Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Śniadaniowy tort pumperniklowy

Śniadaniowy tort pumperniklowy
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Wiosenne śniadanie nie może być bułką z masłem! Może za to być kilkoma kromkami żytniego pumpernikla: kromki ułoży się jedna na drugiej, tworząc tort, a pomiędzy jego kolejnymi poziomami schowa wszystko, co wspaniałego ma wiosna w ofercie.

Pumpernikiel to świetna baza dla lekkich i świeżych składników. Ciemny, wilgotny chleb wytwarzany jest potrójnie z żyta – z ziaren, pełnoziarnistej mąki i odrobiny słodu. Zawiera dzięki temu mnóstwo składników odżywczych właściwych temu zbożu. Są wśród nich minerały takie jak żelazo czy magnez oraz dobrze przyswajalne aminokwasy. Dzięki dużej ilości błonnika i niskiemu indeksowi glikemicznemu pumpernikiel syci na bardzo długo. Ma głęboki, wytrawny smak, który świetnie komponuje się z kremowymi smarowidłami i soczystymi warzywami. Dobrze się kroi i pięknie wygląda, kiedy jego idealnie równe kromki pełnią funkcję blatów w tym wyjątkowym torcie.

Dzięki temu przepisowi nie trzeba martwić się wykluczaniem żadnych wiosennych warzyw. Można wykorzystać wszystko, na co ma się ochotę, i to w najprzyjemniejszej z możliwych formie – jedząc tort na śniadanie! Jeśli jest wśród was ktoś, kto nadal wierzy, że nie można mieć wszystkiego, koniecznie musi zaserwować sobie rano podwójną porcję.

Śniadaniowy tort pumperniklowy z trzema pastami i nowalijkami  

tort pumpernikel

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 4 porcje)

Pasta z tuńczyka ze świeżymi ziołami:

- 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki majonezu
- po garści listków świeżej melisy, bazylii i pietruszki (lub innych ulubionych ziół)
- sól i pieprz do smaku

Wyjmij z puszki tuńczyka i odciśnij go z zalewy na drobnym sicie. Przełóż do miski, dodaj jogurt i majonez i połącz składniki. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj odrobinę majonezu. Zioła posiekaj drobno najostrzejszym nożem, jaki masz (tak, aby je ciął, a nie zgniatał). Dodaj do miski, wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smarowidło z fety z sumakiem:

- 200 g prawdziwej fety z mleka owczego i/lub koziego
- 80-100 g jogurtu greckiego
- kilka szczypt sumaku (bliskowschodniej przyprawy o kwaśnym smaku)

Fetę odsącz z zalewy i umieść w malakserze lub naczyniu blendera. Miksuj na gładką pastę, jednocześnie dodając jogurt, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pasta powinna być puszysta, ale nie lejąca, aby można było bez obaw rozsmarowywać ją na pumperniklu. Przełóż do naczynia, dodaj kilka hojnych szczypt sumaku i przemieszaj łyżką.

pumpernikiel na sniadanie

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Pasta z awokado z cytryną i słonecznikiem

- 3-4 łyżki nasion słonecznika
- 1 duże, dojrzałe awokado
- skórka z ½ niewoskowanej cytryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pierz do smaku

Rozgrzej suchą patelnię, dodaj nasiona słonecznika i często mieszając, podpraż je, aż nabiorą złotego koloru i zaczną pięknie pachnieć. Odstaw do wystudzenia.

W międzyczasie wyjmij miąższ z awokado, rozgnieć go w misce widelcem razem ze skórką oraz sokiem z cytryny (zacznij od 1 łyżki, później możesz dodać więcej do smaku). Na koniec dorzuć 2 łyżki nasion słonecznika (resztę zachowaj do posypania wierzchu tortu) i wymieszaj.

Dodatkowo:

- ½ żółtej papryki
- 4-5 dużych rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 8 jednakowych kromek pumpernikla
- 1 pęczek szczypioru z dymki
- młode listki jarmużu lub ulubione kiełki do dekoracji

Umyj i osusz wszystkie warzywa. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, rzodkiewki i ogórki potnij na cienkie plasterki, a szczypior grubo posiekaj.

tort kanapkowy

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Następnie przygotuj stanowisko do składania tortu – na środku połóż dużą kuchenną deskę (możesz też użyć od razu płaskiego talerza, na którym będziesz podawać tort). Wokół niej zgromadź wszystkie przygotowane składniki. Na desce lub talerzu ułóż dwie kromki pumpernikla i rozsmaruj na nich połowę pasty z fety z sumakiem. Hojnie obsyp żółtą papryką. Przykryj kolejnymi dwiema kromkami. Teraz dodaj warstwę pasty z tuńczyka, a na niej ułóż plasterki ogórka. Przykryj pumperniklem i równo rozsmaruj cytrynową pastę z awokado. Ułóż gęsto pokrojone rzodkiewki i dodaj ostatnie dwie kromki pumpernikla. Rozsmaruj na nich resztę pasty z fety, a wierzch udekoruj szczypiorem, listkami oraz kiełkami. Całość oprósz solą oraz pieprzem i posyp zachowanymi nasionami słonecznika. Gotowe! Tort krój na porcje długim nożem z piłką. 

 

Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Śniadanie, które szkodzi

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – tę formułkę zna już większość rodziców. I stara się do niej...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – tę formułkę zna już większość rodziców. I stara się do niej stosować. Nie wypuszczamy dzieci z domu z pustym brzuchem, ale… nie każde śniadanie najmłodszym służy.

18 przepisów na królewskie śniadanie

Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji...
Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdemu jednak brakuje czasem inspiracji na poranny talerz. Dlatego przeszukaliśmy dla was bezkresne morze przepisów na śniadanie z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

Błędy śniadaniowe

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To jedna z prawd podstawowych, którą... nagminnie lekceważymy....
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To jedna z prawd podstawowych, którą... nagminnie lekceważymy. O tym, dlaczego śniadanie jest takie ważne, jakie błędy popełniamy najczęściej oraz o kilku śniadaniowych faktach i mitach opowie Alina Olczak – psychodietetyczka z poradni Back to Shape.

Granola – śniadanie pełne mocy

Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc...
Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc według Elizy Krakówki, mamy dwóch energicznych dziewczynek, współwłaścicielki kawiarni My’o’My i pasjonatki fotografii.