Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki
Zdrowe vs. zdrowsze: sok z sokowirówki czy z wyciskarki? Zdjęcie: shutterstock

Świeży sok owocowo-warzywny przyrządzony samodzielnie to zdecydowanie dobry wybór. Przygotowany w sokowirówce jest na pewno zdrową alternatywą dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.

Najpierw zakupy. Przygotowując samodzielnie sok, warto wybrać najlepsze warzywa i owoce. Jeśli nie chcemy przepłacać za sklepowe produkty z etykietką „eko”, warto poszukać w okolicy targu. Dobrym rozwiązaniem jest też dołączenie do kooperatywy spożywczej, która zaopatruje się w sezonowe warzywa i owoce w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych. Sprawdzajmy, skąd dokładnie pochodzą kupowane przez nas produkty. Przyjrzyjmy się, jak wyglądają. Zdecydowanie lepiej wybrać mniej okazałe egzemplarze i mieć pewność, że nie ma w nich chemii. Mało atrakcyjny wygląd zaprocentuje bogactwem smaku i zapachu.

Sokowirówka vs. wyciskarka

Kolejny krok – przetwarzanie. To kluczowy moment decydujący o tym, czy znajdujące się w owocach i warzywach fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały trafią do soku. Do wyboru mamy dwa urządzenia – sokowirówkę i wyciskarkę. Zasadnicza różnica między nimi polega na odmiennym sposobie działania.

Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i z niej odwirowuje sok. A dokładniej wydobywa sok tylko z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami unieczynniają znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych.

Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka ‒ nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony. 

Na zielono

Co najlepiej wyciskać? Na pewno nie warto ograniczać się do najpopularniejszego soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Zdecydowanie najzdrowsze, choć wciąż mało popularne, są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak: szpinak, kapusta, sałata, seler naciowy, nać pietruszki, jarmuż, botwina, szparagi, lucerna, rukiew wodna, rukola, roszponka, młode trawy pszenicy i jęczmienia. Zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze sztucznie poprawianego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych, np. antynowotworowej terapii dr Maxa Garsona czy oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii. Wyciskarka w przeciwieństwie do sokowirówki daje nam możliwość wykorzystania wszystkich zielonych składników.

Tutaj znajdziecie przepis na pyszny sok pietruszkowo-ananasowy. Tu poczytacie o zbawiennym wpływie warzywnych koktajli na sylwetkę, a jeśli macie apetyt na więcej zielonych koktajli, koniecznie skorzystajcie z naszych trzech ulubionych przepisów. Gdybyście mieli ochotę na wiosenny detoks na bazie soków z wyciskarki, zapraszamy na bloga Slow Motion. Wyciskajcie, ile się da!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Chretienne zapytał(a) 9 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki
Ciekawi mnie czy wyciskarka wyciśnie wszystkie fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały skoro nie rozcina włókien? Obawiam się , że wyciskarka to zwykły marketing, za jakiś czas pojawi się np. opinia, że wyciskarka miażdżyła włókna, pozostawiawszy w roślinie większość dobrodziejstw? Czy istnieją badania specjalistyczne potwierdzające tezę, że wyciskarka dostarcza faktycznie tego co jest wewnątrz roślin o wiele skuteczniej? O ile skuteczniej?

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci...
Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci chętnie pozują z nimi do zdjęć. O co chodzi z tym zielonym i skąd ten szał?

Yerba mate vs. kawa

Coraz częściej zastępujemy kawę naparem z liści ostrokrzewu, czyli popularną yerba mate. Proces jej parzenia...
Coraz częściej zastępujemy kawę naparem z liści ostrokrzewu, czyli popularną yerba mate. Proces jej parzenia i picia stały się swojego rodzaju filozofią i wyznacznikiem zdrowego (i modnego!) stylu życia. Czy aby z korzyścią dla naszego zdrowia?

Nasiona chia vs. siemię lniane

Wśród zwolenników zdrowej żywności ostatnio modne są nasiona chia. Zawierają one kwasy omega-3, błonnik...
Wśród zwolenników zdrowej żywności ostatnio modne są nasiona chia. Zawierają one kwasy omega-3, błonnik i lignany (hormony roślinne). Nie wszyscy wiedzą, że te same bogactwa ma też nasze siemię lniane. Które nasiona są zatem zdrowsze?

Co pić latem?

Upał nie daje żyć, więc ratujesz się lodowatą puszką gazowanego napoju z toną cukru. A może dla odmiany...
Upał nie daje żyć, więc ratujesz się lodowatą puszką gazowanego napoju z toną cukru. A może dla odmiany owocowy miks z dodatkiem alg albo koktajl z mlekiem kokosowym? Ugaszą pragnienie, no i smakują nieziemsko. Przedstawiamy zdrową alternatywę dla spragnionych.