Przejdź do treści

Przepis na serowe placuszki z figą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
tabletki na dłoni
Pigułka na samotność wkrótce w aptekach?
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią

Wspomnienie z dzieciństwa? Racuchy u babci. Wtedy nie liczyło się kalorii, a cukier był najlepszym kompanem. Ale deserowe placuszki z patelni wcale nie muszą być słodkie i niezdrowe. Krok pierwszy – ricotta, krok drugi – figi! Skorzystaj z przepisu.

Dzięki ricotcie placuszki będą pożywne, sycące i lekko słodkie. Idealnie nadadzą się na leniwe śniadanie lub jako przekąska do pudełka na wynos. Oprócz sera dodamy figi, na które jest teraz sezon, więc możecie szukać ich na lokalnym targu. To malutkie bomby odżywcze! Są bogate w magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, D, E, K, C, B12, B3 i błonnik. Pomogą wzmocnić odporność w okresie jesiennym, pozytywnie wpłyną na wzrok, skórę, wątrobę, układ krwionośny oraz kości.

Składniki:

– 100 g sera ricotta i kilka łyżek do podania
– 150 g mąki orkiszowej
– 1 jajko
– 150 ml mleka ryżowego
– 30 g oleju kokosowego i trochę do smażenia
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– kilka dojrzałych fig
– garść płatków migdałowych
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– kilka łyżek miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wrzuć ser, jajko i wymieszaj.

przepis-na-serowe-placki-sniadaniowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj olej kokosowy, mleko, a całość zmiksuj.

serowe-placki-sniadaniowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Połącz składniki w jednolitą masę. Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj niewielką ilość ciasta. Smaż, aż na placuszkach pojawią się bąbelki.

serowe-placuszki-na-sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wtedy przełóż je na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumienią. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy i przykrywaj folią aluminiową, aby nie wystygły. Placki podawaj z serem ricotta, figami (umyj je i porwij na kawałki) oraz migdałami. Jeśli masz ochotę, całość skrop odrobiną miodu albo syropu klonowego.

serowe-placki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado