Przejdź do treści

Syta sałatka na lato

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Będzie i bób, i kasza. Zdrowo, kolorowo, lekko i sycąco, czyli idealnie na lato.

Oprócz bobu, chwyciliśmy za fasolkę, porzeczkę, liście musztardowca oraz rukwi wodnej. Rośliny strączkowe, awokado i kasza nasycą na długi czas. Same mogą mieć dosyć nieciekawy smak, dlatego przełamaliśmy go ostrym musztardowcem i rukwią wodną. Sos na bazie pasty tahini doskonale uzupełni wszystkie smaki w letniej sałacie.

Jednym z głównych składników będzie bób. To warzywo strączkowe, sycące głównie dlatego, że zawiera mnóstwo wartościowego błonnika. Warto po niego sięgać, bo jest niskokaloryczny oraz – tu ważna wiadomość dla osób niejedzących mięsa – bób jest bogaty w białko roślinne. Regularne spożywanie tego warzywa sprzyja poprawnej pracy jelit i reguluje ciśnienie krwi. Jest też dobrym źródłem witamin: C, E, A i K. Zawiera żelazo, potas, fosfor, miedź oraz magnez.

Składniki (dla 2-3 osób)

– dwie garści liści musztardowca
– dwie garści rukwi wodnej
– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej albo quinoa
– jedno dojrzałe awokado
– garść bobu
– garść fasolki szparagowej
– 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
– dwie łyżki pasty tahini
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 6-8 łyżek wody
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bób i fasolkę wrzuć do gotującej się wody i wyjmij jak będą lekko twarde. Przecedź i przelej zimną wodą.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Bób obierz ze skórki. Musztardowiec, rukiew, porzeczki umyj oraz osusz.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę, sól oraz pieprz. Awokado obierz ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Liście wymieszaj z warzywami, owocami i kaszą.

letnia-salatka-sezonowaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Polej sosem i gotowe.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

Superkanapki z batata