Przejdź do treści

Semifreddo – deser na medal

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja kobiety
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Semifreddo to nic innego jak deser lodowy. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu od lodów i nie wymaga użycia specjalistycznej maszyny. To idealny deser na upalne dni. My zrobiliśmy go w wersji wegańskiej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu.

Myślisz, że to niemożliwe aby było jednocześnie pysznie i zdrowo? Koniecznie sprawdź nasz przepis! Będzie wyjątkowo, bo trzywarstwowo. Każda część kryje w sobie inny smak, a razem smakują wybornie! Słodyczy dodadzą daktyle, a lekkości owoce. Będzie pysznie!

W naszym deserze jest tyle składników, że długo zastanawialiśmy się, na którym skupić uwagę szczególnie. Wybraliśmy daktyle, bo to dzięki nim semifreddo jest naturalnie słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Daktyle to jeden z tych produktów, który jest kaloryczny, ale warto go spożywać, bo jednocześnie jest zdrowy. Dostarczają energii, wspomagają układ nerwowy, pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety ze względu na to, że wzmacniają kości, oczy i zęby, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego warto wspomnieć o tym, że zapobiegają anemii, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, selen, fosfor i cynk. Owoce te mają działanie odkwaszające i przeciwzapalne.

Gotowi na lodowe wyzwanie?

Składniki na dolną warstwę:

– 15 daktyli
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 160 g pestek dyni

na środkową warstwę:

– 15 daktyli
– 60 g masła orzechowego
– 80 g oleju kokosowego
– 125 ml wody z moczonych daktyli

na górną warstwę:

– 150 g jagód
– 150 g malin
– 2 banany
– 10 łyżek wody po moczonych daktylach

dodatkowo:

– ok. 2 garści ulubionych owoców lata

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia wszystkich daktyli – zalej je wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda stanie się zimna. W mikserze zmiksuj pestki dyni na drobne okruchy, dodaj resztę składników potrzebnych do przygotowania warstwy dolnej i całość zmiksuj. Wyłóż uzyskaną masę w foremkę o wymiarach 20×25 cm.

przepis-na-lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie przygotuj drugą warstwę deseru. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładki płyn. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wylej drugą warstwę.

lodowe-semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw foremkę do zamrażarki na 40–50 minut, aż warstwy mocno zamarzną. Składniki z trzeciej warstwy wrzuć do miksera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wylej owocową warstwę na pozostałe dwie.

semifreddo-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp owocami.

semifreddo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw deser na noc do zamrażarki.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Mrożone tartaletki z awokado