Przejdź do treści

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Sernik lekki jak piórko
Klasyczny sernik jest niestety okrutnie kaloryczny. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zdrowa wersja sernika z gęstego jogurtu z malinami idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. To pyszna alternatywa tradycyjnych wypieków, również dla osób na diecie odchudzającej. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności, skorzystaj z naszego przepisu. 

Klasyczny sernik jest niestety kaloryczny. Najczęściej przygotowywany jest na bazie tłustego twarogu, z reguły z dużą ilością cukru i dodatkowymi kaloriami w postaci spodu z ciasta, często polany lukrem albo czekoladą. A przecież wielkanocny sernik można odchudzić. Jak? Zmniejszając ilość cukru, rezygnując ze spodu i słodkich polew. Ale by sernik był naprawdę lekki jak piórko, zamiast twarogu można użyć jogurtu – najlepszy będzie gęsty, grecki bądź bałkański. Taki jogurtowy sernik pieczemy ponad godzinę w niewysokiej temperaturze, dzięki czemu zyskujemy gwarancję, że środek się dopiecze, ale pozostanie przy tym niezwykle delikatny.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możemy ograniczyć się do posypania go cukrem pudrem, ale o wiele ładniej i smaczniej będzie, jeśli podamy je z owocowym musem. Ja połączyłam sernik z musem malinowym posłodzonym niewielką ilością miodu, ale świetnie nadają się do tego również owoce leśne, wiśnie czy jagody.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad tym, jakie ciasto postawić na wielkanocnym stole, wybierzcie to lekkie, malinowe cudeńko.

Sernik jogurtowy z malinami

Wielkanocny sernik można odchudzić zmniejszając ilość cukru. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 700 g jogurtu bałkańskiego
– 130 g brązowego cukru
– 80 g budyniu śmietankowego w proszku
– 3 jajka

na polewę malinową:

– 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
– 1 łyżeczka cukru
– garść malin do ozdoby

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ucieramy na puszystą masę żółtka i cukier. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Do puszystej masy żółtkowej dodajemy jogurt bałkański i budyń w proszku, mieszamy do połączenia składników.

Pianę delikatnie łączymy z masą jogurtowo-żółtkową i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica 21–23 cm). Wierzch foremki przykrywamy folią aluminiową, po czym ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. i pieczemy sernik kolejne 10­–20 minut, do zezłocenia wierzchu. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylając jedynie drzwi piecyka – ciasto będzie wówczas delikatnie opadało i nie zapadnie się.

W tym czasie wrzucamy do rondelka maliny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż powstanie malinowy sos. Zdejmujemy z ognia. Ostudzony sernik polewamy chłodnym sosem malinowym i podajemy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: