Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi
Sól - naturalny konserwant i wzmacniacz smaku. Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Naturalna, krystaliczna kojarzy się z czystością, ale też z ściśle z ziemią. Mieni się w słońcu i przyciąga jak magnes. Czasem różowa, innym razem ubrana na szaro lub całkowicie biała. Nawet jej zapach potrafi się znacznie różnić. Ważne, by z nią nie przesadzać i wybierać najlepszą. 

Sól jest jednym z najbardziej naturalnych związków występujących na ziemi. Jej pierwotne źródło leży w oceanie, a pełna sól morska ma zbliżony profil mineralny do ludzkiej krwi.

Jej głównym działaniem jest ochładzanie i nawilżanie, poprzez swój ściągający i przytrzymujący charakter przyczynia się do zatrzymania płynów wewnątrz. Wpływa silnie na nerki, ponieważ to one filtrują i sprawują kontrolę nad przepływem płynów w ciele, oraz poprawia trawienie, powodując wzmożone wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Niweluje także skutki złych połączeń kulinarnych.  

Jest alkalizująca, stąd właśnie tradycyjnie dodaje się szczyptę soli do gotowania, żeby zmienić odczyn mięsa, fasoli, zbóż czy innych zakwaszających pokarmów i ułatwić ich strawienie.

W starych holistycznych medycynach mówi się, że sól reprezentuje ziemię i kieruje swoją energię w dół, wzmacnia ją i koncentruje. Innymi słowy „uziemia”, daje poczucie bezpieczeństwa i koncentruje uwagę. Jednak używana przesadnie odwróci swoje działanie, powodując na poziomie psychicznym niepewność, rozproszenie uwagi, a nawet chaos.

Na poziomie cielesnym zbyt duża ilość soli powoduje skłonności do problemów z nerkami, sercem, naczyniami krwionośnymi, kośćmi, nerwami i mięśniami. Czyli do chorób związanych z niedoborem wapnia i nadmiarem sodu w organizmie. Wszystko kręci się wokół zrównoważenia i umiarkowania. 

Sól – wystarczy szczypta

Nic nie jest z definicji złe lub dobre, jeśli wiemy, jak i w jakich ilościach tego używać. A z solą trzeba ostrożnie, bo jest wykorzystywana właściwie wszędzie! Stanowi naturalny konserwant, wzmacniacz smaku i jest mocno pożądana we współczesnym świecie. Najprawdopodobniej jest to skutkiem wyjałowienia środowiska i dążenia organizmu do uzupełnienia brakujących mikroelementów, których nie może pozyskać. Dodatkowo przy szybkim trybie życia, niepewności, diecie opartej na mocno przetworzonej i dosalanej żywności jesteśmy przesoleni i chorzy. Ważna jest ilość i jakość – zamiast kiepskiej jakości soli lepiej użyć tej nieoczyszczonej, zastąpić ją wodorostami lub sosem sojowym. A przede wszystkim – wziąć sobie do serca, że szczypta jest wystarczająca, nie trzeba dodawać łyżki. Jeśli czujesz, że coś jest słone, oznacza to, że jest już przesolone! Jaką sól stosować najlepiej?

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
FitStyl zapytał(a) 7 grudnia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Sól – szczypta nie zaszkodzi
Osobiście wybrałabym krystaliczną sól himalajską. Z dwóch względów po pierwsze można jej używać do celów spożywczych po drugie fajnie jest przygotować z niej relaksacyjną kąpie, próbowaliście takiej?

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek...
Przyprawy w wersji instant są kuszące – wrzucamy do wody kostkę bulionową, dosypujemy vegetę i rosołek gotowy! Jest ekspresowo, ale nie jest zdrowo. A przecież i rosołki i vegetę można zrobić samemu – bez grama chemii!

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

Naukowcy właśnie dowiedli, że sól w diecie może przyczyniać się do rozwoju ciężkich chorób autoimmunologicznych....
Naukowcy właśnie dowiedli, że sól w diecie może przyczyniać się do rozwoju ciężkich chorób autoimmunologicznych. Jest więc kolejny powód, by tę przyprawę wyeliminować z menu. A przynajmniej znacznie ograniczyć.

Sól z Islandii

Saltverk to bodaj jedyna taka sól w Europie. Smak i estetyczne opakowanie to nie wszystko – cały proces...
Saltverk to bodaj jedyna taka sól w Europie. Smak i estetyczne opakowanie to nie wszystko – cały proces jej pozyskiwania jest ekologiczny!

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej

Od słodyczy wolę słone przekąski. Niestety, to może sprawić, że niedługo ludzie zaczną dawać mi więcej...
Od słodyczy wolę słone przekąski. Niestety, to może sprawić, że niedługo ludzie zaczną dawać mi więcej lat, niż mam w rzeczywistości. Naukowcy odkryli, że nadmiar soli powoduje szybsze starzenie się komórek. Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.