2 min.
Najnowsze
16.01.2021
Jedzenie dobre dla mózgu
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Wspomnienie z dzieciństwa? Racuchy u babci. Wtedy nie liczyło się kalorii, a cukier był najlepszym kompanem. Ale deserowe placuszki z patelni wcale nie muszą być słodkie i niezdrowe. Krok pierwszy – ricotta, krok drugi – figi! Skorzystaj z przepisu.
Dzięki ricotcie placuszki będą pożywne, sycące i lekko słodkie. Idealnie nadadzą się na leniwe śniadanie lub jako przekąska do pudełka na wynos. Oprócz sera dodamy figi. To malutkie bomby odżywcze! Są bogate w magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, D, E, K, C, B12, B3 i błonnik. Pomogą wzmocnić odporność, pozytywnie wpłyną na wzrok, skórę, wątrobę, układ krwionośny oraz kości.
Składniki:
– 100 g sera ricotta i kilka łyżek do podania
– 150 g mąki orkiszowej
– 1 jajko
– 150 ml mleka ryżowego
– 30 g oleju kokosowego i trochę do smażenia
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– kilka dojrzałych fig
– garść płatków migdałowych
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– kilka łyżek miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wrzuć ser, jajko i wymieszaj.
Zdjęcie: masz.talerz |
Dodaj olej kokosowy, mleko, a całość zmiksuj.
Zdjęcie: masz.talerz
Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Połącz składniki w jednolitą masę. Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj niewielką ilość ciasta. Smaż, aż na placuszkach pojawią się bąbelki.
Zdjęcie: masz.talerz
Wtedy przełóż je na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumienią. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy i przykrywaj folią aluminiową, aby nie wystygły. Placki podawaj z serem ricotta, figami (umyj je i porwij na kawałki) oraz migdałami. Jeśli masz ochotę, całość skrop odrobiną miodu albo syropu klonowego.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020