Przejdź do treści

Tarta makowa – na podbój świąt

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Makowiec na święta musi być, wiadomo. Kto powiedział, że musi być tradycyjny? Zaskocz bliskich i przygotuj tartę makową! Nie tylko oryginalnie będzie się prezentować na świątecznym stole, ale też równie dobrze smakować.

Nasza propozycja jest wyjątkowa, bo wegańska i raw. Nie będziemy jej piec, tylko mrozić. Spód będzie kruchy, ale przygotowany tylko ze zdrowych składników. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a rodzina będzie cię prosić o podanie na nią przepisu. To jest hit!

Mak to źródło witaminy A, C, D i E. Zawiera wapń, żelazo, miedź, magnez i cynk. Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Ma dobry wpływ na pracę serca, nerek i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu. Reguluje pracę jelit oraz podnosi odporność organizmu. Zapobiega zmianom miażdżycowym oraz wzmacnia kości.  Przyspiesza gojenie się ran. Mak nie tylko jest zdrowy, ale także kaloryczny, dlatego nie powinno jeść się go bez ograniczeń. Dobrze wpływa na nasz wzrok, kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Wspomaga układ nerwowy i zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Będzie zdrowo i pysznie!

Składniki:

– 250 g maku
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka migdałowego
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
– 5 łyżek rodzynek
– łyżka drobno pokrojonej i sparzonej skórki pomarańczy
– 200 g gorzkiej czekolady
– 400 g mleczka kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii albo laska wanilii
– szczypta soli
– garść suszonych moreli
– garść ulubionych orzechów 
– garść suszonej żurawiny

Składniki na spód:

– półtorej szklanki zmielonych pestek słonecznika
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 2 dojrzałe banany
– ok. 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Mak wsyp do garnka, zalej wodą, mlekiem i gotuj na małym ogniu 45 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź je. Mak przelej przez gęste sito i odstaw do wystygnięcia. Mak mielimy w maszynce minimum 3 razy. Do maku dodaj syrop i olej. Ucieraj składniki przez ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Aby przygotować spód do tarty, wszystkie potrzebne składniki wymieszaj tak, aby masa była plastyczna i lekko lepka.

przepis na tarte makowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyłóż spód foremki do pieczenia tarty o średnicy 31 cm. Włóż foremkę do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wrzuć czekoladę, dodaj sól i ekstrakt z wanilii. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj trochę więcej niż szklankę masy makowej. Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale płynna. Masę wylej na schłodzony spód.

przepis na swiateczna tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dokładnie rozprowadź. Posyp posiekanymi bakaliami. Dodatkowo możesz dodać płatki migdałowe albo odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy.

przepis na makowa tarte bez pieczenia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Tartę włóż do zamrażarki na godzinę. Później ciasto przechowuj w lodówce. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto