Przejdź do treści

Przepisy w bogate w białko

Strączki – białko dla wegan
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Trzy przepisy bogate w białko: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka byłoby trudno mięsożercom!

Chociaż roślinnych produktów pełnych protein jest bez liku, to jednak najpopularniejszym i najulubieńszym są warzywa strączkowe. Są one nie tylko tanie oraz łatwo dostępne, ale też otwierają przed wegekucharzami i kucharkami morze możliwości ‒ z łatwością da się przygotować z nich zupy, pasty do chleba, gulasze, a nawet słodkie desery. W dodatku ciężko się nimi znudzić, bo do wyboru jest kilkanaście rodzajów fasoli, różne kolory soczewicy, a także groch, ciecierzyca oraz soja. Co najlepsze, można wybierać między warzywami w puszce a suszonymi: dzięki tym pierwszym w kwadrans można przygotować smarowidła do chleba, a w niewiele więcej słodkie ciastka. Nie wierzycie? To spróbujcie przepisów poniżej!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami

Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:

– 1 czerwona cebula
– 1/4 szklanki rodzynek
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/8 łyżeczki płatków chili
– olej do smażenia
– 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub puszka czerwonej fasoli
– 1 pęczek kolendry
– 2 łyżki oliwy
– sól i czarny pieprz 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz rodzynki i smażyć przez 2‒3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i na małym ogniu smażyć kolejne 5‒7 minut. W międzyczasie fasolę zblendować z oliwą, pęczkiem kolendry oraz sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Do tak przygotowanej masy dodać uduszoną cebulkę z rodzynkami i wszystko zblendować. Podawać na ulubionym chlebie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.

Zupa soczewicowa z tahiną

Składniki:

– 1 cebula
– 1 marchew
– 1 laska selera naciowego
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– 1/4 chili
– olej
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 litr bulionu warzywnego
sól
– 1/4 szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1‒2 łyżki wody
– do podania: garść liści kolendry, pestki granatu 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, seler pokroić w paski, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać warzywa, smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 5 minut.

Po tym czasie dodać soczewicę, dokładnie wymieszać i wlać bulion. Garnek przykryć i gotować zupę przez 20‒25 minut. Kiedy soczewica będzie już bardzo miękka, dodać sporą szczyptę soli i całość zblendować na gładki krem. W małej misce za pomocą trzepaczki połączyć tahinę z sokiem z cytryny i solą, stopniowo dodając wodę do momentu, aż w misce powstanie gładki sos. Gorącą zupę podawać z łyżką tahiny oraz liśćmi kolendry i pestkami granatu.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z ciecierzycy

Strączki – białko dla wegan

Składniki:

– 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1/2 szklanki masła orzechowego
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/4 szklanki prażonej mąki z amarantusa
– 1/2 gorzkiej czekolady/50 g drobno posiekanej
– 2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki chili
– 1/4 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej i rękami formować płaskie ciastka. Piec przez 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą lekko twarde z wierzchu. Następnie wyjąć z piekarnika i kompletnie wystudzić.

Marta Dymek   20-latka, rezydentka warszwskiego Mokotowa. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca. 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?