Przejdź do treści

Przepisy w bogate w białko

Strączki – białko dla wegan
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na plaży
Koronawirus a plażowanie. Znamy zalecenia Państwowego Zakładu Higieny
Jak prawidłowo dbać o zęby? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Globus a pod nim ręka
Lekarz Dawid Ciemięga pozywa osoby, które atakują prof. Krzysztofa Simona w internecie
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Małże na talerzu. Przy stole para na radnce
„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?

Trzy przepisy bogate w białko: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka byłoby trudno mięsożercom!

Chociaż roślinnych produktów pełnych protein jest bez liku, to jednak najpopularniejszym i najulubieńszym są warzywa strączkowe. Są one nie tylko tanie oraz łatwo dostępne, ale też otwierają przed wegekucharzami i kucharkami morze możliwości ‒ z łatwością da się przygotować z nich zupy, pasty do chleba, gulasze, a nawet słodkie desery. W dodatku ciężko się nimi znudzić, bo do wyboru jest kilkanaście rodzajów fasoli, różne kolory soczewicy, a także groch, ciecierzyca oraz soja. Co najlepsze, można wybierać między warzywami w puszce a suszonymi: dzięki tym pierwszym w kwadrans można przygotować smarowidła do chleba, a w niewiele więcej słodkie ciastka. Nie wierzycie? To spróbujcie przepisów poniżej!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami

Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1 czerwona cebula
– 1/4 szklanki rodzynek
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/8 łyżeczki płatków chili
– olej do smażenia
– 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub puszka czerwonej fasoli
– 1 pęczek kolendry
– 2 łyżki oliwy
– sól i czarny pieprz 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz rodzynki i smażyć przez 2‒3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i na małym ogniu smażyć kolejne 5‒7 minut. W międzyczasie fasolę zblendować z oliwą, pęczkiem kolendry oraz sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Do tak przygotowanej masy dodać uduszoną cebulkę z rodzynkami i wszystko zblendować. Podawać na ulubionym chlebie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Zupa soczewicowa z tahiną

Strączki – białko dla wegan

Składniki:

– 1 cebula
– 1 marchew
– 1 laska selera naciowego
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– 1/4 chili
– olej
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 litr bulionu warzywnego
sól
– 1/4 szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1‒2 łyżki wody
– do podania: garść liści kolendry, pestki granatu 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, seler pokroić w paski, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać warzywa, smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 5 minut.

Po tym czasie dodać soczewicę, dokładnie wymieszać i wlać bulion. Garnek przykryć i gotować zupę przez 20‒25 minut. Kiedy soczewica będzie już bardzo miękka, dodać sporą szczyptę soli i całość zblendować na gładki krem. W małej misce za pomocą trzepaczki połączyć tahinę z sokiem z cytryny i solą, stopniowo dodając wodę do momentu, aż w misce powstanie gładki sos. Gorącą zupę podawać z łyżką tahiny oraz liśćmi kolendry i pestkami granatu.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z ciecierzycy

Strączki – białko dla wegan

Składniki:

– 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1/2 szklanki masła orzechowego
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/4 szklanki prażonej mąki z amarantusa
– 1/2 gorzkiej czekolady/50 g drobno posiekanej
– 2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki chili
– 1/4 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej i rękami formować płaskie ciastka. Piec przez 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą lekko twarde z wierzchu. Następnie wyjąć z piekarnika i kompletnie wystudzić.

Marta Dymek   20-latka, rezydentka warszwskiego Mokotowa. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca. 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Stella McCartney: wierzę, że robienie małych zmian jest znacznie ważniejsze niż nierobienie absolutnie niczego

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Śniadaniowe ciastka jaglane

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?