Przejdź do treści

Tłusty czwartek z oponką… daktylową!

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

TEN dzień nadchodzi wielkimi krokami – tłusty czwartek. Dzień, który celebrujemy, jedząc pączki. Taki pączek to nic innego jak puste kalorie. A gdyby tak przygotować pączki w wersji odchudzonej? Nie smażymy, a pieczemy. Zamiast cukru – naturalnie słodkie daktyle. Zamiast lukru – gorzka czekolada. Nie będzie tłusto, ale na pewno pysznie!

Daktyle powinien włączyć do codziennej diety każdy, kto chce ograniczyć spożywanie niezdrowego cukru. Owoce te oprócz naturalnie słodkiego smaku mają mnóstwo wartości odżywczych. Wspomagają układ nerwowy i wzmacniają kości oraz zęby. Mają dobry wpływ na przemianę materii, a to za sprawą zawartości błonnika pokarmowego. Oprócz tego warto je jeść, aby mieć zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Odkwaszają organizm i zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Są bogate w potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zawierają witaminę A, D, E, C i B12.

Daktylowe oponki to świetna alternatywa dla klasycznych pączków tłuściochów!

Składniki:

– 90 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 80 g daktyli
– 70 g oleju rzepakowego
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 30 g ksylitolu
– garść płatków migdałowych
– jedna tabliczka gorzkiej czekolady
– jedna łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy woda ostygnie, przecedź daktyle i rozgnieć za pomocą widelca na puree. Do miski wbij jajko.

przepis-na-daktylowe-oponki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj ksylitol i przyprawy. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę.

daktylowe-oponki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj do jajka. Całość połącz. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

przepis-na-daktylowe-oponki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość połącz. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i nakładaj do specjalnej foremki na pączki.

daktylowe-oponki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut. W tym czasie podpraż przez 2-3 minuty płatki migdałowe na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy. Wystudzone oponki polewaj czekoladą i obsyp płatkami migdałowymi.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto