Przejdź do treści

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!
Świąteczny piernik bez grama mąki pszennej czy cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez piernika. Zapach korzennych przypraw w kakaowym cieście po prostu musi rozejść się po domu, wprowadzając wszystkich w błogi, odświętny nastrój. Pieczemy go w najzdrowszej wersji – nie zawiera ani grama mąki pszennej, ani łyżeczki sypanego cukru. Poznajcie przepis na „odchudzoną” wersję świątecznego piernika.

Szkół pieczenia piernika jest wiele. Jedni zagniatają ciasto z początkiem listopada i z ciekawością tygodniami podglądają dojrzewającą w lodówce masę. Zapominalscy zdają się na przepisy z gatunku błyskawicznych, do wykorzystania nawet tuż przed uroczystą kolacją. Niektórzy przekładają ciasto powidłami, inni zapiekają je z bakaliami.

Wszystkie tradycyjne receptury łączy jednak wspólny mianownik: spore ilości mąki, cukru, miodu i masła, co niestety po i tak już obfitej uczcie staje się wyzwaniem dla żołądka, o naszym zdrowiu i linii nie wspominając.

Znacie zapewne z autopsji nieśmiertelną formułkę wygłaszaną przez żeńską reprezentację wigilijnego stołu: „ale najmniejszy kawałeczek” lub „dziękuję, nie mogę tyle słodkiego”. W tym roku nic z tego! Piernik, którego tajniki przygotowania za chwilę poznacie, nie zawiera ani grama mąki pszennej czy sypanego cukru. Przeciętny zjadacz nie wyczuje podstępu (sprawdzone empirycznie!). Wszyscy dbający o figurę miejcie się na baczności – szykuje się rywalizacja o każdy okruszek!

Świąteczny piernik bez glutenu i bez cukru –  składniki

przepis na bezglutenowy piernik

Piernik w bezglutenowej odsłonie. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Składniki na ciasto:

– 150 g migdałów
– 15 g gorzkiego kakao
– 1 łyżka przyprawy do piernika*
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 70 g suszonych daktyli bez pestek
– 2 łyżki miodu
– 4 żółtka
– 3 łyżki purée z dyni
– 4 białka
– 10 suszonych śliwek
– 50 g orzechów włoskich 

Składniki na polewę:

– 2 łyżki masła
– 2 łyżki ksylitolu
– 4 łyżki mleka
– 3 łyżki gorzkiego kakao

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Świąteczny piernik bez glutenu i bez cukru – przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Małą keksówkę smarujemy lekko masłem. Migdały (mogą być w skórkach) mielimy pulsacyjnie w malakserze na mąkę wraz z pozostałymi sypkimi składnikami: kakao, przyprawą i sodą. Daktyle zalewamy ciepłą wodą, by zmiękły, po kilku minutach odcedzamy, dodajemy miód i mielimy na pastę. Długo ucieramy żółtka, aż staną się jasne i gęste, dodajemy do nich daktylową masę, miksujemy. Dosypujemy migdałową mieszankę, dodajemy purée z dyni i całość mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Śliwki i orzechy niezbyt drobno siekamy, dosypujemy do ciasta. Gotowe przelewamy do keksówki, wyrównujemy i pieczemy ok. 40 min. do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Masło rozpuszczamy w rondelku, po chwili dodajemy ksylitol, mleko i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do momentu, gdy kakao się rozpuści, a masa lekko zgęstnieje. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!

* Uwaga na przyprawy z torebki! – często zawierają w składzie mąkę lub cukier. Można przygotować domową mieszankę, mieląc lub ucierając w moździerzu 50 g cynamonu, 15 g imbiru, 15 g całych goździków, 4 g pieprzu czarnego, 5 g ziarenek kardamonu, 10 g gałki muszkatołowej, 5 g suszonej kolendry, 4-5 całych gwiazdek anyżu.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty