3 min.
Przepisy w bogate w białko

Zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
13.01.2021
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Trzy przepisy bogate w białko: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka byłoby trudno mięsożercom!
Chociaż roślinnych produktów pełnych protein jest bez liku, to jednak najpopularniejszym i najulubieńszym są warzywa strączkowe. Są one nie tylko tanie oraz łatwo dostępne, ale też otwierają przed wegekucharzami i kucharkami morze możliwości ‒ z łatwością da się przygotować z nich zupy, pasty do chleba, gulasze, a nawet słodkie desery. W dodatku ciężko się nimi znudzić, bo do wyboru jest kilkanaście rodzajów fasoli, różne kolory soczewicy, a także groch, ciecierzyca oraz soja. Co najlepsze, można wybierać między warzywami w puszce a suszonymi: dzięki tym pierwszym w kwadrans można przygotować smarowidła do chleba, a w niewiele więcej słodkie ciastka. Nie wierzycie? To spróbujcie przepisów poniżej!
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami
Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Składniki:
– 1 czerwona cebula
– 1/4 szklanki rodzynek
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/8 łyżeczki płatków chili
– olej do smażenia
– 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub puszka czerwonej fasoli
– 1 pęczek kolendry
– 2 łyżki oliwy
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz rodzynki i smażyć przez 2‒3 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i na małym ogniu smażyć kolejne 5‒7 minut. W międzyczasie fasolę zblendować z oliwą, pęczkiem kolendry oraz sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu. Do tak przygotowanej masy dodać uduszoną cebulkę z rodzynkami i wszystko zblendować. Podawać na ulubionym chlebie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
Zupa soczewicowa z tahiną
Składniki:
– 1 cebula
– 1 marchew
– 1 laska selera naciowego
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
– 1/4 chili
– olej
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól
– 1/4 szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1‒2 łyżki wody
– do podania: garść liści kolendry, pestki granatu
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, seler pokroić w paski, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać warzywa, smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać soczewicę, dokładnie wymieszać i wlać bulion. Garnek przykryć i gotować zupę przez 20‒25 minut. Kiedy soczewica będzie już bardzo miękka, dodać sporą szczyptę soli i całość zblendować na gładki krem. W małej misce za pomocą trzepaczki połączyć tahinę z sokiem z cytryny i solą, stopniowo dodając wodę do momentu, aż w misce powstanie gładki sos. Gorącą zupę podawać z łyżką tahiny oraz liśćmi kolendry i pestkami granatu.
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z ciecierzycy
Składniki:
– 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1/2 szklanki masła orzechowego
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/4 szklanki prażonej mąki z amarantusa
– 1/2 gorzkiej czekolady/50 g drobno posiekanej
– 2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki chili
– 1/4 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej i rękami formować płaskie ciastka. Piec przez 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą lekko twarde z wierzchu. Następnie wyjąć z piekarnika i kompletnie wystudzić.
Marta Dymek – 20-latka, rezydentka warszwskiego Mokotowa. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020