Przejdź do treści

Świąteczny barszcz na szybko

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Szaleństwo przedświąteczne trwa, a wy zapomnieliście nastawić zakwas na barszcz? Nie wpadajcie w panikę. Znamy przepis na zdrowy ekspresowy barszcz, który przygotujecie dosłownie w ostatniej chwili!

Taka zupa może mieć dwie wersje. Jedną, bardziej treściwą, w której zostawiamy użyte warzywa, oraz drugą – przecedzamy płyn i uzyskujemy klarowny, esencjonalny barszcz. Wersja pierwsza jest dla osób, które nie miały czasu na ulepienie uszek, a chcą, aby zupa była sycąca.

Skoro jest barszcz, to muszą być buraki. Buraki mają szereg zalet zdrowotnych dla naszego organizmu. Regulują pracę wątroby, obniżają ciśnienie krwi oraz cholesterol. Zawierają magnez, żelazo, potas, wapń oraz kobalt. Są bogate w witaminę A, B i C. Wzmacniają koncentrację. Fantastycznie pobudzają jelita do pracy, głównie dzięki zawartości błonnika. Oprócz tego ich spożywanie poleca się przy anemii. Mają działanie wykrztuśne. Uważa się, że warzywa te poprawią humor i samopoczucie. Oczyszczają organizm z toksyn. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny.

Skłaniki (przepis na 2-3 porcje barszczu):

– dwie łyżki oleju rzepakowego
– dwa duże buraki
– jedna duża marchewka
– jedna duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka startego imbiru
– 2-3 łyżki octu albo soku z cytryny do smaku
– 1 gwiazdka anyżu
– 4 ziarna jałowca
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– szczypta gałki muszkatołowej
– woda
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

przepis-na-szubki-barszcz

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Buraki i marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.

szybki-barszcz

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć cebulę, dodaj szczyptę soli i resztę przypraw.

przepis-na-szybki-barszcz

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podsmaż przez chwilę i włóż starte warzywa. Następnie dodaj imbir, czosnek i całość zalej wodą tak, aby zakryła produkty znajdujące się w garnku. Dolej jeszcze ok. 200 ml.

ekspresowy-barszcz

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dopraw octem, solą i pieprzem. Wyjmij gwiazdki i jałowiec. Barszcz podawaj odcedzony z uszkami albo nieodcedzony z warzywami.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto