Przejdź do treści

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Oto przepis na szarlotkę, która udaje się zawsze. Ciasto będzie wegańskie i w zdrowszej wersji niż klasyczny wypiek. Użyjemy kaszy manny. Cukier zastąpimy erytrytolem, a zwykłą mąkę – orkiszową. Nie użyjemy jajek, masła ani mleka. I zapewniamy: wyjdzie pyszna.

Pomyślicie, że kasza manna jest dosyć nietypowym składnikiem szarlotki? My Was chcemy zapewnić, że nie ma w tym nic dziwnego. Mamy przeczucie, że po spróbowaniu kawałka ciasta będziecie wracać do tego przepisu regularnie. Ta kasza zawiera błonnik, jest lekkostrawna i ma dobry wpływ na procesy trawienne. Syci i na długo zaspokaja głód, a to dzięki zawartości skrobi. Jej spożywanie poleca się osobom z problemami z jelitami, trzustką, wątrobą i chorobami wrzodowymi. Manna zawiera jod, fosfor, żelazo, potas, magnez i cynk. Oprócz tego jest bogata w witaminę B1, B2, B6, B12 i E.

Gotowi na najzdrowszą szarlotkę na świecie?

Składniki:

– 1-1,5 kg jabłek odmiany szara reneta albo innych kwaśnych
– 2-3 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki kardamonu
– 3/4 łyżeczki pasty z wanilii
– 330 g szklanki mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 330 g kaszy manny
– ok. 300 g erytrytolu albo trochę mniej ksylitolu
– skórka otarta z jednej małej pomarańczy
– 150 g oleju koksowego albo dobrej jakości masła roślinnego

Przygotowanie:

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

szybka-weganska-szarlotka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj cynamon, gałkę, kardamon, wanilię, skórkę pomarańczową i całość wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek, kaszę i słodzik.

przepis-na-weganska-szarlotke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wymieszaj. Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wsyp 1/3 sypkich produktów. Równomiernie rozłóż i dociśnij do dna foremki. Dodaj połowę jabłek, rozłóż na całej powierzchni foremki i delikatnie dociśnij do pierwszej warstwy.

przepis-na-szybka-weganska-szarlotke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie to samo wykonaj z kolejną warstwą suchą i przykryj jabłkami. Na koniec wsyp ostatnią warstwę suchą i przykryj olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut, aż góra ciasta się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. Możesz podać z wegańskimi lodami. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado