Przejdź do treści

Smaki mamy w genach

Smaki mamy w genach
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta / unsplash
4 pomysły na to, jak ułatwić przyswajanie leków i suplementów diety
Co na prezent dla dziewczynki? Oto 7 pomysłów na prezenty, które uczą niezależności i samoakceptacji!
Stosowanie probiotyków / istock
Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada
7 świetnych pomysłów na dynię
talerz zdrowego jedzenia
Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Okazuje się, że za to, jak odbieramy smaki, odpowiedzialne są geny. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Słone masło, słodka beza i gorzka czekolada. Wszystkie te smaki odczuwamy dzięki receptorom smaku ‒ kubkom smakowym na naszym języku. To właśnie one odbierają sygnały, które neuroprzekaźniki dostarczają do naszego mózgu poprzez skomplikowane chemiczne procesy, i kształtują to coś. Smak.

Jednak to nie jest takie proste, jak się wydaje. Smak potraw nie tylko warunkowany jest poprzez konkretny sygnał odkodowany przez receptory, ale również jest podatny na czynniki takie jak temperatura, zapach, a nawet tekstura! Gdy zatkasz nos podczas gryzienia cytryny, osłabisz percepcję smaku przez „wyłączenie” zmysłu węchu! Sucho w ustach? To również oznacza słabsze odczuwanie smaku, ponieważ czujemy go dopiero, gdy wymiesza się on ze śliną.

Jak się okazuje, za odczuwanie smaku odpowiadają również nasze geny. Najciekawszym na to dowodem i przykładem jest kolendra, która niektórym smakuje jak mydło. Nieźle, co? Tutaj warto przytoczyć dwa ciekawe badania naukowe, które zostały opublikowane w magazynie „Flavour” (ang. smak ‒ no jakżeby inaczej). Pierwsze z nich pokazało, że za odczuwanie smaku kolendry, a dokładniej zawartych w niej dziwnych związków (aldehydów), odpowiada receptor kodowany przez gen OR6A2, który u posiadaczy jego modyfikacji, powoduje mydlany posmak. Dlatego nie dziw się, że komuś może nie smakować np. twoje ulubione chilli, bo to wina genów.

Drugie badanie ukazało różnice w pochodzeniu osób, dla których kolendra bardziej kojarzy się z prysznicem niż z kuchnią meksykańską. Okazało się, że mieszkańcy środkowych rejonów Azji i Europejczycy średnio przepadają za kolendrowym smakiem, w przeciwieństwie do Latynosów, osób pochodzących ze Środkowego Wschodu i południowej Azji, których mydlany problem dotyczy w mniejszym stopniu.

Inny ciekawy przypadek, w którym to genetyka przejmuje kontrolę nad naszym smakiem, to geny, które kodują odczuwanie związków PTC oraz PROP. Te nic niemówiące skróty to nazwy charakterystycznych substancji, przez niektóre osoby odczuwanych w większym stopniu, a przez inne w ogóle niewyczuwalnych. Odpowiadają one za smak gorzki, a najczęściej ujawniają się przy spożywaniu alkoholu. Tak więc geny odpowiadają za to… jaki, i czy w ogóle, smakuje ci alkohol.

A jeśli odrzuca cię jarmuż, kalafior i brokuły, a kawa i woda gazowana powodują nieprzyjemny grymas i posmak, to najprawdopodobniej zaliczasz się do tak zwanych supersmakoszy. Poprzez duże nagromadzenie kubków smakowych i wzmożoną aktywność odczuwania PTC i PROP, zwyczajnie z większą mocą odczuwasz gorzkie smaki, a mimo że grejpfruty są tak zdrowe, nie możesz ich przełknąć. Te ciekawe zjawiska opisuje Linda Bartoshuk z Uniwersytetu Yale i pokazuje, że ludzi można podzielić nawet na tych, którzy są zdolni do smakowania i wąchania różnych rodzajów wina, i tych, którzy nie do końca się do tego nadają.

I znów się okazuje, że geny rządzą…

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wegański pasztet krok po kroku

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Kawa: zdrowa czy nie? Zależy od genów

Geny czy doświadczenia – co wywołuje problemy psychiczne?

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Wegański parmezan

Wegański parmezan

Nutrigenomika – jak karmić geny

Nutrigenomika – jak karmić geny

Piękna po tacie. Mądry po mamie.

Piękna po tacie. Mądry po mamie.

Epigenetyka – zdrowie to nie tylko geny

Epigenetyka – zdrowie to nie tylko geny

Pesymizm zakodowany w genach?

Pesymizm zakodowany w genach?

Migrena – kwestia genów?

Migrena – kwestia genów?

Sharon Stone i jej dobre geny

Sharon Stone i jej dobre geny

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

dziecko pisze list do świętego mikołaja

6 pomysłów na słodki prezent dla dzieci zamiast sklepowych słodyczy. Podpowiada dietetyczka i naturoterapeutka

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Pigwa – owoc, który w mig przegoni zimowe infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Śniadaniowe ciastka jaglane

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku