Przejdź do treści

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno - idealny na upały. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w trakcie szczepienia
Powinniśmy znać kalendarz szczepień dla dorosłych!
Tabletki na stole spadają z góry
Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami
Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik
Dr Michał Czapla / Instagram.com
Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca
Jedzenie słodyczy / istockphoto.com
Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

I to nie byle jaki. Znajdziecie w nim wszystkie warstwy, jakimi powinien szczycić się porządny sernik. Rolę spodu odgrywają tu daktyle zmielone z orzechami, zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych kruszonych ciastek zmieszanych z topionym masłem. Stanowią solidne źródło energii, zawierają sporą ilość błonnika, a także – co ważne dla osób intensywnie trenujących – potasu. Poza tym taki spód ciasta, do tego obsypany hojnie świeżymi borówkami, jest po prostu… smaczniejszy.

Do przygotowania warstw owocowej i waniliowej sięgnijcie po dobry, bogaty w białko twaróg ze sprawdzonego źródła. Trzymajcie się z daleka od „kubełkowych” wynalazków pełnych zbędnych ulepszaczy, nie dajcie się też zwabić na hasła „light” – organizm gorzej wchłania wapń z chudego sera, niedostatek tłuszczu utrudnia też przyswajanie witamin i niekorzystnie wpływa na walory smakowe.

Sernik słodzimy miodem, doprawiamy świeżymi owocami i wanilią. Słodko-kwaśne maliny nadadzą mu charakteru, a drobne ziarenka wanilii będą przyjemnie chrupały w najwyższej warstwie deseru. Całość obficie obsypcie owocami leśnymi – im więcej, tym lepiej. Gwarantujemy – ten sernik smakuje tak, jak wygląda!

Sernik na zimno z borówkami – składniki

                   Sernik na zimno w najzdrowszej wersji. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Składniki na spód:

– 130 g suszonych daktyli
– 80 g orzechów włoskich
– ok. 160 g borówek amerykańskich

na masę:

– 1 kg tłustego, białego sera
– 250 ml mleka
– 5 łyżek miodu
– 250 g malin
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 100 ml zimnej wody
– 20 g agaru

dekoracja:

– borówki amerykańskie
– jeżyny
– kwiaty jadalne

Sernik na zimno z borówkami – wykonanie

Małą tortownicę o średnicy około 17 cm wykładamy na dnie pergaminem. Daktyle wraz z orzechami dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mielimy na gęstą masę, równo wylepiamy nią dno tortownicy. Zasypujemy szczelnie borówkami.

Twaróg kilkakrotnie mielimy. Dodajemy 100 ml mleka, dosładzamy miodem (ewentualnie po spróbowaniu można go dodać odrobinę więcej). Masę dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy maliny, dokładnie mielimy je z serem. Dodajemy rozpuszczone w 50 ml wody 10 g agaru, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na borówki, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Drugą połowę masy miksujemy ze 150 ml mleka oraz ziarenkami wanilii. Gdy pierwsza warstwa sernika zastygnie, dodajemy do masy pozostały rozpuszczony agar i wlewamy waniliowy serek do tortownicy.

Przed podaniem sernik dekorujemy borówkami, jeżynami, dla efektu można też dodać jadalne kwiaty szałwii.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.