Przejdź do treści

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Już w pierwszym kęsie poczujesz słodki smak ananasa, kokosa, daktyli oraz róży. To egzotyczne połączenie sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po niezdrowy deser!

To kokos zdecydowanie króluje w tym przepisie. Z kokosa uzyskujemy mnóstwo produktów – mleczko, olej, wodę, wiórki i płatki. Ze skorupy robi się miski wielokrotnego użytku. Kokos jest polecany osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że wypełnia nasz żołądek i daje poczucie sytości na długo. Kokos ma właściwości regulujące poziom cholesterolu w organizmie. Chroni przed chorobami serca. Ma działanie antybakteryjne i nawilżające. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Zawiera witaminę C, E, K i kwas foliowy.

Guacamole

Nasz przepis nie zawiera cukru, glutenu oraz składników pochodzących od zwierząt. Jakby tego było mało, tartę przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy zmiksować składniki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Tarta kokosowo-ananasowa – składniki:

– garść daktyli
– 1 szklanka zmiksowanych na grube okruchy ulubionych orzechów
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– jedna łyżka surowego kakao
– skórka otarta z jednej limonki albo cytryny
– 4 łyżki erytrytolu
– 1 puszka mleka kokosowego
– pół łyżeczki kardamonu
– 1 średniej wielkości świeży ananas
– płatki kokosa do posypania na wierzchu ciasta
– płatki róży do ozdoby

Tarta kokosowo-ananasowa – przygotowanie:

Dzień wcześniej wstaw do lodówki puszkę mleczka kokosowego. Następnego dnia daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw tak, aż zmiękną. Do miski włóż odsączone daktyle i rozgnieć je na puree.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj orzechy, kakao, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.

kokosowa-tarta-raw-weganska

Zdjęcie: masz.talerz

Zagnieć, połącz składniki i wyłóż uzyskaną masą foremkę do pieczenia tarty. Wstaw do lodówki. Ananasa pokrój w małą kostkę.

przepis-na-kokosowa-tarte

Zdjęcie: masz.talerz

Z puszki mleka kokosowego wyjmij białą, stałą część i zmiksuj. Dodaj słodzik i kardamon. Wmieszaj delikatnie 3/4 ananasa. Takim kremem wyłóż tartę.

kokosowa-tarta-bez-pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec wyłóż resztę ananasa, posyp różą i płatkami kokosa. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: