Przejdź do treści

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Twarz kobiety
Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chyba żadna z kobiet nie powie o swojej cerze, że jest idealna. Lista zarzutów jest długa: zbyt sucha, zbyt tłusta, z trądzikiem, skłonna do alergii. Nie wszystkich problemów można pozbyć się od ręki. Ale od ręki można zapewnić wsparcie swojej skórze, zmieniając dietę.

 

Dieta dla skóry suchej

Wiele kobiet, które trafiają do mojego gabinetu po poradę dietetyczną, ma ten sam problem: odwodnienie. A jednym z objawów odwodnienia jest właśnie sucha skóra. I dlatego walkę z przesuszoną skórą trzeba zacząć od odpowiedniego nawodnienia organizmu. Powinno się wypijać minimum sześć szklanek płynów dziennie. Jeśli ćwiczysz albo pracujesz w klimatyzowanym pomieszczeniu, nawet więcej. Najlepiej postawić na biurku butelkę z wodą o pojemności 1,5 l i podczas ośmiu godzin pracy starać się wypić większą część, a pozostałą zabrać ze sobą i dokończyć w domu. Rano, jeszcze przed filiżanką kawy, wypij szklankę wody.

Pamiętaj, że wodę zawierają w swoim składzie także owoce i warzywa. Jedz jak najwięcej zwłaszcza tych świeżych – zyskasz nie tylko dodatkową porcję wody, ale też cenne przeciwutleniacze zabezpieczające skórę przed starzeniem się. Dodaj do swojego menu orzechy, olej rzepakowy oraz lniany i tłuste ryby. Zawierają witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają wysuszaniu naskórka.

Nie mniej ważna jest też witamina A, której niedobór sprzyja nadmiernemu rogowaceniu naskórka, co w konsekwencji powoduje jego przesuszenie. Znajdziesz ją w warzywach i owocach o czerwonej i pomarańczowej barwie (np. marchewce, morelach, pomidorach).

Dieta dla skóry z trądzikiem

Naukowcy już dawno zaobserwowali, że dieta zachodnia wiąże się z częstszym występowaniem trądziku. Badania przeprowadzone zostały na wielu populacjach, m.in. wśród mieszkańców Kitava w Papui-Nowej Gwinei. Tradycyjna dieta mieszkańców Kitava opierała się na owocach, rybach i orzechach kokosowych – wśród tej populacji nie znaleziono ani jednego przypadku trądziku! Podobne obserwacje poczyniono w Kenii, Zambii i wśród plemion Bantu w Afryce Południowej. Wykazano, że znacznie rzadziej cierpią na trądzik w porównaniu do swoich rodaków, którzy wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych.

Nie ma wątpliwości – winna jest dieta zachodnia, w której zaburzony jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (zbyt mało omega-3, a za dużo omega-6) i która uboga jest w przeciwutleniacze i witaminy, a bogata w węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. Niedobór w diecie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 skutkuje nadmiernym rogowaceniem i zakłóca pracę gruczołów łojowych, co prowadzi do nasilenia trądziku. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to te obecne w białym, przetworzonym pieczywie, słodyczach, słodkich napojach, przetworzonej żywności czy fast foodach.

Jeśli masz predyspozycje do zmian trądzikowych albo tłustej skóry, unikaj tych produktów. Zamiast nich wybierz niskoprzetworzone produkty zbożowe takie jak ciemny ryż, kasze czy razowe pieczywo. Zawierają więcej błonnika, który sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Świetnym jego źródłem są suche strączkowe, np. fasola, która bogata jest też w cynk regulujący wydzielanie sebum i przyspieszający gojenie się ran potrądzikowych.

Często słyszy się, że by zapobiec trądzikowi, warto zrezygnować z czekolady. Trudno powiedzieć, czy to słuszne, bo wiele badań tego nie potwierdza. To, czy jedzenie dużych ilości czekolady ma związek z częstszym występowaniem zmian trądzikowych i nadmiernym wydzielaniem łoju, nadal jest kontrowersyjne. Pewne jest jedno: nie jest winne kakao, a za pogorszenie się cery mogą odpowiadać tłuszcz i cukier użyte do produkcji czekolady. Jeśli więc twoja dieta jest dobrze zbilansowana, bogata w warzywa i owoce oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym, kawałek gorzkiej czekolady nie powinien pogorszyć stanu twojej skóry.

Kobieta robiąca zdjęcie

Dieta dla skóry atopowej

Osoby z atopowym zapaleniem skóry (AZS) często cierpią także na alergię pokarmową. Zależność taka dotyczy szczególnie najmłodszych. Z wiekiem najczęściej dochodzi do swego rodzaju tolerancji w zakresie dotychczasowych alergenów pokarmowych (mówi się, że „z alergii się wyrasta”), ale może rozwinąć się alergia powietrznopochodna. Wśród chorych na atopowe zapalenie skóry stwierdza się najczęściej alergię na mleko i jego produkty, jajo kurze, ryby, soję, pszenicę i orzeszki ziemne. Jednak każdy jest inny i może okazać się, że ty akurat masz alergię na inny produkt (np. cytrusy). Dlatego zbadaj się.

Nie wykluczaj z diety najczęściej uczulających produktów w celu profilaktyki AZS, bo nie przyniesie to żadnych pozytywnych efektów. Dopiero jeśli znany jest czynnik alergenny, jego eliminacja ma sens. Nie modyfikuj diety bez konsultacji z dietetykiem, bo wykluczany produkt powinien być zawsze zastąpiony innym, o podobnej wartości odżywczej, po to, by zapobiec niedoborom pokarmowym. By zmniejszyć stan zapalny, sięgaj po produkty bogate w kwasy omega-3, bo okazuje się, że mogą znacznie redukować wydzielanie substancji prozapalnych. Są to: tłuste ryby, algi, orzechy włoskie, olej rzepakowy i lniany – oczywiście pod warunkiem, że nie masz alergii na wymienione produkty.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: