Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Tarta makowa - na podbój świąt

Tarta makowa - na podbój świąt
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Makowiec na święta musi być, wiadomo. Kto powiedział, że musi być tradycyjny? Zaskocz bliskich i przygotuj tartę makową! Nie tylko oryginalnie będzie się prezentować na świątecznym stole, ale też równie dobrze smakować.

Nasza propozycja jest wyjątkowa, bo wegańska i raw. Nie będziemy jej piec, tylko mrozić. Spód będzie kruchy, ale przygotowany tylko ze zdrowych składników. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a rodzina będzie cię prosić o podanie na nią przepisu. To jest hit!

Mak to źródło witaminy A, C, D i E. Zawiera wapń, żelazo, miedź, magnez i cynk. Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Ma dobry wpływ na pracę serca, nerek i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu. Reguluje pracę jelit oraz podnosi odporność organizmu. Zapobiega zmianom miażdżycowym oraz wzmacnia kości.  Przyspiesza gojenie się ran. Mak nie tylko jest zdrowy, ale także kaloryczny, dlatego nie powinno jeść się go bez ograniczeń. Dobrze wpływa na nasz wzrok, kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wspomaga układ nerwowy i zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Będzie zdrowo i pysznie!

Składniki:

- 250 g maku
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
- 5 łyżek rodzynek
- łyżka drobno pokrojonej i sparzonej skórki pomarańczy
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g mleczka kokosowego
- łyżka ekstraktu z wanilii albo laska wanilii
- szczypta soli
- garść suszonych moreli
- garść ulubionych orzechów 
- garść suszonej żurawiny

Składniki na spód:

- półtorej szklanki zmielonych pestek słonecznika
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 dojrzałe banany
- ok. 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak wsyp do garnka, zalej wodą, mlekiem i gotuj na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź je. Mak przelej przez gęste sito i odstaw do wystygnięcia. Mak mielimy w maszynce minimum 3 razy. Do maku dodaj syrop i olej. Ucieraj składniki przez ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Aby przygotować spód do tarty, wszystkie potrzebne składniki wymieszaj tak, aby masa była plastyczna i lekko lepka.

przepis na tarte makowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyłóż spód foremki do pieczenia tarty o średnicy 31 cm. Włóż foremkę do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wrzuć czekoladę, dodaj sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Masę wylej na schłodzony spód.

przepis na swiateczna tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dokładnie rozprowadź. Posyp posiekanymi bakaliami. Dodatkowo możesz dodać płatki migdałowe albo odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy.

przepis na makowa tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Tartę włóż do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowuj w lodówce. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez piernika. Zapach korzennych przypraw...
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez piernika. Zapach korzennych przypraw w kakaowym cieście po prostu musi rozejść się po domu, wprowadzając wszystkich w błogi, odświętny nastrój. Pieczemy go w najzdrowszej wersji!

Całkiem nowe ciasto cytrynowe

Chcesz wypróbować nowy przepis na świąteczne ciasto, nie tylko pyszne, ale też zdrowe? Znamy taki. Mąka...
Chcesz wypróbować nowy przepis na świąteczne ciasto, nie tylko pyszne, ale też zdrowe? Znamy taki. Mąka orkiszowa zamiast pszennej, olej kokosowy zamiast masła, miód zamiast cukru, orzechy, jogurt naturalny, granat i główny składnik, który będzie wyczuwalny przy każdym kęsie… Cytryna! Dużo cytryn!

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie...
Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie i kardamonie. Tego zapachu, który po upieczeniu jeszcze długo będzie unosił się w powietrzu, nie zapomnicie do kolejnych świąt!

Domowa przyprawa korzenna

Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna...
Idealna do wszelkich ciast, ciasteczek, pierników – w czasie świąt niezastąpiona. Przyprawa korzenna domowej roboty to naprawdę prosta sprawa, a zapach świątecznych wypieków jest nie do podrobienia!