Przejdź do treści

Ser labneh

Ser labneh
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Ser labneh pochodzi z Libanu. Uzyskuje się go po odsączeniu serwatki z jogurtu – najlepiej domowego albo greckiego. Dlaczego warto go zrobić? Bo to wyjątkowy smak i morze kulinarnych możliwości.

Labneh idealnie smakuje na słodko, z miodem i orzechami. Można go również wykorzystać do przygotowania sernika. My jednak proponujemy wersję na słono, zamkniętą w słoiku. Taki serek w ziołach świetnie sprawdza się w chwilach, kiedy nie mamy pomysłu albo czasu na drugie śniadanie. Serwatki można użyć do przygotowania chłodnika albo dodać do koktajlu. Oliwę, którą zalewa się labneh, można wykorzystać kilkakrotnie do przygotowania takiej wersji sera. Równie dobrze sprawdzi się jako baza do sosów do sałatek. Tu nic się nie zmarnuje!

O czym trzeba pamiętać, przygotowując serek labneh? Najważniejsze, aby podczas odsączania serek stał w lodówce. Kulki są od razu gotowe do jedzenia, ale im dłużej smaki będą się przegryzać, tym lepiej. Szczelnie zamknięte w słoiku, zakryte całkowicie oliwą kulki mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy. Sam serek jest bardzo delikatny w smaku, dlatego najlepiej połączyć go z wyrazistymi przyprawami, takimi jak czarnuszka albo kolendra. Jak jeść go najprościej? Rozsmarować na chrupiącej kromce razowego chleba – jest pyszny!

Składniki:

– 350 g jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
– ok. 4 łyżek czarnuszki
– ok. 4 łyżek ziaren kolendry
– oliwa z oliwek

Przygotuj:

– gazę
– sitko
– garnek
– sznurek
– słoik

Przygotowanie:

Na garnek połóż sitko, wyłóż podwójnie złożoną gazę, a na nią wylej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na cztery dni. Czwartego dnia wieczorem zwiąż gazę sznurkiem i delikatnie odciśnij z serwatki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podwieś ser przy kranie na całą noc. Następnego dnia rozwiń gazę i uformuj z sera kulki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry i wymieszaj z czarnuszką. Kulki sera obtocz w ziołach i umieść w słoiku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto