Przejdź do treści

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Ogórkowe love - co pysznego możemy wyczarować latem z ogórków? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm.

Co kryje się w ogórkach?

Surowe ogórki nie mogą pochwalić się bogactwem witamin. Zawierają niewielkie ilości witaminy C i A, witaminy z grupy B, nieco więcej witaminy K oraz nieduże ilości potasu i magnezu. Inaczej sprawa się ma z ogórkami kiszonymi, gdyż bakterie powstające w procesie kiszenia wytwarzają duże ilości witaminy C, która jako znany przeciwutleniacz świetnie wpływa na cerę i samopoczucie.

Ogórki są też wyjątkowo niskokaloryczne (zaledwie 8 kcal w 100 g!) i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, pod warunkiem że są niesolone. Sok z surowych ogórków słynie ze swoich właściwości oczyszczających i odkwaszających organizm, a z kiszonych jest idealny na kaca. Prawdą jest, że nie należy łączyć ogórków z warzywami, które zawierają witaminę C, takimi jak np. pomidor, gdyż zawarty w ogórku enzym askorbinowy natychmiast zniszczy tę witaminę. Niemniej proces kiszenia neutralizuje działanie enzymu i wtedy łączyć można śmiało, bez obaw o ubytek wartości odżywczych.

Jak wykorzystać w kuchni wakacyjną obfitość ogórków? Można po prostu chrupać je jak cukierki, np. polane miodem i posypane czarnuszką, albo przygotować z nich słynne greckie tzatziki ‒ obłędny dip na bazie gęstego jogurtu ‒ lub pyszny letni chłodnik. Można też zrobić z nich domowe ogórki małosolne, gęsto poupychane w szklanym słoju lub glinianym naczyniu, które zwykle znikają tak szybko, że ani się obejrzymy, a już trzeba szykować kolejną partię. Na cokolwiek macie ochotę, sezon ogórkowy uznajemy za otwarty i zachęcamy do kuchennych wariacji na temat ogórka. Pamiętajcie tylko, że ogórki gruntowe obieramy zawsze od jasnego końca do ciemnego, bo inaczej robią się gorzkie.

Uwaga! Młode, surowe ogórki mogą wywołać sensacje żołądkowe, zwłaszcza u osób z delikatnymi żołądkami, a popicie ich wodą może nawet doprowadzić do poważnych sensacji, takich jak skurcze żołądka. Układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie z ogórkami kiszonymi.

Błyskawiczny chłodnik ogórkowy

Składniki (dla 2 osób):
– 6 średnich ogórków gruntowych,
– 1 awokado,
– kilka rzodkiewek,
– ogórek małosolny,
– szczypior,
– koper,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– kubek kefiru lub gęstego greckiego jogurtu albo woda (około 200 ml),
– czosnek,
oliwa z oliwek

Ogórki i awokado obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i zmiksuj z 150 ml wody lub kefiru na aksamitny krem. Posiekaj rzodkiewkę, ogórka małosolnego, koper, szczypior, dodaj do chłodnika i wymieszaj. Możesz wycisnąć do kremu ząbek czosnku. Podawaj schłodzony i skropiony oliwą z oliwek.

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Tzatziki

Słynny grecki dip do chleba, warzyw i mięs z grilla

Składniki (dla 2 osób):
– kubek gęstego greckiego jogurtu ok. 400 g,
– 300 g ogórków (mogą być wężowe),
– 2‒4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
sól,
– pieprz.

Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij namiar wody albo w ręku, albo przez sitko, przełóż do miski. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz, gęsty jogurt i wymieszaj. Polej oliwą z oliwy i udekoruj kilkoma czarnymi oliwkami lub listkami mięty.

Ogórki małosolne własnej roboty

Polska duma i klasyk

Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych,
– 2 l przegotowanej i lekko ostudzonej wody,
– 2 łyżki soli,
– gotowy zestaw do kiszenia ogórków (sprzedają go na większości straganów).

Zestaw do kiszenia można też przygotować samodzielnie. Potrzebne będą:
– 1‒2 główki obranego czosnku,
– wiązka kopru z baldachimami,
– obrany korzeń chrzanu,
– liście chrzanu lub porzeczki (opcjonalnie)

W słoju lub glinianym garnku ciasno ułóż ogórki, a pomiędzy nimi poutykaj ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paski chrzan, koper i liście. W wodzie rozpuść 2 łyżki soli i zalej całość. Obciąż zawartość słoja kamieniem i przykryj talerzykiem. Po 3 dniach ogórki zmienią kolor z zielonego na żółtawy ‒ to znak, że już są gotowe. Aby ukisiły się szybciej, można je zalać wrzątkiem.


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: