Przejdź do treści

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?
Jak biegać, żeby schudnąć?
Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć
Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie

Święta to taki szczególny czas, kiedy większość z nas stosuje zasadę „raz na rok”. Zgodnie z nią puszczamy wodze konsumpcyjnej fantazji i dietetyczne hamulce. Ale dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancje pokarmowe każde odstępstwo od codziennej diety może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jak wobec tego przetrwać Boże Narodzenie „na bezglutenie”?

Być może problem dotyczy was, być może będziecie chcieli przyjąć na świąteczny obiad czy wigilijną kolację bezglutenowego gościa. Poniżej znajdziecie kilka zasad, które pomogą wam skomponować świąteczne menu i zorganizować święta tak, by wszyscy czuli się komfortowo.

Zaproś gości do siebie

Jeśli obawiasz się, że spędzenie Wigilii poza domem może być dla ciebie zbyt dużym żywieniowym wyzwaniem, zaproś rodzinę do siebie. W ten sposób nie tylko ograniczysz pokusy, ale także zyskasz pewność, że wszystkie potrawy zostaną przygotowane z bezpiecznych produktów i w bezpiecznych warunkach. Doświadczeni celiacy na pewno są tego świadomi, ale warto wspomnieć, że zarówno niedozwolone składniki, jak i naczynia oraz kuchenne akcesoria zanieczyszczone glutenem mogą nasilić objawy tej poważnej nietolerancji.

Organizowanie przyjęcia świątecznego to również świetna okazja do edukowania gości. Podczas degustacji wigilijnych potraw mogą oni wysłuchać, na czym polega twoja dieta, jakie są jej ograniczenia i jak kreatywnie można wykorzystać dostępne produkty. Możesz mieć pewność, że żaden z obecnych gości po takim wykładzie nie będzie się nad tobą litował, wcinając pączka w tłusty czwartek.

Świat nie kończy się na pierogach

Kulinarna tradycja Bożego Narodzenia jest bardzo bogata. Każdy region Polski może się pochwalić swoim szczególnym menu na tę okazję. Przygotowując bezglutenową wigilię, warto skorzystać z tego bogactwa i tak dobrać potrawy z różnych zakątków kraju, by ich przygotowanie nie wymagało zbyt wiele czasu i nadmiernego kombinowania w kwestii składników. Szczególnie polecam barszcz czerwony solo (zwłaszcza kiszony) lub z fasolą jaś, rybę smażoną, rybę po grecku, śledzie oraz nieocenioną kapustę z grzybami. Nasi przodkowie wiedzieli, co dobre. Sezonowe warzywa poddane kiszeniu to bogactwo witamin, minerałów i naturalne źródło probiotyków wspomagających trawienie – zdecydowanie warto wykorzystać te właściwości w czasie świąt.

Włącz kreatywność, poszukaj alternatyw

Jeśli jednak perspektywa goszczenia całej rodziny sprawia, że chcesz zaimponować zjawiskowymi deserami i wypiekami, mam dobrą wiadomość. Pszenica nie jest niezastąpiona! Uszka z powodzeniem można ulepić z mąki ziemniaczanej (przepis dla tych, którzy dobrze znoszą skrobię), kutię zamiast pszenicą można wzbogacić kaszą jaglaną, a bardziej ekstremalnie – moczonymi nasionami chia. Twoja rodzina zawsze jadała pierogi z kapustą i grzybami? Wypróbuj tartę na spodzie z mąki kokosowej. Na twoim stole nie może zabraknąć piernika? Przepis na bezglutenowy piernik znajdziesz tutaj.

Bądź zakupowym detektywem

Święta to czas wzmożonej popularności wszelkich bakalii. Ze sklepów hurtowo znikają suszone owoce, orzechy i nasiona. Jakkolwiek produkty te są naturalnie bezglutenowe, to mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie, w którym są obrabiane. Niestety, również coraz więcej produktów przetworzonych zawiera gluten. Jeśli więc cierpisz na celiakię lub twój organizm nie toleruje glutenu nawet w małych ilościach, musisz uważnie sprawdzać etykiety nie tylko produktów zbożowych, bakalii, ale też słodyczy czy nawet wędlin.

Uprzedź gospodarzy

Jeśli jeszcze nie uświadomiłeś dietetycznie swojej rodziny lub zamierzasz po raz pierwszy wpaść do kogoś z wizytą, uprzedź go, jeszcze zanim zacznie robić świąteczne zakupy. Wyjaśnij, dlaczego unikasz glutenu, z czym wiąże się ryzyko jego spożycia i na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupach i przyrządzaniu poczęstunku. W ten sposób dasz im czas na odpowiednie przygotowanie i oszczędzisz napięć przy świątecznym stole, a sobie ‒ przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli nie chcesz sprawić gospodarzom kłopotu, zawsze możesz zaoferować swój wkład w menu przyjęcia i przy okazji udowodnić, że dieta bezglutenowa również może być smaczna.

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: gryka

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Dieta bezglutenowa

4 sposoby na pogodzenie się

Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa

Praca biurowa może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fizjoterapeutka Gosia Włodarczyk tłumaczy, jak możemy sobie pomóc

Seler naciowy – patent na wege leczo

Przepis na wege leczo z selerem naciowym

„Kobiecość to właśnie ciąża, porody, karmienie. Wybierając tę drogę dajemy największy hołd swojej kobiecości” – mówią Ola Woźniak i Ania Weber, autorki kanału „Mama Lama”

Zdrowa rodzina ułożona do siebie głowami

Biostymina – działanie i dawkowanie ampułek z wyciągiem ze świeżych liści aloesu drzewiastego