Przejdź do treści

Superkanapki z batata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

To jest hit! Bezglutenowe, wegańskie, sezonowe i megazdrowe kanapki na duży głód. Nie będą to klasyczne kanapki, bo nasza propozycja nie zawiera pieczywa. Awokado, batat i pomidor – po prostu musi się udać!

Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami, to zdrowsza alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Warto je wybierać ze względu na ich wartości odżywcze. Dobrze działają na wzrok, pamięć, pracę jelit, trzustki i nerek. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie batatów poleca się osobom chorym na cukrzycę, bo mają niski indeks glikemiczny. Słodkie ziemniaki są bogate w wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor. Oprócz tego zawierają witaminy C, A, K i E.

 

Bataty mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować frytki czy naleśniki. W tym przepisie słodkie ziemniaki wystąpią w roli pieczywa. Taka propozycja to dobry pomysł na drugie śniadanie, obiad czy kolację – zapewniamy, że syci na długie godziny.

 

Składniki:

               2 małe bataty

              1 średniej wielkości pomidor

              jedno dojrzałe awokado

             łyżka wegańskiego majonezu (najlepiej domowego) albo musztardy

              ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego

              porządna szczypta soli i pieprzu

              garść ulubionej sałaty albo mieszanki różnych sałat

              1-2 łyżki soku z cytryny

              2 łyżki grubo posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Bataty umyj i przekrój na pół.

kanapki-z-batataZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Ułóż w naczyniu do pieczenia, posmaruj olejem, posyp solą oraz pieprzem. 

kanapki-z-batataZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz, aż będą miękkie, w temperaturze 200 stopni. Sałatę umyj i osusz. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika, każdą część posmaruj majonezem.

kanapki-z-batata-przepisZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj pokrojone w nieregularne kawałki awokado. Skrop je sokiem z cytryny. Połóż pokrojonego pomidora, szczypior i sałatę. Jedz od razu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!

Jagodowe tartaletki

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Mrożone batony z malinami

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Miksujemy: koktajl po treningu

Miksujemy: koktajl po treningu

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki