Przejdź do treści

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Będzie i bób, i kasza. Zdrowo, kolorowo, lekko i sycąco, czyli idealnie na lato. Skorzystaj z przepisu na pyszną sałatkę. 

Oprócz bobu, chwyciliśmy za fasolkę, porzeczkę, liście musztardowca oraz rukwi wodnej. Rośliny strączkowe, awokado i kasza nasycą na długi czas. Same mogą mieć dosyć nieciekawy smak, dlatego przełamaliśmy go ostrym musztardowcem i rukwią wodną. Sos na bazie pasty tahini doskonale uzupełni wszystkie smaki w letniej sałacie.

Jednym z głównych składników będzie bób. To warzywo strączkowe, sycące głównie dlatego, że zawiera mnóstwo wartościowego błonnika. Warto po niego sięgać, bo jest niskokaloryczny oraz – tu ważna wiadomość dla osób niejedzących mięsa – bób jest bogaty w białko roślinne. Regularne spożywanie tego warzywa sprzyja poprawnej pracy jelit i reguluje ciśnienie krwi. Jest też dobrym źródłem witamin: C, E, A i K. Zawiera żelazo, potas, fosfor, miedź oraz magnez.

Zdjęcie: masz.talerz |

Składniki (dla 2-3 osób)

– dwie garści liści musztardowca
– dwie garści rukwi wodnej
– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej albo quinoa
– jedno dojrzałe awokado
– garść bobu
– garść fasolki szparagowej
– 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
– dwie łyżki pasty tahini
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 6-8 łyżek wody
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Bób i fasolkę wrzuć do gotującej się wody i wyjmij jak będą lekko twarde. Przecedź i przelej zimną wodą.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | 

Bób obierz ze skórki. Musztardowiec, rukiew, porzeczki umyj oraz osusz.

letnia-salatkaZdjęcie: masz.talerz | 

W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę, sól oraz pieprz. Awokado obierz ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Liście wymieszaj z warzywami, owocami i kaszą.

letnia-salatka-sezonowaZdjęcie: masz.talerz | 

Polej sosem i gotowe. Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Przetrwaj upały - mamy nowe patenty

Upał wciąż doskwiera. Mamy kilka niebanalnych pomysłów, jak sobie z nim radzić

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii