Przejdź do treści

Tech-food – technologia wkracza do kuchni

Ilustracja: Dominika Czerniak-Chojnacka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!

Jedzenie rzadko kojarzy nam się z innowacją. Najświeższe inspiracje, jakie czerpiemy ze świata, najczęściej dotyczą produktów znanych od stuleci w jakimś zakątku świata, które teraz implementuje się w innym, lub technik dotąd zarezerwowanych dla kuchni etnicznych. Ale jedzenie też podlega transformacjom z udziałem najnowszych technologii i nauki!

Dziś trudno nam sobie wyobrazić, że problemy, nad którymi głowy łamią sobie na całym globie najtężsi naukowcy – jak wyhodować mięso w laboratorium, jak uczynić hodowlę bardziej zrównoważoną, albo czym żywić rasę ludzką, gdy zniknie większość znanych nam gatunków – mogą dotyczyć nas albo w najlepszym razie naszych dzieci. Czy jednak kilka lat temu myśleliśmy, że telefony komórkowe faktycznie zrosną się z naszymi dłońmi, systemy lokalizacji google'a oddadzą de facto transport taksówkarski w ręce prywatnych kierowców, a w sklepach internetowych obsługiwać nas będą boty? No właśnie. Dlatego ciekawość technologicznego świata, który może zrewolucjonizować także to, jak jemy, jest jak najbardziej na miejscu. Przyglądamy się technologiom wymyślonym specjalnie dla branży spożywczej, jak i tym, które znajdują nieoczekiwane zastosowanie w świecie kabaczka i żółtego sera.

Burger przyszłości

Od dłuższego już czasu głowimy się, jak przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa bez uszczerbku dla ich przyzwyczajeń smakowych. Hodowla zwierząt na masową skalę jest bowiem bardzo kosztowna ekologicznie i ekonomicznie pod kątem wykorzystania ziemskich zasobów. Nic dziwnego, że mięso próbuje się wytwarzać w laboratorium lub też w roli dostarczycieli białka zamiast dużych i relatywnie długowiecznych ssaków czy ptaków obsadzać namnażające się z prędkością światła insekty. Zanim jednak uda się umasowić technologię hodowli tkanek w laboratorium lub przekonać wszystkich do batoników ze świerszczy, ciekawym wyjściem wydaje się dostępna już na rynku alternatywa warzywna – Impossible Foods. Ten nieco „oszukańczy” produkt to burger, który smakuje jak mięso, choć pochodzenie ma w całości roślinne. Ekipa, która go stworzyła, spędziła pięć lat, analizując wszystkie aspekty burgera idealnego – jego smak, zapach, teksturę, właściwości w trakcie gotowania, a nawet dźwięki, jakie wydaje na patelni. Rozkładając te elementy na czynniki pierwsze, doszła do wniosku, że aromat smażonego mięsa na poziomie molekularnym nie bierze się z jednej charakterystycznej cząsteczki gwarantującej smak mięsa, lecz z kombinacji kilkunastu różnych wrażeń. Następnie zespół rozpoczął misję odtwarzania tych cech z użyciem wyłącznie roślinnych składników – ziemniaków, pszenicy, oleju kokosowego – i magicznego dodatku, który przesądza o mięsnym smaku: hemu. To substancja, która w naszym ciele odpowiada między innymi za transport tlenu z krwi do komórek, nadając białku i krwi czerwony kolor. Jej dodatek sprawia, że całkowicie roślinny Niemożliwy Burger pachnie jak mięso, skwierczy tak samo na patelni i cieszy wrażeniem soczystości. A przy tym nie zawiera w sobie ani grama odzwierzęcych substancji czy śladów antybiotyków, którymi nafaszerowalibyśmy prewencyjnie hodowlane krowy, nie przyczynia się w takim stopniu jak hodowla zwierząt do zużycia wody i emisji CO2, a uprawa roślin pod jego produkcję zajmuje znacząco mniej terenu niż pastwisko dla bydła. Co najlepsze, jedzenie wymyślone przez Impossible Foods jest już dostępne komercyjnie. Roślinnego burgera zjemy póki co w kilku miejscach w Nowym Jorku, Kalifornii (ze szczególnym uwzględnieniem San Francisco), a nawet w Oakland i Las Vegas.

Wirtualna cukinia

Ciekawego przykładu użycia technologii wymyślonej z zupełnie innym zastosowaniem dostarcza projekt, o którym podczas berlińskiej konferencji technologicznej Re:publica w ubiegłym roku wspomniała Daniela Marzavan – badaczka pracująca metodą design thinking i wykładająca ją na Uniwersytecie Bauhaus w Weimarze. W ciekawej prezentacji opowiedziała o tym, jak stosując tę metodę w pracy z grupą rolników, hakerów, farmerów i działaczy ekologicznych w Kolumbii doszli do tego, jak ożywić lokalne targowiska w różnych miejscach tego rozwijającego się kraju, co zostało przez ową grupę zdiagnozowane jako potencjalny zaczyn społecznej zmiany. Pomocą w tym niełatwym zadaniu okazała się… cukinia opowiadająca historie, gdy nakierujemy na dane stoisko na targu swój telefon z włączoną aplikacją do rozszerzonej rzeczywistości. Warzywo powstało bowiem przy jej pomocy – AR (Augmented Reality) znamy chociażby z osławionej gry Pokémon Go. Używana w lotnictwie czy medycynie technologia – tu zaimplementowana do zaciekawienia odbiorców i przywrócenia podupadającemu miejscu właściwej mu roli – powoli się upowszechnia, chociaż na pewno nie wszyscy użytkownicy smartfonów są już w jej posiadaniu. Ciekawych dokładnego przebiegu tego „eksperymentu” odsyłamy tutaj.

Sous-vide dla bezdomnych

Najbardziej niesamowitym pomysłem jest jednak ten stojący za wynalazkiem firmy projektanckiej Gray Design nazwanym „Sous la Vie”. Jest to bowiem niezwykle innowacyjne połączenie istniejących technologii w celu zgoła nienaukowym: uzyskania bardziej smakowitego i odżywczego jedzenia. Student Szkoły Sztuk Pięknych i Rzemiosł Artystycznych Besaleel w Jerozolimie wpadł na pomysł, by połączyć pranie z gotowaniem. Jego projekt to swoiste „sous-vide dla ubogich”, czyli bardzo popularna dziś w restauracyjnych kuchniach metoda gotowania próżniowego wprowadzona pod strzechy. W gastronomii wygląda to tak, że zapakowany w pakowarce próżniowej woreczek, np. z rybą lub kawałkiem mięsa, umieszcza się w urządzeniu z wodą i w kontrolowanej temperaturze poddaje długiemu i powolnemu gotowaniu. Wynalazek Grey Design zaś opiera się na stworzeniu torebek z Tyveku, które pozwalają wykorzystać energię już konsumowaną na pranie ubrań do podobnego gotowania jedzenia w dłuższym czasie w niskich temperaturach, właściwych dla naszych pralek. Jedzeniu, jak wiemy, taka obróbka cieplna bardzo sprzyja, pozwalając zachować więcej smaku, zaś próżniowe opakowanie zatrzymuje wszystkie wartości odżywcze wewnątrz produktu. Pomysł na ten projekt wziął się ponoć z obserwacji stylu życia bezdomnych, którzy szczególnie upodobali sobie amerykańskie pralnie automatyczne, bo za niewielką opłatą można się tam oprać i obmyć, a także podładować sprzęty elektroniczne i odpocząć w cieple. Czemu nie miałoby się tam jeszcze pogotować?

Torebki Sous la Vie opatrzone są instrukcją, która informuje, jak długo i w jakim programie powinniśmy „prać”, żeby uzyskać pożądany efekt – np. chrupkie warzywa lub ugotowaną w punkt, subtelnie rozdzielającą się na płatki rybę. Sama torebka nie gwarantuje jeszcze próżni – do niej wkładamy próżniowo zapakowany wsad spożywczy – stanowi jednak dodatkową ochronę przed przedostaniem się soków z jedzenia do ubrań i mydlin do naszego obiadu. Pytania pozostają w tej sytuacji dwa: kto i kiedy upowszechni pakowarki próżniowe do taniego domowego użytku (pierwsze tego typu urządzenia są już dostępne w portfolio dużych firm AGD, np. Miele, ale nie są wciąż jeszcze produktem pierwszej potrzeby) oraz kiedy Gray Design wprowadzi swoje torebki na rynek. Chętnie bym poeksperymentowała!  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Wyzwania domowych piekarzy

Książki najzdrowsze i najsmaczniejsze

Micha zdrowia

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Miejski Przewodnik Kulinarny: Warszawa

Miejski Przewodnik Kulinarny: Warszawa

młoda kobieta jedząca warzywa z miseczki

Resorpcja w biologii i medycynie. Co jest jej przyczyną, a co objawem?

Emilia Clarke

„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu

Niemowlę bardzo płacze

Co to jest wirus RSV? Objawy, leczenie i profilaktyka zakażenia

Kobieta leży w łóżku z gorączką, ma w ręku chusteczkę i termometr

Agranulocytoza – co to za schorzenie? Jakie są jego przyczyny, objawy oraz jakie leczenie można zastosować

Kobieta w czerwonych spodniach trzya się za pupę

Jakie mogą być przyczyny bólu odbytu? Dowiedz się, które choroby mogą dawać takie dolegliwości i jak powinny być leczone

Kobieta trzyma się za brzuch

Czym jest objaw Jaworskiego? W jakich chorobach możemy mieć z nim do czynienia?

Osoba stoi na różowym tle i trzyma na wysokości brzucha podobiznę jelit

Czym jest kątnica? Dowiedz się, jakie jest jej położenie oraz jakie schorzenia mogą rozwijać się w jej obrębie

Mężczyzna siedzi i trzyma się za kolano

Osteofity – jakie są przyczyny i objawy schorzenia kości? Leczenie farmakologiczne czy operacja?

Mężczyzna trzyma w ręku bardzo dużo leków, opakowania po lekach są na drugim planie

Cytostatyki – czym są i jak działają leki niszczące nowotwory? Czy ich przyjmowanie może wywołać skutki uboczne?

Kobieta podnosi do góry wargę, widać odsłonięte szyjki zębowe

Odsłonięte szyjki zębowe – czy domowe sposoby są skuteczne? Jakie objawy powoduje obniżenie dziąseł?

Kobieta z odkrytym brzuchem, na dole blizna po cięciu

Szwy rozpuszczalne – kiedy się je stosuje? Po jakim czasie rozpuszczają się szwy?

Lekarz bada odcinek szyjny pacjentki

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego – przyczyny, objawy, przebieg, rehabilitacja schorzenia

Mężczyzna w niebieskiej bluzce ma wykrzywioną ttwarz, trzyma się za kark

Neuralgia międzyżebrowa jednostronna lub dwustronna – przyczyny, objawy oraz leczenie schorzenia

Kobieta się uśmiecha i palcami wskazuje na zęby

Zgorzel zęba, czyli zapalenie miazgi zębowej. Najczęstsze przyczyny schorzenia i sposoby leczenia

Kobieta stoi smutna przy szybie i patrzy przed siebie

Przyczyny, objawy i terapia w sytuacji wystąpienia zaburzeń lękowo-depresyjnych

Nóżka noworodka w opasce tuż po narodzinach

Zabieg Credego – na czym polega i jakie są ewentualne powikłania?

Kobieta w białej bluzce trzyma się w okolicy żeber, ma wykrzywioną twarz

O czym może świadczyć ból żeber – przyczyny, objawy, postępowanie. Jak złagodzić ból?

kobieta trzyma w rękach głowę niemowlaka

Bezmózgowie jako wada wrodzona – jakie są przyczyny schorzenia i rokowania?

mężczyzna stoi w toalecie i trzyma się za okolice krocza

Dobowa zbiórka moczu – jakie nieprawidłowości pozwala wykryć? Wskazania i sposób przeprowadzenia badania