Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Syta sałata na lato

Syta sałata na lato
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Lekkie sałaty z sezonowymi produktami ratują nasze żołądki w upalne dni… pod warunkiem, że wrzucimy do nich sycące składniki. I ta propozycja właśnie taka jest. Będzie i bób, i kasza. Zdrowo, kolorowo, lekko, czyli idealnie na lato.

Oprócz bobu, chwyciliśmy za fasolkę, porzeczkę, liście musztardowca oraz rukwi wodnej. Rośliny strączkowe, awokado i kasza nasycą na długi czas. Same mogą mieć dosyć nieciekawy smak, dlatego przełamaliśmy go ostrym musztardowcem i rukwią wodną. Sos na bazie pasty tahini doskonale uzupełni wszystkie smaki w letniej sałacie.

Jednym z głównych składników będzie bób. To warzywo strączkowe, sycące głównie dlatego, że zawiera mnóstwo wartościowego błonnika. Warto po niego sięgać, bo jest niskokaloryczny oraz - tu ważna wiadomość dla osób niejedzących mięsa - bób jest bogaty w białko roślinne. Regularne spożywanie tego warzywa sprzyja poprawnej pracy jelit i reguluje ciśnienie krwi. Jest też dobrym źródłem witamin: C, E, A i K. Zawiera żelazo, potas, fosfor, miedź oraz magnez.

Składniki (dla 2-3 osób)

- dwie garści liści musztardowca
- dwie garści rukwi wodnej
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej albo quinoa
- jedno dojrzałe awokado
- garść bobu
- garść fasolki szparagowej
- 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
- dwie łyżki pasty tahini
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 6-8 łyżek wody
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bób i fasolkę wrzuć do gotującej się wody i wyjmij jak będą lekko twarde. Przecedź i przelej zimną wodą.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Bób obierz ze skórki. Musztardowiec, rukiew, porzeczki umyj oraz osusz.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę, sól oraz pieprz. Awokado obierz ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Liście wymieszaj z warzywami, owocami i kaszą.

letnia-salatka-sezonowaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Polej sosem i gotowe.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Sałatka z groszkiem cukrowym

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie...
Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim serem.

Letnia sałatka z kurkami

Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie,...
Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie wiedzieć, że doskonale sprawdzą się także jako dodatek do sałatki!

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy...
Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.