Przejdź do treści

Tłuszcz, który spala kalorie

Tłuszcz, który spala kalorie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta bez makijażu
5 zdrowotnych korzyści z urlopu od makijażu
Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną
stres praca kobieta
Częste infekcje, łamliwe paznokcie i słabe włosy. To przez stres! Oto 8 powodów, dlaczego się stresujesz
ryba na talerzu
Najlepsze źródła białka inne niż kurczak
Ćwiczenia na pośladki – od A do Z
Ćwiczenia na jędrne pośladki. Zestaw ćwiczeń od A do Z od Kasi Bigos

„Tłuszcz to wróg, z którym należy toczyć nieustanną i zaciętą walkę, bo zniekształca sylwetkę i psuje zdrowie”. Nieprawda! Naukowcy odkryli, że jest taki tłuszcz, który skutecznie pomaga w odchudzaniu!

Wszystko, co występuje w brązowej odmianie, zyskało miano zdrowszego lub mniej szkodliwego – brązowy cukier, brązowy ryż, brązowy makaron… ale żeby tłuszcz? Bynajmniej nie chodzi tu o formę spożywczą, ale pewną tkankę, którą niedawno na nowo odkryli naukowcy.

Tkanka tłuszczowa występuje w dwóch rodzajach. Ta, która odkłada się na brzuchu, tworząc niechcianą oponkę, a także w innych strategicznych miejscach na naszym ciele, to tkanka biała. Jej zadaniem jest magazynowanie zapasu energii na cięższe czasy oraz wydzielanie niektórych hormonów. Istnieje także tkanka brązowa. Do niedawna uważano, że występuje ona jedynie u niemowlaków – stanowi aż 5 proc. masy ich ciała. Okazało się jednak, że chociaż w miarę dorastania ta ilość znacznie się zmniejsza, dorosłe osoby wciąż zachowują jej niewielką część.

Brązowa tkanka tłuszczowa odpowiedzialna jest za generowanie ciepła. Energię potrzebną do tego procesu pobiera ona z komórek białego tłuszczu.

Z przeprowadzonych eksperymentów wynika, że maksymalnie stymulowana tkanka brązowa może spalić nawet do 500 kcal dziennie. Grupa badaczy z Virginia Commonwealth University School of Medicine przeprowadziła testy na grupie osób otulonych kocami termicznymi, których temperatura stopniowo zmniejszała się z 26 st. C do 12 st. C. Wydatek energetyczny uczestników badania wzrósł średnio o 48 proc. Dodatkowo u osób, które zaczęły drżeć z zimna, aktywność mięśni zwiększyła się o 88 proc. Zbadano przy tym również poziom iryzyny ‒ hormonu odpowiedzialnego za rozwój brązowej tkanki tłuszczowej, a tym samym regulację temperatury ciała. Podczas chłodzenia organizmu jego poziom znacznie wzrósł.

Brązowa tkanka nie wystarczy!

Zła wiadomość jest taka, że większa ilość białej tkanki tłuszczowej nie oznacza wcale większej ilości tkanki brązowej – wręcz przeciwnie, u osób otyłych praktycznie nie stwierdzono jej obecności. Tak więc szlaban na niezdrowe kalorie dalej obowiązuje. Na pocieszenie – nie musisz odchudzać się poprzez zamknięcie się w kriokomorze i szczękanie zębami z zimna. Ta sama grupa badaczy obliczyła poziom wydzielania iryzyny podczas ćwiczeń fizycznych – wynik okazał się zbliżony do tego, który uzyskano poprzez wychłodzenie organizmu.

Naukowcy ciągle pracują nad metodami wykorzystania brązowych komórek tłuszczowych do walki z otyłością. Jednak, jak podsumowuje dr Tseng z Joslin Diabetes Center, badania te mają na celu odkrycie, jak pomóc osobom z zaburzeniami metabolizmu, a najlepszą metodą na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów wciąż pozostanie nierozłączna para – zdrowa dieta i aktywność fizyczna.

Jesteś ciekawy, jaki procent twojego organizmu to tkanka tłuszczowa? Możesz sprawdzić to za pomocą specjalnego urządzenia – odwiedź Centrum Stworzone dla Zdrowia w Gdańsku. Oprócz zmierzenia parametrów ważnych dla twojego zdrowia będziesz mógł także zaczerpnąć medycznej wiedzy oraz wziąć udział w zdrowych aktywnościach. Więcej znajdzecie także na profilu Stworzone dla Zdrowia.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

Monika Prześlakowska

„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Przepis na serowe placuszki z figą

Kiczeri, czyli detoks po indyjsku. Poleca Kasia Bem

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający

wielkanoc rodzina

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek

Ćwiczenia oddechowe na trawienie

Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

10 wegetariańskich źródeł żelaza

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Przesilenie wiosenne. Jak sobie z tym poradzić?

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe