Przejdź do treści

Tian – warzywa w nowej odsłonie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych ziołach i podane na gorąco. Zaletą tego dania jest to, że można je urozmaicać według upodobań i pór roku. Teraz idealnie sprawdzą się pomidory, cukinia, cebula czy bakłażany. Próbujemy?

Tian doskonale sprawdzi się na letnią kolację. Jest sycący, ale lekki, więc nie obciąża żołądka. Zimą, przygotowując to danie, warto sięgnąć po warzywa korzeniowe. W każdej wersji tian przygotowuje się szybko i naprawdę prosto. Jeśli nie liczysz kalorii albo jesz taki posiłek w ciągu dnia, a nie wieczorem, to gorące danie możesz posypać ulubionym serem i podać z pełnoziarnistym pieczywem.

Sezon na cukinię jest w pełni, dlatego warto po nią sięgać właśnie teraz. Świetnie smakuje upieczona, podsmażona, a nawet na surowo. Można zrobić z niej zupę albo ciasto. Cukinia to doskonałe warzywo dla osób będących na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera błonnik, witaminy A, B i C, a także fosfor, sód, żelazo i jod. Świetnie wpływa na układ trawienny i nerwowy. Oprócz tego odkwasza organizm i ma dobre działanie na wzrok.

Nasz letni tian prócz cukinii będzie zawierał bataty i bakłażana. Proste, smaczne, zdrowe. Do dzieła!

Składniki:

– 1 zielona cukinia
– 1 żółta cukinia
– 1 mały bakłażan
– 1 batat
– łyżka ziół prowansalskich
– pół łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– ok. 6 łyżek oleju
– 3-4 łyżki fety
– 2 łyżki czarnuszki
– 2 garści posiekanej dymki
– okrągłe naczynie o średnicy ok. 30 cm

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj.

przepis-na-tian-z-warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Batata obierz, włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw na bok do wystygnięcia. Wszystkie warzywa pokrój w plastry i umieść w dużej misce.

przepis-na-tian-z-cukinia-i-baklazanem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do innej miseczki wlej olej i przyprawy – połącz składniki.

tian-z-warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Sosem polej warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż w naczyniu do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. Gorące danie posyp serem, czarnuszką i dymką.

jak-zrobic-tian

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować