Przejdź do treści

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Zdjęcie: materiały prasowe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Książek o tym, co i jak jeść, by było zdrowo, nie brakuje. Ale nie wszystkie są naprawdę praktyczne, a przy okazji pełne podanych w przystępny sposób naukowych wyjaśnień i wyjątkowo prostych i smacznych przepisów. Taka właśnie jest książka Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”.

Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu jedzenia na nasze zdrowie. W odpowiedzi na coraz większe zainteresowanie odżywianiem, zdrowym trybem życia i dietami co rusz pojawiają się nowe książki o żywieniu – bardziej lub mniej praktyczne poradniki tworzone zarówno przez specjalistów, jak i celebrytów. Przewija się w nich często modny temat „superfoods”. I tak możemy czytać o quinoa, spirulinie, jagodach goji, nasionach chia czy inulinie. Tymczasem Małgorzata Różańska udowadnia, że tuż obok, na targu czy w warzywniaku, możemy zaopatrzyć się w nasze lokalne, polskie i sezonowe superprodukty, które umyślnie określa mianem „Super Żywność”.

Małgorzata Różańska jest dyplomowaną dietetyczką. Od ponad ośmiu lat pomaga ludziom w kwestiach związanych z żywieniem. Jest zafascynowana tym, jak wielką moc może mieć jedzenie, i chętnie dzieli się swoją wiedzą z pacjentami – wskazuje im prawidłowe nawyki żywieniowe, udowadniając jednocześnie, że przygotowywanie dobrych, wartościowych i zdrowych posiłków nie musi być pasmem wyzwań, ale może być źródłem przyjemności. Jest zwolenniczką prostej kuchni opartej na naturalnych składnikach.

W pięknie wydanej książce ilustrowanej zachwycającymi zdjęciami znajdziemy 18 produktów, które autorka omawia bardzo szczegółowo, przystępnym językiem, wyjaśniając, cóż takiego wyjątkowego kryje w sobie burak, czarny bez czy pomidor oraz jak niezwykłe składniki ukryte w tych produktach wpływają na nasz organizm. Jeśli aronia jest bogatym źródłem antyoksydantów, to dowiesz się przy okazji, czym jest proces utleniania, czym są wolne rodniki i co takiego sprawia, że aronia wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a wiedza ta poparta będzie konkretnymi badaniami i solidną bibliografią. Nie obawiaj się niezrozumiałego języka naukowego – ta książka jest podręcznym poradnikiem, bazą wiedzy, wyjaśnia i przybliża, sprawia, że zaczynamy wszystko rozumieć, a hasło „czosnek pomaga na przeziębienie” nie jest już tylko pustosłowiem, ale rzeczową informacją.

Dodatkowo każdy rozdział zakończony jest przepisami – prostymi i smacznymi. Okazuje się, że nie musisz stać trzy godziny w oparach z garnków, żeby uwarzyć esencjonalny sosik z himalajskich bulw do polania lubieżnie rozłożonego na talerzu szparaga. Przygotujesz za to sałatkę z pieczonych buraków na bazie czterech składników, której cały przepis mieści się w trzech linijkach. Cieciorka, fasolka, groszek, soczewica – co pysznego na szybko można z nich przyrządzić? Na przykład zupę, której zdjęcie wywołuje żądzę natychmiastowego zjedzenia. A przygotujesz ją z sześciu produktów i kilku przypraw z osiedlowego sklepu w ciągu 30 minut. Czemu warto je jeść? Wszystkiego dowiesz się na początku rozdziału „Fasola i spółka” i przy okazji znaczenie słów izoflawony, saponiny, lignany nie będzie ci już obce.

Kolejną wartością książki są praktyczne rady autorki. Z książki dowiesz się, jak przygotowywać dania z suchych strączkowych, jak zwiększyć moce jarmużu, poznasz triki minimalizujące zapach czosnku i nauczysz się uprawiać kiełki we własnym domu. Warto uzupełnić domowe zasoby o tę książkę i czerpać z niej dla zdrowia. Szybko przekonasz się, że zdrowe odżywianie wymaga jedynie chęci i odrobiny otwartości. Gotowanie nie musi być skomplikowane, a przygotowywanie posiłków może być krótkie i przyjemne. Super Żywność jest dostępna dla każdego!
 

Małgorzata Różańska, „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”, Wydawnictwo M, Kraków 2017

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

Dieta w insulinooporności

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

20 produktów, które chronią przed zawałem serca