Przejdź do treści

Sorbety warzywno-owocowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta pracuje
Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem
Gulasz vege to jest to!
Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem
Kochaj siebie i skórę, w której się znajdujesz. Niesamowita galeria zdjęć osób z wyjątkowymi znamionami
Kobieta jest w gabinecie lekarskim, widac jej plecy. Na przeciwko siedzi młoda lekarka, która słucha pacjentki.
„Niektórzy pacjenci w sposób celowy zatajają informacje. Może chcą się przedstawić w lepszym świetle”. Skąd lekarz wie, że pacjent kłamie? Tłumaczy psycholog Milena Marczak
„Wiele kobiet zaczyna trenować, rzucając się na głęboką wodę. Ich psychika nie jest na to przygotowana”.
„Wiele kobiet zaczyna trenować, rzucając się na głęboką wodę. Ich psychika nie jest na to przygotowana”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką o kontuzjach

Jedyne, czego potrzebujesz, by przygotować naturalny, orzeźwiający domowy sorbet, to ulubione warzywa i owoce, dodatki według upodobania, pojemniczki do mrożenia i chwila czasu. Pyszne, naturalne i proste w przygotowaniu domowe lody robi się raz-dwa!

My postawiliśmy na sok z jabłek, pomarańczy, marchwi, buraka i malin. Poza tym zrobiliśmy smoothie z bananem i młodym jęczmieniem. Dodatkowo pomiędzy warstwami przemyciliśmy nasiona chia, aby nasze lody były jeszcze zdrowsze i ciekawsze. Możesz je długo przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie cię na nie ochota. Nasze lody zawierają tylko naturalny cukier, który znajduje się w owocach, więc świetnie nadają się dla dzieci.

Tym razem skupiliśmy się na malinach, bo aktualnie trwa na nie sezon. Owoce te to doskonałe źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i potasu. Oprócz tego zawierają witaminy A, K, E, C i B. Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. To dlatego zaleca się picie soku z malin podczas przeziębienia.

Składniki (ilość płynów zależy od pojemników do mrożenia lodów, proporcje na 6 średniej wielkości lodów):

– 1/3 szklanki soku z buraków
– 1/3 szklanki soku z jabłek
– 1/3 szklanki soku z marchwi
– 1/3 szklanki soku pomarańczy
– 1/3 banana
– 1/3 łyżeczki młodego jęczmienia
– ok. połowy szklanki wody kokosowej
– garść świeżych malin
– 4-5 łyżek nasion chia
– pojemniki do mrożenia domowych lodów
– patyczki do lodów

Przygotowanie:

Pojemniki na lody dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z ulubionych warzyw i owoców. Za pomocą widelca rozgnieć maliny na konsystencję purée.

domowy-sorbet-owocowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do miksera wrzuć banana, jęczmień i wodę kokosową. Zmiksuj na gładki płyn. Na dno każdego pojemnika wlej trochę soku albo smoothie.

kolorowe-sorbety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki, aż płyn zupełnie zamarznie. Następnie dodaj malinowe purée

przepis-na-domowy-sorbet

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i posyp nasionami chia.

sorbet-owocowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrożenia. W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy lodów. Gotowe lody odstaw na noc do zamrażarki.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego