Przejdź do treści

Top 5 Superfoods – żywność nadzwyczajna!

Superfoods - żywność nadzwyczajna!
Superfoods: spirulina. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia
Odgłosy, które doprowadzają do szału. Czy to mizofonia?
STOP Barierom. Ruszyła kampania zwracająca uwagę na problemy niepełnosprawnych
7 rzeczy, którymi nieświadomie pogarszasz chorobę lokomocyjną dziecka
„Wyrazy miłości dla mam zawstydzających mnie za występ na stand upie”. Amy Schumer świetną ripostą odpowiada na hejt

Wyobraźcie sobie, że na waszym talerzu spotkały się żywnościowe odpowiedniki Supermana, Batmana i Spidermana.  Superfoods to prawdziwi herosi wśród pokarmów – produkty obdarzone niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą. W stu procentach naturalne, nieprzetworzone i niskokaloryczne. Sprawdź naszą listę top 5 superfoods. 

Superfoods to produkty bogate w składniki odżywcze, antyoksydanty, witaminy, minerały, proteiny, enzymy. Potrafią poprawić kondycję i wydolność organizmu niemalże z dnia na dzień. Znacie na pewno powiedzenie: „nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać”. Superpokarmy są odpowiedzią na postulat w nim zawarty. Nie sztuką jest zjeść górę bezwartościowego jedzenia, sztuką jest dostarczyć organizmowi posiłku, który go odżywi, zregeneruje, poprawi odporność, dostarczy energii oraz zostanie szybko i łatwo strawiony. Oczywiście nie chodzi o to, aby zrezygnować z naszych dietetycznych przyzwyczajeń i zacząć odżywiać się radykalnie, stosując wyłącznie superfoods. Superdieta to dieta dobrze zbilansowana, w której superżywność zajmuje ważne, ale nie wyłączne miejsce.

Pełna lista superfoods obejmuje kilkadziesiąt pozycji, my prezentujemy naszą subiektywną listę TOP 5. Wszystkie produkty są dostępne w Polsce w sklepach z organiczną żywnością lub można je kupić przez internet. Niektóre znajdziecie w popularnych sieciach handlowych. Pamiętajcie, że pytając o te produkty, wytwarzacie na nie popyt i sprawiacie, że stają się łatwo dostępne!

Spirulina

To jeden z wielu gatunków alg produkowany w morskich hodowlach głównie w Ameryce i Azji. Zawiera 3900 proc. więcej beta-karotenu niż marchew, 2300 proc. więcej żelaza niż szpinak, 375 proc. więcej białka niż tofu, 300 proc. więcej wapnia niż mleko. Nie dość tego – 3 g spiruliny mają tę samą wartość odżywczą co pięć porcji owoców i warzyw. Bardzo wysoka zawartość chlorofilu w spirulinie poprawia skład naszej krwi. Znakomicie alkalizuje i oczyszcza organizm. Wegetarianom polecana jest ze względu na wysoką zawartość doskonale przyswajalnego białka i witaminy B12.

Jak jeść: Spirulina nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek. Odgrywa rolę suplementu. Dostępna jest w formie tabletek lub w wersji sproszkowanej. Tabletki przyjmuje się trzy razy dziennie, popijając je szklanką wody, proszek rozpuszcza się w wodzie lub dodaje do soków. Wmieszana do soku lub smoothie może spełnić funkcję wzmacniającej przekąski, ale morski smak jest dość intensywny i nie każdemu przypadnie do gustu. Można spirulinowym proszkiem posypywać kanapki lub sałatki. Dobrym pomysłem jest wówczas zmieszanie spiruliny z sezamem i odrobiną soli.

Inne superalgi: chlorella oraz wodorosty takie jak: wakame, kombu, arame, dulse, nori, kelp.

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Quinoa, czyli komosa ryżowa

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Pochodzi z Boliwii i nie bez powodu nazywana jest złotem lub skarbem Inków. Coraz częściej określa się ją też mianem „superziarna przyszłości”. Dlaczego? Komosa ryżowa jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego. Ma w sobie bogactwo aminokwasów i charakteryzuje się wysoką zawartością pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk i wapń, co powoduje, że może być z powodzeniem stosowana jako podstawa diet oczyszczających i regenerujących organizm. Dodatkowo nie zawiera glutenu.

Jak jeść: komosę ryżową gotuje się tak jak ryż w proporcji 1:11/2 z dodatkiem oliwy i soli, na małym ogniu, aż woda wsiąknie w ziarno. Po ugotowaniu można ją łączyć z ulubionymi warzywami lub podawać na słodko, na przykład z prażonym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Jest wyjątkowo lekkostrawna i bardzo smaczna, ma lekko orzechowy posmak.

Inne bezglutenowe: superzboża: amarantus oraz kasza jaglana.

Jagody goji

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Jaskrawoczerwone, słodko-kwaśne jagody goji rosną w Mongolii i Tybecie. Małe, ale wszechpotężne z nich jagódki. Jeśli chodzi o zawartość potężnej dawki przeciwstarzeniowych antyoksydantów, nie mają sobie równych. Samej witaminy C zawierają 500 razy więcej niż pomarańcze. Są więc również znakomite w profilaktyce przeziębień oraz wzmacnianiu ogólnej odporności organizmu Zawierają pełen zestaw białek, także witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych. To najzdrowsze owoce świata!

Jak jeść: dodawać do owsianek, jaglanek, domowych granoli, do ciast i ciasteczek jak rodzynki, posypywać nimi sałatki, jeść samodzielnie. Niewielka garść jagód goji to świetna, wzmacniająca przekąska.

Inne superowoce: awokado, jagody, ciemne winogrona, papaja, czereśnie, jabłka, żurawina.

15 odcieni zieleni – czyli najlepsze przepisy na zielone koktajle

Trawa jęczmienna

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Zapaleńcy hodują trawę jęczmienną w domu i wyciskają z niej codziennie kieliszeczek zjadliwie superzdrowego zielonego płynu, ale młody jęczmień można też kupić w formie sproszkowanej, specjalnie preparowany, tak że nie traci swoich cennych właściwości. Warto! Zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, ale też bogactwo witamin E, B1, B2, B6 oraz B12, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, a także spore ilości witaminy B12 oraz błonnika. Ma w sobie podobny składem do krwi chlorofil, co oznacza, że picie napoju z trawy jęczmiennej poprawia skład chemiczny krwi. Dodatkowo oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność

Jak jeść: pić rano i wieczorem 1 łyżeczkę proszku zmieszaną z wodą jako suplement lub jako samodzielny posiłek – wmieszaną do soku lub zielonego koktajlu. Ma delikatniejszy smak niż spirulina i nie dominuje w takim stopniu smaku wyciśniętych lub zmiksowanych owoców lub warzyw.

Inne superliście: jarmuż, szpinak, kiełki, natka pietruszki, rukola, szpinak, rzeżucha, sałata.

Surowe kakao

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Dobra wiadomość dla wielbicieli czekolady, ale UWAGA! nie mówimy o kakao czy czekoladzie dostępnej masowo w sklepach. Mamy na myśli surowe ziarna kakaowca, surowe kakao albo surową czekoladę. Surowe, czyli niepoddane procesom termicznym, w których temperatura przekroczyłaby 40 st. C. Wyższe temperatury pozbawiają enzymów, przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych. Surowe kakao zawiera megadawkę magnezu, którego zwykle mamy za mało lub się go pozbawiamy niewłaściwą dietą, a 28 g surowych ziaren kakaowca to dawka 314 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza. Surowe kakao to też przebogate źródło antyoksydantów, aż 21 razy przebija słynącą z bogactwa przeciwutleniaczy zieloną herbatę. To także swoisty rodzaj naturalnego dopingu, surowe kakao jest silnie pobudzające, dlatego nie należy przesadzać z ilością.

Jak jeść: surowe ziarna można chrupać jako zdrową energetyzującą przekąskę, surowe kakao znakomicie smakuje zmieszane z koktajlami mlecznymi – zwłaszcza z mlekiem migdałowym czy orkiszowym.

Inne superziarna: siemię lniane, pestki dyni, sezam.

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

6 powodów, dla których warto jeść algi. W tych niepozornych glonach kryje się prawdziwa supermoc

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

ciasto z pistacjami

10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019

Moringa – superfood 2018 roku

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

10 superfoods, które lepiej działają w parze

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Superfood: Burger z tuńczyka

Przepis dla aktywnych: zdrowy burger z tuńczykiem

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

5 superfoods, których nie znacie

5 superfoods, których nie znacie

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Polskie superfoods

Polskie superfoods

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?