Przejdź do treści

Sorbety warzywno-owocowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Jedyne, czego potrzebujesz, by przygotować naturalny, orzeźwiający domowy sorbet, to ulubione warzywa i owoce, dodatki według upodobania, pojemniczki do mrożenia i chwila czasu. Pyszne, naturalne i proste w przygotowaniu domowe lody robi się raz-dwa!

My postawiliśmy na sok z jabłek, pomarańczy, marchwi, buraka i malin. Poza tym zrobiliśmy smoothie z bananem i młodym jęczmieniem. Dodatkowo pomiędzy warstwami przemyciliśmy nasiona chia, aby nasze lody były jeszcze zdrowsze i ciekawsze. Możesz je długo przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie cię na nie ochota. Nasze lody zawierają tylko naturalny cukier, który znajduje się w owocach, więc świetnie nadają się dla dzieci.

Tym razem skupiliśmy się na malinach, bo aktualnie trwa na nie sezon. Owoce te to doskonałe źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i potasu. Oprócz tego zawierają witaminy A, K, E, C i B. Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. To dlatego zaleca się picie soku z malin podczas przeziębienia.

Składniki (ilość płynów zależy od pojemników do mrożenia lodów, proporcje na 6 średniej wielkości lodów):

– 1/3 szklanki soku z buraków
– 1/3 szklanki soku z jabłek
– 1/3 szklanki soku z marchwi
– 1/3 szklanki soku pomarańczy
– 1/3 banana
– 1/3 łyżeczki młodego jęczmienia
– ok. połowy szklanki wody kokosowej
– garść świeżych malin
– 4-5 łyżek nasion chia
– pojemniki do mrożenia domowych lodów
– patyczki do lodów

Przygotowanie:

Pojemniki na lody dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z ulubionych warzyw i owoców. Za pomocą widelca rozgnieć maliny na konsystencję purée.

domowy-sorbet-owocowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miksera wrzuć banana, jęczmień i wodę kokosową. Zmiksuj na gładki płyn. Na dno każdego pojemnika wlej trochę soku albo smoothie.

kolorowe-sorbety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki, aż płyn zupełnie zamarznie. Następnie dodaj malinowe purée

przepis-na-domowy-sorbet

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i posyp nasionami chia.

sorbet-owocowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrożenia. W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy lodów. Gotowe lody odstaw na noc do zamrażarki.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto