Przejdź do treści

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zbliża się tłusty czwartek. Dzień, który celebrujemy, jedząc pączki. Taki pączek to nic innego jak puste kalorie. A gdyby tak przygotować pączki w wersji odchudzonej? Nie smażymy, a pieczemy. Zamiast cukru – naturalnie słodkie daktyle. Zamiast lukru – gorzka czekolada. Nie będzie tłusto, ale na pewno pysznie!

Daktyle powinien włączyć do codziennej diety każdy, kto chce ograniczyć spożywanie niezdrowego cukru. Owoce te oprócz naturalnie słodkiego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych. Wspomagają układ nerwowy i wzmacniają kości oraz zęby. Mają dobry wpływ na przemianę materii, a to za sprawą zawartości błonnika pokarmowego. Oprócz tego warto je jeść, aby mieć zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Odkwaszają organizm i zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Są bogate w potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zawierają witaminę A, D, E, C i B12.

Daktylowe oponki to świetna alternatywa dla klasycznych pączków tłuściochów!

Pączki w wersji odchudzonej – składniki:

– 90 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 80 g daktyli
– 70 g oleju rzepakowego
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 30 g ksylitolu
– garść płatków migdałowych
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– jedna łyżeczka oleju kokosowego

Pączki w wersji odchudzonej – przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy woda ostygnie, przecedź daktyle i rozgnieć za pomocą widelca na puree. Do miski wbij jajko.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj ksylitol i przyprawy. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę.

daktylowe-oponki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj do jajka. Całość połącz. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

przepis-na-daktylowe-oponki

Zdjęcie: masz.talerz

Całość połącz. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i nakładaj do specjalnej foremki na pączki.

daktylowe-oponki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut. W tym czasie podpraż przez 2-3 minuty płatki migdałowe na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy. Wystudzone oponki polewaj czekoladą i obsyp płatkami migdałowymi.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: