Przejdź do treści

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Zdjęcie: materiały prasowe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza
kobieta z twarzą w cieniu
Pielęgnacja skóry atopowej jesienią. Wiemy, co zrobić, by AZS nie było tak uciążliwe
„Mam ochotę uciec na koniec świata”. Dlaczego przed okresem czujemy się czas tak beznadziejnie?

Książek o tym, co i jak jeść, by było zdrowo, nie brakuje. Ale nie wszystkie są naprawdę praktyczne, a przy okazji pełne podanych w przystępny sposób naukowych wyjaśnień i wyjątkowo prostych i smacznych przepisów. Taka właśnie jest książka Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”.

Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu jedzenia na nasze zdrowie. W odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie odżywianiem, zdrowym trybem życia i dietami co rusz pojawiają się nowe książki o żywieniu – bardziej lub mniej praktyczne poradniki tworzone zarówno przez specjalistów, jak i celebrytów. Przewija się w nich często modny temat „superfoods”. I tak możemy czytać o quinoa, spirulinie, jagodach goji, nasionach chia czy inulinie. Tymczasem Małgorzata Różańska udowadnia, że tuż obok, na targu czy w warzywniaku, możemy zaopatrzyć się w nasze lokalne, polskie i sezonowe superprodukty, które umyślnie określa mianem „Super Żywność”.

Małgorzata Różańska jest dyplomowaną dietetyczką. Od ponad ośmiu lat pomaga ludziom w kwestiach związanych z żywieniem. Jest zafascynowana tym, jak wielką moc może mieć jedzenie, i chętnie dzieli się swoją wiedzą z pacjentami – wskazuje im prawidłowe nawyki żywieniowe, udowadniając jednocześnie, że przygotowywanie dobrych, wartościowych i zdrowych posiłków nie musi być pasmem wyzwań, ale może być źródłem przyjemności. Jest zwolenniczką prostej kuchni opartej na naturalnych składnikach.

W pięknie wydanej książce ilustrowanej zachwycającymi zdjęciami znajdziemy 18 produktów, które autorka omawia bardzo szczegółowo, przystępnym językiem, wyjaśniając, cóż takiego wyjątkowego kryje w sobie burak, czarny bez czy pomidor oraz jak niezwykłe składniki ukryte w tych produktach wpływają na nasz organizm. Jeśli aronia jest bogatym źródłem antyoksydantów, to dowiesz się przy okazji, czym jest proces utleniania, czym są wolne rodniki i co takiego sprawia, że aronia wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a wiedza ta poparta będzie konkretnymi badaniami i solidną bibliografią. Nie obawiaj się niezrozumiałego języka naukowego – ta książka jest podręcznym poradnikiem, bazą wiedzy, wyjaśnia i przybliża, sprawia, że zaczynamy wszystko rozumieć, a hasło „czosnek pomaga na przeziębienie” nie jest już tylko pustosłowiem, ale rzeczową informacją.

Dodatkowo każdy rozdział zakończony jest przepisami – prostymi i smacznymi. Okazuje się, że nie musisz stać trzy godziny w oparach z garnków, żeby uwarzyć esencjonalny sosik z himalajskich bulw do polania lubieżnie rozłożonego na talerzu szparaga. Przygotujesz za to sałatkę z pieczonych buraków na bazie czterech składników, której cały przepis mieści się w trzech linijkach. Cieciorka, fasolka, groszek, soczewica – co pysznego na szybko można z nich przyrządzić? Na przykład zupę, której zdjęcie wywołuje żądzę natychmiastowego zjedzenia. A przygotujesz ją z sześciu produktów i kilku przypraw z osiedlowego sklepu w ciągu 30 minut. Czemu warto je jeść? Wszystkiego dowiesz się na początku rozdziału „Fasola i spółka” i przy okazji znaczenie słów izoflawony, saponiny, lignany nie będzie ci już obce.

Kolejną wartością książki są praktyczne rady autorki. Z książki dowiesz się, jak przygotowywać dania z suchych strączkowych, jak zwiększyć moce jarmużu, poznasz triki minimalizujące zapach czosnku i nauczysz się uprawiać kiełki we własnym domu. Warto uzupełnić domowe zasoby o tę książkę i czerpać z niej dla zdrowia. Szybko przekonasz się, że zdrowe odżywianie wymaga jedynie chęci i odrobiny otwartości. Gotowanie nie musi być skomplikowane, a przygotowywanie posiłków może być krótkie i przyjemne. Super Żywność jest dostępna dla każdego!
Małgorzata Różańska, „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”, Wydawnictwo M, Kraków 2017

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

zakwas z burakó

Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości?

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?