Przejdź do treści

Smaki mamy w genach

Smaki mamy w genach
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Okazuje się, że za to, jak odbieramy smaki, odpowiedzialne są geny. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Słone masło, słodka beza i gorzka czekolada. Wszystkie te smaki odczuwamy dzięki receptorom smaku ‒ kubkom smakowym na naszym języku. To właśnie one odbierają sygnały, które neuroprzekaźniki dostarczają do naszego mózgu poprzez skomplikowane chemiczne procesy, i kształtują to coś. Smak.

Jednak to nie jest takie proste, jak się wydaje. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Jak się okazuje, za odczuwanie smaku odpowiadają również nasze geny. Najciekawszym na to dowodem i przykładem jest kolendra, która niektórym smakuje jak mydło. Nieźle, co? Tutaj warto przytoczyć dwa ciekawe badania naukowe, które zostały opublikowane w magazynie „Flavour” (ang. smak ‒ no jakżeby inaczej). Pierwsze z nich pokazało, że za odczuwanie smaku kolendry, a dokładniej zawartych w niej dziwnych związków (aldehydów), odpowiada receptor kodowany przez gen OR6A2, który u posiadaczy jego modyfikacji, powoduje mydlany posmak. Dlatego nie dziw się, że komuś może nie smakować np. twoje ulubione chilli, bo to wina genów.

Drugie badanie ukazało różnice w pochodzeniu osób, dla których kolendra bardziej kojarzy się z prysznicem niż z kuchnią meksykańską. Okazało się, że mieszkańcy środkowych rejonów Azji i Europejczycy średnio przepadają za kolendrowym smakiem, w przeciwieństwie do Latynosów, osób pochodzących ze Środkowego Wschodu i południowej Azji, których mydlany problem dotyczy w mniejszym stopniu.

Inny ciekawy przypadek, w którym to genetyka przejmuje kontrolę nad naszym smakiem, to geny, które kodują odczuwanie związków PTC oraz PROP. Te nic niemówiące skróty to nazwy charakterystycznych substancji, przez niektóre osoby odczuwanych w większym stopniu, a przez inne w ogóle niewyczuwalnych. Odpowiadają one za smak gorzki, a najczęściej ujawniają się przy spożywaniu alkoholu. Tak więc geny odpowiadają za to… jaki, i czy w ogóle, smakuje ci alkohol.

A jeśli odrzuca cię jarmuż, kalafior i brokuły, a kawa i woda gazowana powodują nieprzyjemny grymas i posmak, to najprawdopodobniej zaliczasz się do tak zwanych supersmakoszy. Poprzez duże nagromadzenie kubków smakowych i wzmożoną aktywność odczuwania PTC i PROP, zwyczajnie z większą mocą odczuwasz gorzkie smaki, a mimo że grejpfruty są tak zdrowe, nie możesz ich przełknąć. Te ciekawe zjawiska opisuje Linda Bartoshuk z Uniwersytetu Yale i pokazuje, że ludzi można podzielić nawet na tych, którzy są zdolni do smakowania i wąchania różnych rodzajów wina, i tych, którzy nie do końca się do tego nadają.

I znów się okazuje, że geny rządzą…

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Wegański pasztet krok po kroku

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Pasta… bezjajeczna!

Wegańska pasta bezjajeczna

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana

Wegański parmezan

Wegański parmezan

Wegański majonez

Wegański majonez

Emilia Clarke

„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu

Niemowlę bardzo płacze

Co to jest wirus RSV? Objawy, leczenie i profilaktyka zakażenia

Kobieta leży w łóżku z gorączką, ma w ręku chusteczkę i termometr

Agranulocytoza – co to za schorzenie? Jakie są jego przyczyny, objawy oraz jakie leczenie można zastosować

Kobieta w czerwonych spodniach trzya się za pupę

Jakie mogą być przyczyny bólu odbytu? Dowiedz się, które choroby mogą dawać takie dolegliwości i jak powinny być leczone

Kobieta trzyma się za brzuch

Czym jest objaw Jaworskiego? W jakich chorobach możemy mieć z nim do czynienia?

Osoba stoi na różowym tle i trzyma na wysokości brzucha podobiznę jelit

Czym jest kątnica? Dowiedz się, jakie jest jej położenie oraz jakie schorzenia mogą rozwijać się w jej obrębie

Mężczyzna siedzi i trzyma się za kolano

Osteofity – jakie są przyczyny i objawy schorzenia kości? Leczenie farmakologiczne czy operacja?

Mężczyzna trzyma w ręku bardzo dużo leków, opakowania po lekach są na drugim planie

Cytostatyki – czym są i jak działają leki niszczące nowotwory? Czy ich przyjmowanie może wywołać skutki uboczne?

Kobieta podnosi do góry wargę, widać odsłonięte szyjki zębowe

Odsłonięte szyjki zębowe – czy domowe sposoby są skuteczne? Jakie objawy powoduje obniżenie dziąseł?

Kobieta z odkrytym brzuchem, na dole blizna po cięciu

Szwy rozpuszczalne – kiedy się je stosuje? Po jakim czasie rozpuszczają się szwy?

Lekarz bada odcinek szyjny pacjentki

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego – przyczyny, objawy, przebieg, rehabilitacja schorzenia

Mężczyzna w niebieskiej bluzce ma wykrzywioną ttwarz, trzyma się za kark

Neuralgia międzyżebrowa jednostronna lub dwustronna – przyczyny, objawy oraz leczenie schorzenia