Przejdź do treści

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!
Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien
Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?
Jade Beall, fotografka: niezależnie od kształtu, koloru i wieku, każde ciało zasługuje na to, by być postrzegane jako piękne
istockphoto.com
Zła strona soli. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem

Jedyne, czego potrzebujesz, by przygotować naturalny, orzeźwiający domowy sorbet, to ulubione warzywa i owoce, dodatki według upodobania, pojemniczki do mrożenia i chwila czasu. Pyszne, naturalne i proste w przygotowaniu domowe lody robi się raz-dwa!

My postawiliśmy na sok z jabłek, pomarańczy, marchwi, buraka i malin. Poza tym zrobiliśmy smoothie z bananem i młodym jęczmieniem. Dodatkowo pomiędzy warstwami przemyciliśmy nasiona chia, aby nasze lody były jeszcze zdrowsze i ciekawsze. Możesz je długo przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie cię na nie ochota. Nasze lody zawierają tylko naturalny cukier, który znajduje się w owocach, więc świetnie nadają się dla dzieci.

Tym razem skupiliśmy się na malinach, bo aktualnie trwa na nie sezon. Owoce te to doskonałe źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i potasu. Oprócz tego zawierają witaminy A, K, E, C i B. Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. To dlatego zaleca się picie soku z malin podczas przeziębienia.

Przepis na sorbety warzywno-owocowe

Domowe sorbety warzywno-owocowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

Ilość płynów zależy od pojemników do mrożenia lodów, proporcje na 6 średniej wielkości lodów

– 1/3 szklanki soku z buraków
– 1/3 szklanki soku z jabłek
– 1/3 szklanki soku z marchwi
– 1/3 szklanki soku pomarańczy
– 1/3 banana
– 1/3 łyżeczki młodego jęczmienia
– ok. połowy szklanki wody kokosowej
– garść świeżych malin
– 4-5 łyżek nasion chia
– pojemniki do mrożenia domowych lodów
– patyczki do lodów

Przygotowanie:

Pojemniki na lody dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z ulubionych warzyw i owoców. Za pomocą widelca rozgnieć maliny na konsystencję purée.

domowy-sorbet-owocowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miksera wrzuć banana, jęczmień i wodę kokosową. Zmiksuj na gładki płyn. Na dno każdego pojemnika wlej trochę soku albo smoothie.

kolorowe-sorbety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki, aż płyn zupełnie zamarznie. Następnie dodaj malinowe purée

przepis-na-domowy-sorbet

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i posyp nasionami chia.

sorbet-owocowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrożenia. W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy lodów. Gotowe lody odstaw na noc do zamrażarki.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami