Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Terrina to bardzo popularna francuska przekąska. Jest prosta w przygotowaniu. To trochę taka nasza wytrawna galaretka. W jej skład może wchodzić tak naprawdę wszystko, co lubimy.

Często je się ją z mięsem, jajkami albo warzywami. Przez wiele dni można ją przechowywać w lodówce. Będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego stołu. My postanowiliśmy przygotować ją w wersji wegańskiej, bo propozycji dań roślinnych na święta jest raczej mało. Żelatynę zastąpiliśmy agarem, dodaliśmy pieczone buraki, marchewkę, dużo kopru i dla urozmaicenia granat. Owoc ten świetnie się tutaj sprawdzi, bo pasuje smakowo, a dodatkowo wzbogaci przekąskę o element chrupki. Jego zadaniem jest wybuchanie przy każdym kęsie w buzi. Terrina świetnie smakuje z sokiem z cytryny, octem, chrzanem albo ćwikłą. Możesz ją podawać posypaną świeżym koperkiem.

Głównym składnikiem naszej propozycji są buraczki. Idealnie nadają się do tego przepisu nie tylko ze względu na smak i zwartą konsystencję, ale też dlatego, że aktualnie trwa na nie sezon. Co oznacza, że w tym momencie są najlepszej jakości i ich koszt jest niski. Buraki to moc witamin A, C, E i K. Zawierają również tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz niacynę. Są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor i sód. Buraki wzmacniają nasz organizm od środka. Mają dobry wpływ na układ krwionośny, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz wzmacniają odporność. Dlatego poleca się je między innymi osobom z nadciśnieniem. To nie koniec dobroczynnego działania buraków! Ich regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Uwaga, buraki mają wysoki indeks glikemiczny.

Spróbuj wegańskiej terriny!

Składniki:

- 1 ugotowana albo upieczona marchewka
- garść ziarenek granatu
- 2 duże buraki|
- pęczek koperku
- 2 łyżki agar
- około pół litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki octu
- kilka gałązek tymianku
- pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
- pół łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
- olej rzepakowy
- cytryna

Przygotowanie:

Buraki umyj i ponakłuwaj widelcem. Polej odrobiną oleju, dodaj szczyptę soli, gałązkę tymianku i zawiń w folię. Buraki piecz, aż będą miękkie, w temperaturze 200 stopni. Marchewkę i upieczone, obrane buraki pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Wymieszaj marchewkę, granat, buraki i koper. Bulion zagotuj, dodaj sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, na koniec ocet i agar. Warzywa przełóż do naczynia o wymiarach 15x20 cm. Zalej gorącym bulionem i odstaw na bok do wystygnięcia. Wystudzoną terrinę włóż do lodówki, aż całkowicie się zetnie. Podawaj skropioną sokiem z cytryny albo octem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Kiszone buraki, i moc jest z wami!

Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodajemy je do listy zdrowych, poprawiających...
Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodajemy je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiście je według sprawdzonej receptury i delektujcie się nowym smakiem. To naprawdę proste.

Czekoladowe ciasto z burakami

Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam...
Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam do go czekoladowego ciasta. Zdziwicie się, jak niby- pospolity burak uszlachetni ten deser!

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można....
Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Tradycyjne pierogi wigilijne są wegetariańskie, więc ci, którzy nie jedzą mięsa, problem mają z głowy....
Tradycyjne pierogi wigilijne są wegetariańskie, więc ci, którzy nie jedzą mięsa, problem mają z głowy. A co z glutenem? Dla tych, którzy go nie tolerują, mamy specjalny przepis. Będzie pysznie i bez glutenu!