Przejdź do treści

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki
Zdrowe vs. zdrowsze: sok z sokowirówki czy z wyciskarki? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Świeży sok owocowo-warzywny samodzielnie przyrządzony  w sokowirówce to zdrowa alternatywa dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.

Najpierw zakupy. Przygotowując samodzielnie sok, warto wybrać najlepsze warzywa i owoce. Jeśli nie chcemy przepłacać za sklepowe produkty z etykietką „eko”, warto poszukać w okolicy targu. Dobrym rozwiązaniem jest też dołączenie do kooperatywy spożywczej, która zaopatruje się w sezonowe warzywa i owoce w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych. Sprawdzajmy, skąd dokładnie pochodzą kupowane przez nas produkty. Przyjrzyjmy się, jak wyglądają. Zdecydowanie lepiej wybrać mniej okazałe egzemplarze i mieć pewność, że nie ma w nich chemii. Mało atrakcyjny wygląd zaprocentuje bogactwem smaku i zapachu.

Sokowirówka vs. wyciskarka

Kolejny krok – przetwarzanie. To kluczowy moment decydujący o tym, czy znajdujące się w owocach i warzywach fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały trafią do soku. Do wyboru mamy dwa urządzenia – sokowirówkę i wyciskarkę. Zasadnicza różnica między nimi polega na odmiennym sposobie działania.

Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i z niej odwirowuje sok. A dokładniej wydobywa sok tylko z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami unieczynniają znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych.

Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka ‒ nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony.

Na zielono

Co najlepiej wyciskać? Na pewno nie warto ograniczać się do najpopularniejszego soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Zdecydowanie najzdrowsze, choć wciąż mało popularne, są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak:

  • szpinak,
  • kapusta,
  • sałata,
  • seler naciowy,
  • nać pietruszki,
  • jarmuż,
  • botwina,
  • szparagi,
  • lucerna,
  • rukiew wodna,
  • rukola,
  • roszponka,
  • młode trawy pszenicy
  • i jęczmienia.

Zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze sztucznie poprawianego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych, np. antynowotworowej terapii dr Maxa Garsona czy oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii. Wyciskarka w przeciwieństwie do sokowirówki daje nam możliwość wykorzystania wszystkich zielonych składników.

Zobacz przepis na pyszny sok pietruszkowo-ananasowy. Poczytaj o zbawiennym wpływie warzywnych koktajli na sylwetkę, a jeśli masz apetyt na więcej zielonych koktajli, koniecznie skorzystaj z naszych trzech ulubionych przepisów. Wyciskaj, ile się da!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Iwona Xiężopolska-Krzyżańska: modliłam się zaledwie o pół roku, a dostałam od Boga jeszcze kilka lat

Myślisz, że rak piersi cię nie dotyczy? Nie bądź taka pewna

HZ kontra mity #3 Połóg

doktor michał lipa przodem

Czy USG jest bezpieczne?

Badania piersi – w jakim dniu cyklu je robić?

„To, że nie mamy cycka, to nie znaczy, że nie jesteśmy kobietami”. Alicja Czarnecka o życiu po raku

chirurg Paweł Kabata sodchyla sięod biurka na którym stoi komputer

Rak piersi. Co warto o nim wiedzieć? Opowiada chirurg onkolog dr Paweł Kabata

„Jakby lekarz chciał mi powiedzieć, że jestem za młoda na raka”. Ania Domiańczyk o życiu z rakiem

Przewodnik po badaniach piersi – jakie i kiedy warto zrobić?

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o zapaleniu zatok

Marihuana

Medyczna marihuana zalegalizowana w Wielkiej Brytanii