Przejdź do treści

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Źródło: mat. prasowe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie
Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?

Owoce goji, nasiona chia, spirulina, quinoa… Te modne superfoods znamy już chyba wszyscy. Tymczasem dietetyczka Małgorzata Różańska udowadnia, że równie cenne są aronia, porzeczka, burak czy pomidor. Z autorką książki „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” rozmawia Marta Figas.

Małgosiu, piszesz o „superżywności”. Dlaczego nie o „superfoods”?

Małgorzata Różańska: Superfoods to naturalne produkty, które mają niezwykłe właściwości w zapobieganiu chorobom i ich leczeniu. Samo hasło pojawiło się niedawno i odnosi się często do dość orientalnych produktów, które wprawdzie wykazują szczególne działanie na organizm, ale są trudno dostępne, zwłaszcza w mniejszych miastach, albo są drogie. A przecież o wyjątkowym działaniu naszego polskiego czosnku czy czarnego bzu wiemy od dawna. Celowo używam więc słowa „superżywność”, bo chcę pokazać, że nie musimy sięgać daleko po zdrowe produkty. Mamy je tu, na lokalnym targu.

Kiedy superżywność pojawiła się w twojej kuchni?

Właściwie była w niej od zawsze. W moim rodzinnym domu warzywa i owoce były podstawą. Rodzice uprawiali je we własnym ogrodzie. Już jako dziecko uczestniczyłam w sadzeniu roślin, pielęgnowaniu ich, zbiorach, a później przygotowywaniu potraw. Jako nastolatka eksperymentowałam w kuchni i „bawiłam się” w gotowanie, a wtedy nie było to jeszcze takie modne. Moja mama ma niezwykłą wiedzę na temat żywności. Tak naprawdę to ona pierwsza opowiadała mi o zdrowotnych właściwościach niektórych warzyw czy owoców, choć wówczas nikt nie nazywał tego superfoods. Wszczepiła mi zainteresowanie żywnością, tym, jak wpływa na nasze zdrowie. Uczyłam się od niej i do dziś służy mi radą w wielu kwestiach.

Co zainspirowało cię do napisania książki?

Po raz kolejny zachwyciłam się niezwykłą mocą żywności, kiedy na świecie pojawiła się moja córka, a ja chciałam w naturalny sposób wspierać jej odporność. Zaczęłam zgłębiać wiedzę na temat wpływu jedzenia na zdrowie. W tym czasie przychodzili też do mnie pacjenci, którzy mieli jakąś wiedzę dotyczącą superfoods, w ich diecie występowały wyszukane produkty, ale były to diety źle skomponowane. Dziwili się, kiedy mówiłam im, że np. nasiona chia mogą zamienić na siemię lniane. Albo że zwykły burak jest bardzo cenny. Pomyślałam, że wspaniale byłoby pokazać ludziom, że superfoods to nie tylko jagody goji, sok z noni czy nasiona chia, ale też polska aronia, czarny bez, siemię lniane. Chciałam stworzyć książkę, która będzie praktycznym przewodnikiem po polskiej superżywności. Wybrałam 18 rodzimych produktów, które znajdziemy na każdym targu czy w osiedlowym warzywniaku, ich cena będzie przystępna, a sposób przygotowania prosty.

To jest jeden z elementów, na który zwróciłam uwagę – opisujesz produkty, które powinniśmy znać i na pewno w wielu domach pojawiają się w menu, ale w bardzo przystępny sposób przedstawiasz też naukowe dowody na ich niezwykłe działanie i proponujesz ciekawe, ale jednocześnie proste przepisy.

Tak, ponieważ sama wyznaję zasadę, że gotowanie nie powinno zajmować nam zbyt wiele czasu, przepisy powinny być proste i składać się z dostępnych produktów sezonowych, a dania muszą być wartościowe i smaczne, a przy okazji przemycać zdrowotną moc. Taką wiedzę staram się przekazywać moim pacjentom, a teraz trafi ona również do dużo większego grona odbiorców.

Jak twoi pacjenci reagują na informacje o superżywności?

Niektórzy są bardzo otwarci, gdzieś już zaczerpnęli wiedzy na temat superfoods i niekiedy nawet je stosują. Nierzadko są nieco zdziwieni, kiedy dowiadują się, jak wiele superżywności mogą kupić na lokalnym targu. Są też osoby, które mają duży opór przed warzywami, ale później podczas rozmowy okazuje się, że jest sporo warzyw i owoców, które jednak lubią i możemy z nich przyrządzać smaczne i zdrowe potrawy. Czasami jest tak, że ktoś z początku twierdzi, że jakiegoś warzywa nie lubi, ale opór mija, gdy zaproponuję inną metodę przygotowania. Na przykład ktoś nie przepadał dotąd za gotowanymi burakami, ale pieczone – bardziej słodkie i intensywne w smaku – zje już bardzo chętnie. Często pacjenci nie dowierzają jednak w wielką moc żywności.

I dlatego w książce pojawiają się naukowe dowody?

Tak. Bardzo zależało mi na tym, żeby pokazać czytelnikom, że dany produkt nazywamy superżywnością, bo on faktycznie ma korzystny wpływ na nasz organizm i są na to dowody. Starałam się przedstawić je jak najbardziej przystępnie. Sposób działania konkretnych substancji i procesy zachodzące w organizmie opisać tak, żeby były zrozumiałe dla każdego. W każdym rozdziale opisuję jeden produkt, przedstawiam dowody na korzystne działanie poparte naukową literaturą i podaję przepisy. I tak czytelnik może się dowiedzieć, co takiego niezwykłego jest na przykład w buraku i dlaczego korzystnie wpływa na pamięć, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, oraz dlaczego polecam go szczególnie osobom chorującym na anemię, z nadciśnieniem, osobom starszym i tym, którzy uprawiają sport.

Chcesz poznać 18 polskich superfoods? Jesteś ciekaw, co kryje w sobie pomidor, fasola i dlaczego nie powinniśmy śmiać się z jarmużu? Masz dość przepisów na bazie mąki z brokuła, quinoa, inuliny i pyłu gwiezdnego? Przeczytaj naszą recenzję książki Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” i koniecznie sięgnij po tę pozycję, bo warto!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Co może boleć ze stresu?

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Kobieta stoi w kuchni z kwiatkiem w ręku. Ma okulary, uśmiecha się. Za nią widać gitarę

7 rzeczy, które musisz zrobić po 30-tce

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Lewoskrętna witamina C – gwiazda czy oszustka? Sprawdzamy!

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019