Przejdź do treści

Prosty przepis na szparagi. Kiedy jest sezon na szparagi?

Szparag daje radę!
Kiedy zaczyna się sezon na szparagi? Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wykorzystaj sezon na szparagi! Kiedyś to warzywo uchodzące za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Przedstawiamy prosty przepis na szparagi – połączymy je z tapenadą, dodamy do azjatyckiej sałatki, zrobimy z nimi zielone tagliatelle. Będzie pysznie i zdrowo.

Kiedy jest sezon na szparagi?

Kiedy w okolicach maja po miesiącach warzywno-owocowej posuchy te zielone pędy otwierają tak długo przez wszystkich wyczekiwany sezon wiosennych nowalijek, należy powitać je z przytupem i na bogato. Dlatego dziś zapraszamy was na szparagową rozpustę. W końcu sezon na nie jest tak krótki, że trzeba się nimi nacieszyć do woli, zwłaszcza że to bogactwo witamin i mikroelementów, za które wdzięczne nam będą nasze kości, włosy i jelita.

Proste przepisy na białe szparagi

Na początek proponujemy łatwą do zrobienia przekąskę, która jest świetną opcją na piknik, imprezę lub szybką kolację. Chrupiące paluchy ze szparagami i prostą tapenadą robią się w mig, a z talerza znikają jeszcze szybciej, dlatego najlepiej od razu zrobić podwójną porcję.

Kolejną pozycją w naszym wiosennym menu są szparagi po azjatycku. W połączeniu z lekko orzechowymi ziarnami sorgo, wędzonym tofu i dressingiem z pastą miso smakują wyśmienicie i fajnie chrupią. To bardzo wygodny lunch do pracy, który wystarczy zapakować do pudełka lunchowego i zabrać ze sobą rano.

Na koniec podwójnie zielony makaron z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, orzechowym „parmezanem” i sosem cytrynowo-tymiankowym. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz idealna opcja na niedzielny obiad w rodzinnym gronie lub romantyczną kolację we dwoje.

pesto

Co ze szparagów? Chrupiące paluchy ze szparagami i tapenadą

Prosty przepis na białe szparagi. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

  • Składniki na paluchy (ok. 25 sztuk):
  • 1 pęczek szparagów (500 g)
  • 40×25 cm kawałek ciasta francuskiego (1 arkusz gotowego ciasta)

Tapenada:

  • 1 szklanka oliwek (zielonych lub czarnych), wydrylowanych i odsączonych (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1‒2 łyżki oliwy
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Miksujemy składniki na tapenadę w małym pojemniku blendera lub za pomocą „żyrafy”. Następnie smarujemy ciasto francuskie tapenadą i tniemy na paski o szerokości 1,5 cm, owijamy paskiem łodygę szparaga (tapenadą do wewnątrz) i układamy ją na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut. Podajemy od razu.

Szparag daje radę!

Co zrobić ze szparagów?

Azjatycka sałatka ze szparagami, ziarnami sorgo i tofu

Składniki (na 2‒4 porcje):

  • 1 szklanka ziaren sorgo (niegotowanych), 200 g
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 mały ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka sezamu lub posiekanych orzeszków ziemnych
  • odrobina oleju do smażenia
  • świeża kolendra i sok z limonki do podania (opcjonalnie)

Dressing:

  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (Tamari dla wersji bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Sorgo moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia ziarna odcedzamy, przepłukujemy i gotujemy w dużej ilości wody przez mniej więcej 40 minut, po czym dokładnie odcedzamy.

W międzyczasie odsączamy dokładnie tofu, ściskając je owinięte w kilka arkuszy papierowego ręcznika. Kroimy je w 1-cm kostkę. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, myjemy kiełki i szparagi. Ogórka obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a szparagi na skos, na 1‒2-cm kawałki.

Podsmażamy cebulę z czosnkiem kilka minut, dodajemy pokrojone szparagi i smażymy 5 minut, następnie dorzucamy kiełki fasoli mung i smażymy 1‒2 minuty, odstawiamy. Mieszamy składniki na dressing. Na końcu łączymy ugotowane ziarna sorgo ze wszystkimi składnikami, polewamy całość dressingiem, dokładnie mieszamy i serwujemy.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Szparag daje radę!

Kiedy zaczyna się sezon na szparagi?

Zielone tagliatelle ze szparagami

Składniki na makaron (na 2 porcje):

  •  1/2 pęczka szparagów (250 g)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  •  2 porcje zielonego makaronu tagliatelle (ok. 200 g suchego)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  •  1 ząbek czosnku
  •  szczypta soli

Oliwa cytrynowo-tymiankowa: 

  •  2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego
  •  1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  •  szczypta soli i pieprzu

Orzechowy „parmezan”:

  •  garść wybranych orzechów (włoskich, migdałów lub nerkowców)
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  •  1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Pomidorki myjemy, nadziewamy na patyczki i grillujemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez mniej więcej 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy. Miksujemy składniki na „parmezan”.

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki, które dodamy na końcu, i tniemy łodygę na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Przygotowujemy cytrynową oliwę, mieszając dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie gładka emulsja.

Na łyżce oliwy podsmażamy wyciśnięty czosnek, po 2 minutach dorzucamy ugotowany makaron, gdy się dobrze zagrzeje i pokryje oliwą, dorzucamy paski szparagów i, energicznie mieszając, smażymy przez 10 minut (w połowie czasu dorzucamy główki szparagów), mieszamy i wykładamy porcje na talerze.

Na górze każdej z nich układamy zgrillowane pomidory i świeże liście tymianku lub bazylii, całość polewamy cytrynową oliwą i posypujemy „parmezanem”.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: