Przejdź do treści

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Myślisz, że to niemożliwe, aby było jednocześnie pysznie i zdrowo? Koniecznie sprawdź nasz przepis! Będzie wyjątkowo, bo trzywarstwowo. Każda część kryje w sobie inny smak, a razem smakują wybornie! Słodyczy dodadzą daktyle, a lekkości owoce.

W naszym deserze jest tyle składników, że długo zastanawialiśmy się, na którym skupić uwagę szczególnie. Wybraliśmy daktyle, bo to dzięki nim semifreddo jest naturalnie słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Daktyle to jeden z tych produktów, który jest kaloryczny, ale warto go spożywać, bo jednocześnie jest zdrowy. Dostarczają energii, wspomagają układ nerwowy, pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety ze względu na to, że wzmacniają kości, oczy i zęby, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego warto wspomnieć o tym, że zapobiegają anemii, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, selen, fosfor i cynk. Owoce te mają działanie odkwaszające i przeciwzapalne.

Gotowe na lodowe wyzwanie?

Przepis na semifreddo

Semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dolną warstwę:

– 15 daktyli,
– 3 łyżki kakao,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 160 g pestek dyni.

na środkową warstwę:

– 15 daktyli,
– 60 g masła orzechowego,
– 80 g oleju kokosowego,
– 125 ml wody z moczonych daktyli.

na górną warstwę:

– 150 g jagód,
– 150 g malin,
– 2 banany,
– 10 łyżek wody po moczonych daktylach.

dodatkowo:

– ok. 2 garści ulubionych owoców lata.

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia wszystkich daktyli – zalej je wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda stanie się zimna. W mikserze zmiksuj pestki dyni na drobne okruchy, dodaj resztę składników potrzebnych do przygotowania warstwy dolnej i całość zmiksuj. Wyłóż uzyskaną masę w foremkę o wymiarach 20×25 cm.

przepis-na-lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie przygotuj drugą warstwę deseru. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładki płyn. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej drugą warstwę.

lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw foremkę do zamrażarki na 40–50 minut, aż warstwy mocno zamarzną. Składniki z trzeciej warstwy wrzuć do miksera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wylej owocową warstwę na pozostałe dwie.

semifreddo-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp owocami.

semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw deser na noc do zamrażarki.

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: