy, jak wyciągnąć z niego jeszcze więcej dobra i przyrządzić sałatkę, od której wasze podniebienia oszaleją!

Pomidorów nigdy dość!

Też tak macie, że na widok dojrzałych, pachnących pomidorów na krzaczku wasze ślinianki szaleją? No to...
Też tak macie, że na widok dojrzałych, pachnących pomidorów na krzaczku wasze ślinianki szaleją? No to wyhodujcie je sobie sami, a potem przeróbcie na pyszną sezonową sałatkę. Jest prosta, a smakuje wykwintnie.