Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sorbety warzywno-owocowe

Sorbety warzywno-owocowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jedyne, czego potrzebujesz, by przygotować naturalny, orzeźwiający domowy sorbet, to ulubione warzywa i owoce, dodatki według upodobania, pojemniczki do mrożenia i chwila czasu. Pyszne, naturalne i proste w przygotowaniu domowe lody robi się raz-dwa!

My postawiliśmy na sok z jabłek, pomarańczy, marchwi, buraka i malin. Poza tym zrobiliśmy smoothie z bananem i młodym jęczmieniem. Dodatkowo pomiędzy warstwami przemyciliśmy nasiona chia, aby nasze lody były jeszcze zdrowsze i ciekawsze. Możesz je długo przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie cię na nie ochota. Nasze lody zawierają tylko naturalny cukier, który znajduje się w owocach, więc świetnie nadają się dla dzieci.

Tym razem skupiliśmy się na malinach, bo aktualnie trwa na nie sezon. Owoce te to doskonałe źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i potasu. Oprócz tego zawierają witaminy A, K, E, C i B. Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. To dlatego zaleca się picie soku z malin podczas przeziębienia.

Składniki (ilość płynów zależy od pojemników do mrożenia lodów, proporcje na 6 średniej wielkości lodów):

- 1/3 szklanki soku z buraków
- 1/3 szklanki soku z jabłek
- 1/3 szklanki soku z marchwi
- 1/3 szklanki soku pomarańczy
- 1/3 banana
- 1/3 łyżeczki młodego jęczmienia
- ok. połowy szklanki wody kokosowej
- garść świeżych malin
- 4-5 łyżek nasion chia
- pojemniki do mrożenia domowych lodów
- patyczki do lodów

Przygotowanie:

Pojemniki na lody dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z ulubionych warzyw i owoców. Za pomocą widelca rozgnieć maliny na konsystencję purée.

domowy-sorbet-owocowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miksera wrzuć banana, jęczmień i wodę kokosową. Zmiksuj na gładki płyn. Na dno każdego pojemnika wlej trochę soku albo smoothie.

kolorowe-sorbety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki, aż płyn zupełnie zamarznie. Następnie dodaj malinowe purée

przepis-na-domowy-sorbet

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i posyp nasionami chia.

sorbet-owocowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrożenia. W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy lodów. Gotowe lody odstaw na noc do zamrażarki. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wegańskie lody – hit na upał!

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety....
Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Semifreddo – deser na medal

Semifreddo to nic innego jak deser lodowy. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu od lodów i nie wymaga...
Semifreddo to nic innego jak deser lodowy. Jest o wiele prostszy w przygotowaniu od lodów i nie wymaga użycia specjalistycznej maszyny. To idealny deser na upalne dni. My zrobiliśmy go w wersji wegańskiej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu.

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Na zielono - lody szpinakowe

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz...
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!