Przejdź do treści

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno - idealny na upały. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie
Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie
Niskie ciśnienie rozkurczowe - przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania
Niskie ciśnienie rozkurczowe – przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania
Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?
Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?
Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12
Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12
Kobieta na plaży w swetrze i kapeluszu
„Kryzys psychiczny może spotkać mnie, ciebie, twoją matkę, brata, przyjaciółkę… każdego” – pisze lekarka z okazji Marszu Żółtej Wstążki

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

I to nie byle jaki. Znajdziecie w nim wszystkie warstwy, jakimi powinien szczycić się porządny sernik. Rolę spodu odgrywają tu daktyle zmielone z orzechami, zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych kruszonych ciastek zmieszanych z topionym masłem. Stanowią solidne źródło energii, zawierają sporą ilość błonnika, a także – co ważne dla osób intensywnie trenujących – potasu. Poza tym taki spód ciasta, do tego obsypany hojnie świeżymi borówkami, jest po prostu… smaczniejszy.

Do przygotowania warstw owocowej i waniliowej sięgnijcie po dobry, bogaty w białko twaróg ze sprawdzonego źródła. Trzymajcie się z daleka od „kubełkowych” wynalazków pełnych zbędnych ulepszaczy, nie dajcie się też zwabić na hasła „light” – organizm gorzej wchłania wapń z chudego sera, niedostatek tłuszczu utrudnia też przyswajanie witamin i niekorzystnie wpływa na walory smakowe.

Sernik słodzimy miodem, doprawiamy świeżymi owocami i wanilią. Słodko-kwaśne maliny nadadzą mu charakteru, a drobne ziarenka wanilii będą przyjemnie chrupały w najwyższej warstwie deseru. Całość obficie obsypcie owocami leśnymi – im więcej, tym lepiej. Gwarantujemy – ten sernik smakuje tak, jak wygląda!

Sernik na zimno z borówkami – składniki

                   Sernik na zimno w najzdrowszej wersji. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Składniki na spód:

– 130 g suszonych daktyli
– 80 g orzechów włoskich
– ok. 160 g borówek amerykańskich

na masę:

– 1 kg tłustego, białego sera
– 250 ml mleka
– 5 łyżek miodu
– 250 g malin
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 100 ml zimnej wody
– 20 g agaru

dekoracja:

– borówki amerykańskie
– jeżyny
– kwiaty jadalne

Sernik na zimno z borówkami – wykonanie

Małą tortownicę o średnicy około 17 cm wykładamy na dnie pergaminem. Daktyle wraz z orzechami dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mielimy na gęstą masę, równo wylepiamy nią dno tortownicy. Zasypujemy szczelnie borówkami.

Twaróg kilkakrotnie mielimy. Dodajemy 100 ml mleka, dosładzamy miodem (ewentualnie po spróbowaniu można go dodać odrobinę więcej). Masę dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy maliny, dokładnie mielimy je z serem. Dodajemy rozpuszczone w 50 ml wody 10 g agaru, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na borówki, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Drugą połowę masy miksujemy ze 150 ml mleka oraz ziarenkami wanilii. Gdy pierwsza warstwa sernika zastygnie, dodajemy do masy pozostały rozpuszczony agar i wlewamy waniliowy serek do tortownicy.

Przed podaniem sernik dekorujemy borówkami, jeżynami, dla efektu można też dodać jadalne kwiaty szałwii.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?