Przejdź do treści

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Semifreddo to nic innego jak deser lodowy. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu od lodów i nie wymaga użycia specjalistycznej maszyny. To idealny deser na upalne dni. My zrobiliśmy go w wersji wegańskiej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu.

Myślisz, że to niemożliwe, aby było jednocześnie pysznie i zdrowo? Koniecznie sprawdź nasz przepis! Będzie wyjątkowo, bo trzywarstwowo. Każda część kryje w sobie inny smak, a razem smakują wybornie! Słodyczy dodadzą daktyle, a lekkości owoce. Będzie pysznie!

W naszym deserze jest tyle składników, że długo zastanawialiśmy się, na którym skupić uwagę szczególnie. Wybraliśmy daktyle, bo to dzięki nim semifreddo jest naturalnie słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Daktyle to jeden z tych produktów, który jest kaloryczny, ale warto go spożywać, bo jednocześnie jest zdrowy. Dostarczają energii, wspomagają układ nerwowy, pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety ze względu na to, że wzmacniają kości, oczy i zęby, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego warto wspomnieć o tym, że zapobiegają anemii, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, selen, fosfor i cynk. Owoce te mają działanie odkwaszające i przeciwzapalne.

Gotowe na lodowe wyzwanie?

dziewczyna leży w łóżku

Przepis na semifreddo

Semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na dolną warstwę:

– 15 daktyli
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 160 g pestek dyni

na środkową warstwę:

– 15 daktyli
– 60 g masła orzechowego
– 80 g oleju kokosowego
– 125 ml wody z moczonych daktyli

na górną warstwę:

– 150 g jagód
– 150 g malin
– 2 banany
– 10 łyżek wody po moczonych daktylach

dodatkowo:

– ok. 2 garści ulubionych owoców lata

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia wszystkich daktyli – zalej je wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda stanie się zimna. W mikserze zmiksuj pestki dyni na drobne okruchy, dodaj resztę składników potrzebnych do przygotowania warstwy dolnej i całość zmiksuj. Wyłóż uzyskaną masę w foremkę o wymiarach 20×25 cm.

przepis-na-lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie przygotuj drugą warstwę deseru. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładki płyn. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej drugą warstwę.

lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw foremkę do zamrażarki na 40–50 minut, aż warstwy mocno zamarzną. Składniki z trzeciej warstwy wrzuć do miksera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wylej owocową warstwę na pozostałe dwie.

semifreddo-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp owocami.

semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw deser na noc do zamrażarki.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Przetrwaj upały - mamy nowe patenty

Upał wciąż doskwiera. Mamy kilka niebanalnych pomysłów, jak sobie z nim radzić