Przejdź do treści

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Święta to taki szczególny czas, kiedy większość z nas stosuje zasadę „raz na rok”. Zgodnie z nią puszczamy wodze konsumpcyjnej fantazji i dietetyczne hamulce. Ale dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancje pokarmowe każde odstępstwo od codziennej diety może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Jak wobec tego przetrwać Boże Narodzenie „na bezglutenie”?

Być może problem dotyczy was, być może będziecie chcieli przyjąć na świąteczny obiad czy wigilijną kolację bezglutenowego gościa. Poniżej znajdziecie kilka zasad, które pomogą wam skomponować świąteczne menu i zorganizować święta tak, by wszyscy czuli się komfortowo.

Zaproś gości do siebie

Jeśli obawiasz się, że spędzenie Wigilii poza domem może być dla ciebie zbyt dużym żywieniowym wyzwaniem, zaproś rodzinę do siebie. W ten sposób nie tylko ograniczysz pokusy, ale także zyskasz pewność, że wszystkie potrawy zostaną przygotowane z bezpiecznych produktów i w bezpiecznych warunkach. Doświadczeni celiacy na pewno są tego świadomi, ale warto wspomnieć, że zarówno niedozwolone składniki, jak i naczynia oraz kuchenne akcesoria zanieczyszczone glutenem mogą nasilić objawy tej poważnej nietolerancji.

Organizowanie przyjęcia świątecznego to również świetna okazja do edukowania gości. Podczas degustacji wigilijnych potraw mogą oni wysłuchać, na czym polega twoja dieta, jakie są jej ograniczenia i jak kreatywnie można wykorzystać dostępne produkty. Możesz mieć pewność, że żaden z obecnych gości po takim wykładzie nie będzie się nad tobą litował, wcinając pączka w tłusty czwartek.

Świat nie kończy się na pierogach

Kulinarna tradycja Bożego Narodzenia jest bardzo bogata. Każdy region Polski może się pochwalić swoim szczególnym menu na tę okazję. Przygotowując bezglutenową wigilię, warto skorzystać z tego bogactwa i tak dobrać potrawy z różnych zakątków kraju, by ich przygotowanie nie wymagało zbyt wiele czasu i nadmiernego kombinowania w kwestii składników. Szczególnie polecam barszcz czerwony solo (zwłaszcza kiszony) lub z fasolą jaś, rybę smażoną, rybę po grecku, śledzie oraz nieocenioną kapustę z grzybami. Nasi przodkowie wiedzieli, co dobre. Sezonowe warzywa poddane kiszeniu to bogactwo witamin, minerałów i naturalne źródło probiotyków wspomagających trawienie – zdecydowanie warto wykorzystać te właściwości w czasie świąt.

Włącz kreatywność, poszukaj alternatyw

Jeśli jednak perspektywa goszczenia całej rodziny sprawia, że chcesz zaimponować zjawiskowymi deserami i wypiekami, mam dobrą wiadomość. Pszenica nie jest niezastąpiona! Uszka z powodzeniem można ulepić z mąki ziemniaczanej (przepis dla tych, którzy dobrze znoszą skrobię), kutię zamiast pszenicą można wzbogacić kaszą jaglaną, a bardziej ekstremalnie – moczonymi nasionami chia. Twoja rodzina zawsze jadała pierogi z kapustą i grzybami? Wypróbuj tartę na spodzie z mąki kokosowej. Na twoim stole nie może zabraknąć piernika? Przepis na bezglutenowy piernik znajdziesz tutaj.

Bądź zakupowym detektywem

Święta to czas wzmożonej popularności wszelkich bakalii. Ze sklepów hurtowo znikają suszone owoce, orzechy i nasiona. Jakkolwiek produkty te są naturalnie bezglutenowe, to mogą być zanieczyszczone glutenem w zakładzie, w którym są obrabiane. Niestety, również coraz więcej produktów przetworzonych zawiera gluten. Jeśli więc cierpisz na celiakię lub twój organizm nie toleruje glutenu nawet w małych ilościach, musisz uważnie sprawdzać etykiety nie tylko produktów zbożowych, bakalii, ale też słodyczy czy nawet wędlin.

Uprzedź gospodarzy

Jeśli jeszcze nie uświadomiłeś dietetycznie swojej rodziny lub zamierzasz po raz pierwszy wpaść do kogoś z wizytą, uprzedź go, jeszcze zanim zacznie robić świąteczne zakupy. Wyjaśnij, dlaczego unikasz glutenu, z czym wiąże się ryzyko jego spożycia i na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupach i przyrządzaniu poczęstunku. W ten sposób dasz im czas na odpowiednie przygotowanie i oszczędzisz napięć przy świątecznym stole, a sobie ‒ przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli nie chcesz sprawić gospodarzom kłopotu, zawsze możesz zaoferować swój wkład w menu przyjęcia i przy okazji udowodnić, że dieta bezglutenowa również może być smaczna.

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Celiakia / istockphoto

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Pszeniczny brzuch – masz go?

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.