Przejdź do treści

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno - idealny na upały. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

I to nie byle jaki. Znajdziecie w nim wszystkie warstwy, jakimi powinien szczycić się porządny sernik. Rolę spodu odgrywają tu daktyle zmielone z orzechami, zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych kruszonych ciastek zmieszanych z topionym masłem. Stanowią solidne źródło energii, zawierają sporą ilość błonnika, a także – co ważne dla osób intensywnie trenujących – potasu. Poza tym taki spód ciasta, do tego obsypany hojnie świeżymi borówkami, jest po prostu… smaczniejszy.

Do przygotowania warstw owocowej i waniliowej sięgnijcie po dobry, bogaty w białko twaróg ze sprawdzonego źródła. Trzymajcie się z daleka od „kubełkowych” wynalazków pełnych zbędnych ulepszaczy, nie dajcie się też zwabić na hasła „light” – organizm gorzej wchłania wapń z chudego sera, niedostatek tłuszczu utrudnia też przyswajanie witamin i niekorzystnie wpływa na walory smakowe.

Sernik słodzimy miodem, doprawiamy świeżymi owocami i wanilią. Słodko-kwaśne maliny nadadzą mu charakteru, a drobne ziarenka wanilii będą przyjemnie chrupały w najwyższej warstwie deseru. Całość obficie obsypcie owocami leśnymi – im więcej, tym lepiej. Gwarantujemy – ten sernik smakuje tak, jak wygląda!

Sernik na zimno z borówkami – składniki

                   Sernik na zimno w najzdrowszej wersji. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Składniki na spód:

– 130 g suszonych daktyli
– 80 g orzechów włoskich
– ok. 160 g borówek amerykańskich

na masę:

– 1 kg tłustego, białego sera
– 250 ml mleka
– 5 łyżek miodu
– 250 g malin
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 100 ml zimnej wody
– 20 g agaru

dekoracja:

– borówki amerykańskie
– jeżyny
– kwiaty jadalne

Sernik na zimno z borówkami – wykonanie

Małą tortownicę o średnicy około 17 cm wykładamy na dnie pergaminem. Daktyle wraz z orzechami dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mielimy na gęstą masę, równo wylepiamy nią dno tortownicy. Zasypujemy szczelnie borówkami.

Twaróg kilkakrotnie mielimy. Dodajemy 100 ml mleka, dosładzamy miodem (ewentualnie po spróbowaniu można go dodać odrobinę więcej). Masę dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy maliny, dokładnie mielimy je z serem. Dodajemy rozpuszczone w 50 ml wody 10 g agaru, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na borówki, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Drugą połowę masy miksujemy ze 150 ml mleka oraz ziarenkami wanilii. Gdy pierwsza warstwa sernika zastygnie, dodajemy do masy pozostały rozpuszczony agar i wlewamy waniliowy serek do tortownicy.

Przed podaniem sernik dekorujemy borówkami, jeżynami, dla efektu można też dodać jadalne kwiaty szałwii.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu