Przejdź do treści

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Dekorowanie świątecznych wypieków jest cudowną tradycją. Zaangażujmy dzieci w pomoc, bo to przede wszystkim dobra zabawa! My postanowiliśmy w tym roku przetestować nowy przepis i zamiast typowych pierniczków zrobiliśmy superkruche i mocno cynamonowe ciasteczka.

Nasze ciasteczka wyróżnia intensywny zapach i smak cynamonu. Cynamon nie jest zwykłą przyprawą. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca i cukrzycę. Wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Jest bakteriobójczy, przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Wspomaga odchudzanie, bo zawiera pobudzający trawienie błonnik. Ma dobry wpływ na wygląd skóry. Jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Wspomaga pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Prócz cynamonu dodaliśmy też korzennych przypraw, które sprawią, że w waszej kuchni jeszcze przez długi czas będzie pachniało świętami. Wyszliśmy z założenia, że jak szaleć, to właśnie teraz, więc oprócz klasycznego lukru z białek do dekoracji wykorzystaliśmy jadalny brokat, orzechy i żurawinę. Ciasteczka można też posypać tylko cukrem pudrem albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Bez dodatków też są pyszne!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – składniki (na 10-14 średniej wielkości ciasteczek):

– 1,5-2 płaskie łyżki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– 250 g mąki orkiszowej plus do posypywania ciasta przy wałkowaniu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 130 g schłodzonego masła

Do ozdoby:

– 1 białko
– 100 g cukru pudru
– orzechy
– żurawina
– inne ozdoby według gustu

Świąteczne ciasteczka cynamonowe – przygotowanie:

Dzień wcześniej do miski wrzuć wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto pokrój na 3 części. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej 0,5 cm grubości, cały czas podsypuj je mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wycinaj foremkami do ciasteczek i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj całe ciasto. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią i stwardnieją. Odkładaj na kratkę, by dobrze wystygły.

przepis-na-cynamonowe-ciasteczka

Zdjęcie: masz.talerz

Aby przygotować lukier, do miksera wrzuć białko. Ubijaj je przez mniej więcej 10 sekund na średniej mocy obrotach i powoli dodawaj cukier puder. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego albo do małej foliowej torebki. Zawiń mocno, aby pozbyć się powietrza, i odetnij końcówkę torebki. Dekoruj ciasteczka lukrem. 

przepis-na-cynamonowe-ciastka

Zdjęcie: masz.talerz

Zanim zastygnie, przyklej do niego ozdoby.

ciasteczka-cynamonowe

Zdjęcie: masz.talerz

Takie ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku albo powieś na choince. Dziurki na sznurek najlepiej zrobić od razu po wyciągnięciu ciastek z pieca.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej