Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Serowe placuszki z figą

Serowe placuszki z figą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wspomnienie z dzieciństwa? Racuchy u babci. Wtedy nie liczyło się kalorii, a cukier był najlepszym kompanem. Ale deserowe placuszki z patelni wcale nie muszą być słodkie i niezdrowe. Krok pierwszy – ricotta, krok drugi – figi!

Dzięki ricotcie placuszki będą pożywne, sycące i lekko słodkie. Idealnie nadadzą się na leniwe śniadanie lub jako przekąska do pudełka na wynos. Oprócz sera dodamy figi, na które jest teraz sezon, więc możecie szukać ich na lokalnym targu. To malutkie bomby odżywcze! Są bogate w magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, D, E, K, C, B12, B3 i błonnik. Pomogą wzmocnić odporność w okresie jesiennym, pozytywnie wpłyną na wzrok, skórę, wątrobę, układ krwionośny oraz kości. 

Składniki:

- 100 g sera ricotta i kilka łyżek do podania
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 150 ml mleka ryżowego
- 30 g oleju kokosowego i trochę do smażenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka dojrzałych fig
- garść płatków migdałowych
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka łyżek miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wrzuć ser, jajko i wymieszaj. 

przepis-na-serowe-placki-sniadaniowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj olej kokosowy, mleko, a całość zmiksuj. 

serowe-placki-sniadaniowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Połącz składniki w jednolitą masę. Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj niewielką ilość ciasta. Smaż, aż na placuszkach pojawią się bąbelki. 

serowe-placuszki-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wtedy przełóż je na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumienią. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy i przykrywaj folią aluminiową, aby nie wystygły. Placki podawaj z serem ricotta, figami (umyj je i porwij na kawałki) oraz migdałami. Jeśli masz ochotę, całość skrop odrobiną miodu albo syropu klonowego. 

serowe-placki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Śniadanie, które szkodzi

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – tę formułkę zna już większość rodziców. I stara się do niej...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – tę formułkę zna już większość rodziców. I stara się do niej stosować. Nie wypuszczamy dzieci z domu z pustym brzuchem, ale… nie każde śniadanie najmłodszym służy.

18 przepisów na królewskie śniadanie

Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji...
Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji na poranny talerz. Dlatego przeszukaliśmy dla was bezkresne morze przepisów na śniadanie z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

Granolowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów,...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto pamiętać, aby składało się z wartościowych produktów, dzięki którym będziemy nasyceni na długie godziny. Znamy sposób, aby tak właśnie było. Granola na śniadanie to strzał w dziesiątkę!

Figi w syropie

Świeże figi to prawdziwy wrześniowy rarytas. Jeśli przyrządzicie je teraz w syropie, zimą będziecie mieć...
Świeże figi to prawdziwy wrześniowy rarytas. Jeśli przyrządzicie je teraz w syropie, zimą będziecie mieć pod ręką przepyszną przekąskę i nieoceniony dodatek do mnóstwa dań. Smakują nieziemsko!