Przejdź do treści

Smaki mamy w genach

Smaki mamy w genach
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Okazuje się, że za to, jak odbieramy smaki, odpowiedzialne są geny. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Słone masło, słodka beza i gorzka czekolada. Wszystkie te smaki odczuwamy dzięki receptorom smaku ‒ kubkom smakowym na naszym języku. To właśnie one odbierają sygnały, które neuroprzekaźniki dostarczają do naszego mózgu poprzez skomplikowane chemiczne procesy, i kształtują to coś. Smak.

Jednak to nie jest takie proste, jak się wydaje. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Jak się okazuje, za odczuwanie smaku odpowiadają również nasze geny. Najciekawszym na to dowodem i przykładem jest kolendra, która niektórym smakuje jak mydło. Nieźle, co? Tutaj warto przytoczyć dwa ciekawe badania naukowe, które zostały opublikowane w magazynie „Flavour” (ang. smak ‒ no jakżeby inaczej). Pierwsze z nich pokazało, że za odczuwanie smaku kolendry, a dokładniej zawartych w niej dziwnych związków (aldehydów), odpowiada receptor kodowany przez gen OR6A2, który u posiadaczy jego modyfikacji, powoduje mydlany posmak. Dlatego nie dziw się, że komuś może nie smakować np. twoje ulubione chilli, bo to wina genów.

Drugie badanie ukazało różnice w pochodzeniu osób, dla których kolendra bardziej kojarzy się z prysznicem niż z kuchnią meksykańską. Okazało się, że mieszkańcy środkowych rejonów Azji i Europejczycy średnio przepadają za kolendrowym smakiem, w przeciwieństwie do Latynosów, osób pochodzących ze Środkowego Wschodu i południowej Azji, których mydlany problem dotyczy w mniejszym stopniu.

Inny ciekawy przypadek, w którym to genetyka przejmuje kontrolę nad naszym smakiem, to geny, które kodują odczuwanie związków PTC oraz PROP. Te nic niemówiące skróty to nazwy charakterystycznych substancji, przez niektóre osoby odczuwanych w większym stopniu, a przez inne w ogóle niewyczuwalnych. Odpowiadają one za smak gorzki, a najczęściej ujawniają się przy spożywaniu alkoholu. Tak więc geny odpowiadają za to… jaki, i czy w ogóle, smakuje ci alkohol.

A jeśli odrzuca cię jarmuż, kalafior i brokuły, a kawa i woda gazowana powodują nieprzyjemny grymas i posmak, to najprawdopodobniej zaliczasz się do tak zwanych supersmakoszy. Poprzez duże nagromadzenie kubków smakowych i wzmożoną aktywność odczuwania PTC i PROP, zwyczajnie z większą mocą odczuwasz gorzkie smaki, a mimo że grejpfruty są tak zdrowe, nie możesz ich przełknąć. Te ciekawe zjawiska opisuje Linda Bartoshuk z Uniwersytetu Yale i pokazuje, że ludzi można podzielić nawet na tych, którzy są zdolni do smakowania i wąchania różnych rodzajów wina, i tych, którzy nie do końca się do tego nadają.

I znów się okazuje, że geny rządzą…

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Geny czy doświadczenia – co wywołuje problemy psychiczne?

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

płatki drożdzowe

Nie wyobrażasz sobie ulubionego makaronu bez parmezanu? Oto, jak przygotować ten „ser” w wersji wege

Nutrigenomika – jak karmić geny

Nutrigenomika – jak karmić geny

Piękna po tacie. Mądry po mamie.

Piękna po tacie. Mądry po mamie.

Epigenetyka – zdrowie to nie tylko geny

Epigenetyka – zdrowie to nie tylko geny

Pesymizm zakodowany w genach?

Pesymizm zakodowany w genach?

Migrena – kwestia genów?

Migrena – kwestia genów?

Sharon Stone i jej dobre geny

Sharon Stone i jej dobre geny

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Wydaje ci się, że pijesz wystarczająco dużo wody? Te sygnały świadczą, że jest inaczej

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Wydaje ci się, że jesz dużo owoców i warzyw? Te sygnały mogą temu przeczyć

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę