Przejdź do treści

Słona cena soli

Słona cena soli
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
lekarz zakładający rękawiczki jednorazowe
Poradnie specjalistyczne na nowo otwarte. Szpitale jednoimienne powoli wracają do działalności sprzed epidemii
Miodunka - właściwości i zastosowanie
Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego
Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?
Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze?
Dziewczyna siedzi na parapecie i pali papierosa
Co dzieje się w organizmie, gdy rzucisz palenie? Wyjaśnia dietetyk Julian Sobiech
Kobieta na balkonie
Jak czytać oznaczenia kosmetyków przeciwsłonecznych zagranicznych producentów? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny

Kilogram płatków kukurydzianych zawiera więcej soli niż kilogram solonych orzeszków ziemnych. Zaskoczeni? Słone pułapki to prosta droga do problemów ze zdrowiem. Nie dajcie się zwieść.

Sól jest bogatym źródłem sodu. I chwała jej za to, bo sód jest jedną z podstaw życia. Nie tylko reguluje ilość płynów w organizmie, ale również bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i transporcie związków przez błony komórkowe. Bez niego nasze istnienie byłoby więc niemożliwe.

Pierwotna potrzeba organizmu do zachowania życia była tak silna, że od zarania dziejów popychała człowieka do różnych koncepcji pozyskania sodu. Aztekowie odparowywali sól z moczu, Galowie ogrzewali słoną wodę nad ogniem, a Brytowie podgrzewali patyki i zanurzali w morzu, by na końcu zdrapać z nich osadzoną w ten sposób sól.

Słony interes stał się zalążkiem klęski, kiedy ludzie dostrzegli, że sól jest bardzo pożądanym produktem i można na niej zarobić. Zaczęli się osiedlać w okolicach pokładów soli, a różne plemiona prowadziły wojny o dostęp do jej złóż. W czasach świetności Rzymu dania suto przyprawione solą były świadectwem zamożności domu. Sól była również środkiem płatniczym.

Z biegiem czasu zapotrzebowanie społeczne na sól rosło ‒ stała się surowcem o strategicznym znaczeniu. Dziś sól nie jest już tak cenna. Jest tania i powszechnie dostępna. Natomiast my nadal lubimy solić…

Gdzie jest pułapka?

Nasz organizm reguluje temperaturę przez odparowywanie wody przez skórę. W tym procesie tracimy również cenne elektrolity, w tym sód. Żeby zmniejszyć ubytki tego cennego pierwiastka, ewolucja przystosowała nerki tak, by bardzo oszczędnie gospodarowały sodem, w efekcie czego jedynie minimalna jego ilość wydalana jest wraz z moczem. Tak więc człowiek z natury jest w stanie bardzo wydajnie wykorzystywać sód, który nasi przodkowie musieli zdobywać z takim trudem.

Nauczyliśmy się rozpoznawać słony smak i polubiliśmy go. Solimy coraz więcej. Nasz organizm dziennie potrzebuje 115 mg sodu, co zawiera się w płaskiej łyżeczce soli. Tymczasem już jeden posiłek pokrywa nawet 70 proc. dziennego zapotrzebowania i na koniec dnia normę przekraczamy prawie trzykrotnie. Paradoks polega na tym, że nawet jeśli na naszym stole nie ma solniczki, to nadal spożywamy zdecydowanie za dużo soli. Jak to możliwe? Otóż diametralnie zmienił się nasz styl życia i nawyki żywieniowe, a półki sklepowe i nasze koszyki wypełnione są przetworzoną żywnością ze znacznie większą zawartością soli niż pożywienie przygotowywane w tradycyjny sposób. Nawet jeśli unikamy jedzenia typu fast food, dań instant, gotowych sosów, spożywczych koncentratów czy przekąsek takich jak chipsy, to niestety znaczne ilości soli znajdziemy w serach, wędlinach i wędzonych rybach, a nawet pieczywie.

Słona cena soli

8 produktów o dużej zawartości soli

Oto lista produktów, które codziennie albo nawet kilka razy dziennie goszczą na naszych stołach i zawierają znaczną ilość soli. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile soli wykorzystano na etapie produkcji tych produktów i że jedząc je, dostarczamy do organizmu sód w znacznie większej ilości niż pożądana.

1. Pieczywo. Zawartość soli w pieczywie jest różna, ale warto zapamiętać, że najwięcej soli znajdziemy w bagietkach i bułkach pszennych.

2. Przekąski śniadaniowe. To spora pułapka, zwłaszcza że płatki są szybkim śniadaniem dla dzieci i sportowców. Płatki owsiane i otręby są po bezpiecznej stronie, ale przetworzone zboża, takie jak płatki żytnie, pszenne, kukurydziane i smakowe, mogą dostarczyć nawet 75 proc. dziennego zapotrzebowania na sód.

3. Gotowe soki warzywne. Mały pomidor ma 0,01 g soli, ale szklanka kartonowego soku pomidorowego to już 0,66 g soli. Jeśli jesteś wielbicielem tego napoju, to już teraz wiesz, że karton w połowie wypełnia zapotrzebowanie twojego organizmu na sód.

4. Ser. Możesz zaprzyjaźnić się z twarogami, ale ograniczaj sery żółte i dojrzewające. Sery topione powinny zniknąć z twojej diety nie tylko z powodu wysokiej zawartości soli – to po prostu bomba kaloryczna.

5. Wędliny. Zawierają ekstremalnie dużą ilość soli, która wykorzystywana jest na etapie produkcji jako jedna z wielu substancji konserwujących.

6. Warzywa w puszce. Świeże warzywa zawierają śladowe ilości sodu. Sól w dużej ilości jest jednak składnikiem wszystkich konserw warzywnych. Część soli usuniemy, płucząc warzywa z puszki wodą przed podaniem lub przed dalszą obróbką.

7. Gotowe sosy. Sprawdzajmy etykiety sosów pomidorowych, winegret czy sosów kuchni chińskiej, a najlepiej przygotujmy je sami, zastępując przynajmniej część soli ziołami.

8. Wędzone ryby. Tak samo jak w przypadku wędlin sól wykorzystywana jest w procesie przetwórstwa.

Znajomość zawartości soli w produktach jest więc istotna, jeśli chcemy prawidłowo komponować dietę i ograniczać spożycie sodu.

Po co ograniczać spożycie soli?

Tuż obok tłuszczów i cukru, nadmiar soli jest przyczyną wielu schorzeń. I nie chodzi już tylko o zwiększone ryzyko nadciśnienia, choroby nerek czy zaburzenia metaboliczne. Naukowcy zaczynają obwiniać sól za choroby autoimmunologiczne. Oto słona cena, jaką cywilizacja płaci za słone potrawy.

Badania i eksperymenty przeprowadzone w Yale School of Medicine udowodniły, że sól jest bezpośrednio odpowiedzialna za powstawanie chorób autoimmunologicznych i rozwój reakcji zapalnej. Wnioski zdają się nieprawdopodobne, ale sól przekształca zwykłe komórki w chorobotwórcze i w efekcie doprowadza do eskalacji reakcji immunologicznej. Dane te potwierdził niezależny zespół z Brigham and Women’s Hospital oraz z Broad Institute.

Z kolei podczas Europejskiego Kongresu Endokrynologii w Dublinie naukowcy z University of Wyoming sugerowali, że nadmiar soli w diecie dzieci może mieć wpływ na opóźnienie dojrzewania.

Jak widać, sekret tkwi w umiarze. Pierwiastek niezbędny do życia w nadmiarze zaczyna szkodzić. Nie zauważyliśmy nawet, kiedy stał się tani, dostępny i wreszcie ukryty.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

sól

Nokturia – powód nocnych wizyt w toalecie

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Twój chłopak jest w okolicach 30? Jeśli tak, powinien przeczytać ten tekst

Dobry talerz - o błędach w żywieniu dzieci

Maluchy kochają słodkie, bo sami je tego uczymy. O błędach w żywieniu dzieci

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Kto z nas może sobie pozwolić na mocne … solenie? Radzi dietetyczka Natalia Puciłowska

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Sól z Islandii

Sól z Islandii

Kąpiel ‒ ekorelaks

Zdrowa kąpiel ‒ ekorelaks

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Słone paluszki – chrupiące śmieci

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej

Sól – od niej zestarzejesz się szybciej

Haloterapia – sól nie musi szkodzić

Haloterapia – sól nie musi szkodzić

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?